• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
ggogov написа:
Имам също и един проточен бойлер 9kW с електронно управление на температурата. Идеята ми е да го свържа към системата ето така

да му задам температура да речем 50 гр. и да засека на колко kW работи , за да ми е комфортно. Как мислите ? Дали е удачно, бойлера правилно ли е свързан, защото мисля да си остане там и да помага на ТП, ако се наложи.
Аз не мога да разбера как проточен бойлер ще бъде свързан към ТП и системата за отопление.

Според мен най-удачният вариант е обемен бойлер със серпентина вързан към предкондензатор на ТП. Така ще имате 60-65 градуса топла вода, а ТП ще си я карате на 35 гр икономично с конвекторите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма проблеми проточният бойлер да се върже като котел на показаното място и конвекторите в хола ще си работят нормално - няма да се явят последователно свързани към останалите. Просто ще бъдат по-назад във веригата, но пак са си успоредно. Колкото до серпентина-предкондензатор - трудно би се резлизирала, азко термоппомпата е моноблок (както е нарисувана на картинката), пък и е трудно да се определи дали си заслужава (според мен - не).
ggogov - напреднал
Благодаря за коментарите. Да, точно като котел смятам да ползвам бойлера. Не го споменах, но тръбите от гаража до хола са с по голям диаметър и за това мисля, че и в хола конвекторите ще работят нормално. А като мощност дали ще ми стигнат 9 kW ? Къщата е с 5 см. стиропор, а таваните с картон и 10 см. вата ?
шоп - майстор
Аха, сега разбрах каква е идеята :)

Искате да разберете топлозагубите и дали 9 киловата ще са достатъчни.

Топлозагубите можете и да ги изчислите приблизително без да връзвате проточният бойлер. Отделно при каква външна температура ще е теста? При +5 ще са едни топлозаубите, а при -20 други.
magi208 - специалист
LazarGanev написа:
Няма проблеми проточният бойлер да се върже като котел на показаното място и конвекторите в хола ще си работят нормално - няма да се явят последователно свързани към останалите. Просто ще бъдат по-назад във веригата, но пак са си успоредно. Колкото до серпентина-предкондензатор - трудно би се резлизирала, азко термоппомпата е моноблок (както е нарисувана на картинката), пък и е трудно да се определи дали си заслужава (според мен - не).
Здравейте ! Боян .
Господин Ганев , ще ви помоля да погледнете пак как е начертал и възнамерява да свърже колегата бойлера към неговата инсталация .
За опростяване съм изтрил стаите и съм показал посоките на циркулация . Така по-лесно се вижда , че конвекторите в хола ще станат последователни на другите два . На първата схема .
Господин ggogov , на втората и трета схема съм ви начертал как може да стане коректно във вашият случай .
Прикачен файл:
Неправилно свързване.jpg
Неправилно свързване.jpg (44.5 KиБ) Видяна 2232 пъти
Прикачен файл:
Правилно свързване 1.jpg
Правилно свързване 1.jpg (41.25 KиБ) Видяна 2232 пъти
Прикачен файл:
Правилно свързване 2.jpg
Правилно свързване 2.jpg (48.6 KиБ) Видяна 2232 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Маги, това е съществуващо положение, а не сега да се изгражда нова система, за да избираме как да подвържем източници и консуматори. Човекът иска да пробва и да включи по най-лесния начин съществуващия проточен бойлер. Ако сме педанти то това изобщо не е регламентиран топлоизточник за ОИ и той няма място в нея, пък камо ли да изгражда още толкова тръбна мрежа, за да го включи преди ТП. Едната от твоите схеми също вероятно е неправилна, защото разчита на тръба ф16. Но все пак предполагаме, че едни 9кВт все пак ще влязат в системата и ще се отдадат някак си в къщата, макар и по не най-правилния начин :cool:
ggogov - напреднал
ако правилно съм разбрал Боян, значи може и така
Изображение
magi208 - специалист
ggogov написа:
ако правилно съм разбрал Боян, значи може и така
Изображение
Здравей . Боян .
Да , точно така . Така всички конвектори ви стават паралелни .
Само ви препоръчвам да си оставите крана с който запаралелвате бойлера .
С неговото леко отваряне можете да симулирате работата на "хидравличен изравнител"
Колко точно "леко" е желателно да се прави с термометри на изхода на бойлера и след това на смесената вода от кран и бойлер .
Така ще увеличите потока през системата и всички конвектори ще са захранени с по-добър поток , отколкото може да премине през тясната тръба на бойлера.
шоп - майстор
@Ahmakov, много полезен линк за всички, които са решили да си направят ТП с компресор копеланд.

Някаде бях срещал линк и с по-подробна информация на български, но за съжаление не мога да го намеря.

Трябва тази информация задължително да се прочете и осмисли няколко пъти. Аз четох и пак не разбрах, че моя тип компресор си има вътрешно изравняване на наляганята и ТРВ то с външно изравняване май бе излишно:-)
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: