• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
magi208 написа:
След всичко , което му е причинено е все още жив .
За хората , които наистина разбират материята е ясно къде е проблема .
Разбира се , че ще кажа къде е !
Просто приятелска гатанка .
Един жокер : Висока температура на изхода на компресора .

Първият познал печели 12 годишна награда !
Аз тепърва се уча, но предполагам има малко фреон
magi208 - специалист
kuuuuuul написа:
Като стана дума за датчика за поток,моя е този http://www.ebay.de/itm/Flusswachter-fur ... 4wwisHF22A и от както съм го сложил не работи :-D Смених различни пластини но не тръгва,казаха ми че около него не трябва да има арматури(кранове и т.н.).Сега съм приготвил този черния от горе но ме притеснява да не му е малко сечението въпреки че го дават 1 цол. :?
Ползвал съм модела , но ме притесняват малкото данни , които в ибей са дали за него . Ето му спецификацията :
http://www.myungji.co.kr/pdf/1353653623.pdf
Като прочетат на кутийката , че може да комутира 15 ампера и много хора не търсят пълните данни .
Винаги има особености . Например на 220v променливо напрежение може да комутира само 2,5 ампера индуктивен товар .
На право напрежение 220 Волта само 150 милиампера .
Модела не е лош . Но може да е повреден или наистина да нямате поток .
Ако искате ми го пратете за проверка и евентуално ремонт .
Ще платите само транспортните такси и в двата случая .
Разбира се ако има какво да ви мери потока и знаете , че го има наличен може както каза Шоп да го настроите .
magi208 - специалист
шоп написа:
magi208 написа:
След всичко , което му е причинено е все още жив .
За хората , които наистина разбират материята е ясно къде е проблема .
Разбира се , че ще кажа къде е !
Просто приятелска гатанка .
Един жокер : Висока температура на изхода на компресора .

Първият познал печели 12 годишна награда !
Аз тепърва се уча, но предполагам има малко фреон
Правилно предположихте , че в момента е с малко фреон за да работи някакси .
Но проблема поради който не може да се зареди нормално и да работи добре все още не е открит :)
magi208 - специалист
Боян .
Здравейте на всички !
Един мой пропуск при снимките на машината -гатанка .
Изолацията е бандажирана с алуминиево тиксо , което блести и не се вижда добре , че машината е реверсивна по фреон .
В горната част на общата снимка се вижда неизолираният бронзов корпус на четирипътният вентил.
a_stoev - майстор
Щом е заредена с малко фреон да работи някак си вероятно има някаква драма с избора на трв?
Гледам еднопосочен филтър, но не се ориентирам в останалото.
Пиши какво и има, явно няма желаещи да гадаят.
magi208 - специалист
a_stoev написа:
Щом е заредена с малко фреон да работи някак си вероятно има някаква драма с избора на трв?
Гледам еднопосочен филтър, но не се ориентирам в останалото.
Пиши какво и има, явно няма желаещи да гадаят.
Да , можело е да направя и по-добри снимки ...Проблема е , че вече е ремонтирана и ако направя нови няма да е гатанка ...
Ще се види кое е сменено .
Иначе си е стандартна с двупосочно дроселиране изпълнено с еднопосочни компоненти .
Прикачен файл:
Термопомпа-вода-вода.jpg
Термопомпа-вода-вода.jpg (56.23 KиБ) Видяна 2763 пъти
На тази схема е начертано опроводяването на тази машина .
Аз бих сложил ел.клапана след филтър - дехидратора , но и така е допустимо .
Ако някой го интересува ще обясня каква е разликата .
ТРВ-тата са BWTVE5Z .
Филтъра се е запушвал и е сменян .

Една препоръка към всички начинаещи :
Слагайте си течноотделител на входа на компресора .
Ако вече сте професионалист и имате съображения да не го сложите е друг въпрос .
шоп - майстор
Аз съм пас. Не харесвам реверсивни машини. Смятам ги за енергонеефективни и не съм чел достатъчно за тях.

Защо трабва да се охлаждам с ТП вода/вода с лош КОП, при положение, че имам неограничено количество студена вода 14 градуса?!

Аз лично не намирам логика да амортизирам излишно машината, да плащам за ел.енерия и да влагам двойно повече пари и елементи в ревесивна ТП.

Все си мисля, че една система е най-надежна, когато има минимум на брой съставни части, най-евтина е, най-ремонтопригодна и най-бързо се изплаща. Нали това е целта?

П.П. Ресурса и работата на една ТП е зададен от ресурса от най-ненадежният елемент в системата. Колкото повече елементи-по-голям риск от авария.

Каква полза от компресор с ресурс 20000 часа да кажем, като един клапан на 500-ят ход ще блокира?!
шоп - майстор
Привет на всички фенове на евтината и мързелива геотермалнана енергия.
Благодарение на съветите на @magi208, респективно Боян, настроих моята ТП. Вече получавам данните, които производителят на компресора е дал. Смятам, че съм изстискал 100% от способностите на конфигурацията ми.
Имах 12А консумиран ток от компресора и близо месец се чудих от къде може да е този проблем въпреки, че според мен съм осигурил всички други условия за перфектна работа на хладилната/топлинна/ система.

Идеята на @magi208 за финна настройка без топломер, бе да пусна ТП да работи и да и осигуря външна студена вода с цел да осигуря стабилен изход топла вода да кажем 40 градуса.

Направих следното:
Свързах маркуч от студеният водопровод към кондензатора, стартирах ТП на 45 градуса. След 15 мин стабилна работа без старт-стопове на ТП регулирах крана на водопроводната вода така, че изливаната вода да е точно 40 градуса. С две думи: балансирах системата. ТП работи на макс, 12 А ток и изливна вода 40 градуса.

Финното регулиране го направих за 4 часа. Заредих се с търпение и много бира:-)
Регулирането протече така:

На всеки 15 минути работа на ТП завивах (имах подозрение, че трябва да се намали температурата на прегрев) регулировъчният винт на ТРВ с 1/8 оборота. Следваше 15 мин изчакване и мерене на температурата на топлоносителя в системата за отопление.

След 3 такива реглажа ( общо 3/4 от оборота) системата достигна максимума си. По нататъшните реглажи върнаха системата до 0, а после дори влошиха работата и.

В крайна сметка след 4 часа пиене на бира, следене на хронометър и температури достигнах консумация на ТП 9.8А срещу 12А преди финното регулирана. Разхода е 8 бири и 20-24 киловата изразходван ток.

Идеята е лесна и работеща. Няма нужда от покупка на скъп топломер ( в моя случай размер 1 1/4цола е с цена около 1500лв)

Чест и почитания за @magi208, този съвет ми спести 1500 лв или 10-20-30 години повишен разход на ел. енергия заради неоптимална работа на ТП.
От над 1 година чета всички английски и руски форми за геотермално отопление, но такъв ценен съвет не бях получавал!
Успехи на всички самодеятели!
ggogov - напреднал
Здравейте. реших да задам тук въпросите си, защото накрая все пак смятам да си направя термопомпа вода-вода :) Мисля да проверя опитно каква отоплителна мощност ми е необходима. Имам изградена инсталация с 4 конвектора.
Изображение
Имам също и един проточен бойлер 9kW с електронно управление на температурата. Идеята ми е да го свържа към системата ето така
Изображение
да му задам температура да речем 50 гр. и да засека на колко kW работи , за да ми е комфортно. Как мислите ? Дали е удачно, бойлера правилно ли е свързан, защото мисля да си остане там и да помага на ТП, ако се наложи.
magi208 - специалист
ggogov написа:
Здравейте. реших да задам тук въпросите си, защото накрая все пак смятам да си направя термопомпа вода-вода :) Мисля да проверя опитно каква отоплителна мощност ми е необходима. Имам изградена инсталация с 4 конвектора.
Изображение
Имам също и един проточен бойлер 9kW с електронно управление на температурата. Идеята ми е да го свържа към системата ето така
Изображение
да му задам температура да речем 50 гр. и да засека на колко kW работи , за да ми е комфортно. Как мислите ? Дали е удачно, бойлера правилно ли е свързан, защото мисля да си остане там и да помага на ТП, ако се наложи.
Поздрави ! Боян .
Проверката колко киловата Т.П. ви е нужна е разумна .
Само една препоръка : Монтирайте бойлера и циркулационната помпа там , където сте означили да бъде термопомпата .
Иначе конвекторите в хола ще ви работят неефективно . Така , както сте нарисували схемата те се явяват свързани последователно след конвекторите на детската стая и спалнята .
Ако тази му локация е неудобна за вас и искате да си е в гаража , то тогава трябва да монтирате входа на циркулационната помпа на студената линия . От изхода на помпата захранете входа на бойлера а неговият изход свържете с топлата линия .
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: