• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
Добър въпрос.
И на мен ми бе интерсно. Днес прекарах почти час с хронометър в ръка. Оказва се, че намаляването на температурата не оказва никакво или почти никакво влияние на времето на старт/стопа.

Това време най-се влияе от хистерезиса. Демек колко градуса е между старта и стопа. В момента съм го задал 4 градуса ( от 28 до 32 ) и ТП работи около 6 минути ( -10+ 30 сек ) и почива около 21 мин ( + - 1 мин)

Но това са днешни данни при външна температура от -2 до 0 градуса. При различни топлозагуби съответно и времената се менят.

Относно предкондензатора, чета руски форум и има много самоделни ТП. Всички колеги използват предкондензатор с мощност 1/10 от общата топлинна мощмост на ТП.

Сега се сетих да попитам спецовете Маги, Боян, Ахмаков, Стоев и др. каква роля играе и колко допринася за повишаването на КОПа междинният топлообменник, който охлажда фреона преди ТРВ то и затопля сондажната вода преди изпарителя? Как се се пресмята площа му?

Руснаците масово го монтират и почти няма ТП без такъв. В Бг няма инфо и май не се използва масово.
Малкия - специалист
Шоп, може би направо да се използва междинен топлообменник фреон-фреон
6osi6 - майстор
шоп написа:
Сега се сетих да попитам спецовете Маги, Боян, Ахмаков, Стоев и др. каква роля играе и колко допринася за повишаването на КОПа междинният топлообменник, който охлажда фреона преди ТРВ то и затопля сондажната вода преди изпарителя? Как се се пресмята площа му?
Руснаците масово го монтират и почти няма ТП без такъв. В Бг няма инфо и май не се използва масово.
Без съмнение руснаците го използват масово - способни, мислещи хора :prayer: :prayer: :prayer:
Топлят инжекционния сондаж с енергия от сградата, а целта май беше движение на енергията от добивния кладенец към нея. Това е "Пред-изпалителя" с ефект Нула и под нея, който в "Бг" се подмята на клиентите от монтанската фирма.
Boyan - специалист
Колега Шоп дайте накакво линкче да видим какво правят братушките по темата .
Някои типове икономайзери дават прекрасни резултати в частни случаи .
Но има и чисто маркетингови трикове като този например :
https://www.youtube.com/watch?v=OYWj7DqVyKE :supz:
шоп - майстор
Boyan написа:
Колега Шоп дайте накакво линкче да видим какво правят братушките по темата .
Някои типове икономайзери дават прекрасни резултати в частни случаи .
Но има и чисто маркетингови трикове като този например :
https://www.youtube.com/watch?v=OYWj7DqVyKE :supz:
Точно икономайзери се водят междинните топлообменници. От над година чета всякаква литература свързана с ТП. Човек трябва да отсява информацията, която ще му е полезна за неговата конкретика.

Чисто теоритично и на учебник приноса на иконмайзера е огромен.

Линка, който давате е за ТП Октопус и там хладилният агент е пропан. Има много хляб в тази идея, но пак с условности. Не всеки има възможност за монтаж на външно тяло с обем 10-20м3. И да не забравяме, че това е въздухар! Демек ТП въздух-вода.

Темата е ТП вода-вода и огромна информация има тук в тази секция за геотермални ТП :https://www.forumhouse.ru/forums/645/

Съветвам всички да прочетат темата: Подсказки для самостоятельного изготовления теплового насоса

от две части е ( 1 и 2) там ще намерят всички или почти всички отговори на въпроси касаещи всеки решил да си направи ТП. От изчисление на компресор, топлообменници, ТРВ и капилярки, какъв и колко фреон да заредят и т.н.

Техният форумен гуру е Dekabrino, които е капацитет и безрезервно е готов да помогне на всеки, както "нашите" Маги и Боян.
Поздрави!
filmatoplo - майстор
Тепловой насос .Правда о его еффективнодти. Напишете това в ютуб.
Boyan - специалист
Човека , който води лекцията просто не е ползвал японски климатик :)
Нито пък е имал щастието да се отоплява на подово с термопомпа .
Обществото на всяка държава минава през етапа на отричането .
След това общата техническа култура расте а с нея и стандарта на живот .
oavramov - напреднал
filmatoplo написа:
Тепловой насос .Правда о его еффективнодти. Напишете това в ютуб.
Авторът на това видео продава електродни котли.
Мисля, че това обяснява всичко.
a_stoev - майстор
шоп написа:

виждал съм подохладител които охлажда течния фреон преди да отида към ТРВ на работния изпарител. Има си собствено ТРВ. Рядко го има на масовите агрегати в БГ. По-скоро на по-скъпите машини.
Също така на агрегати въздух вода където се гони по-висока температура при ниска външна.
По принцип не съм го виждал на машини вода вода, ама то такива рядко ми минават през ръцете.
Boyan - специалист
Виждали сте много такива устройства .
Повечето домашни хладилници имат рекуператор (дроселиращата тръбичка е навита върху тръбата на смукателната линия преди компресора) .
Копеланд ZH , ZF , двустъпалните Дорин и други пък използват пароинжекция между степените .
Друга такава система е маслоабсорбера с независима маслена линия .
Тези икономайзери подобряват студопроизводството при криогенните инсталации рабоитещи на -269 градуса с до 80% .
При инсталации на - 40 градуса до 45 % .
На -20 до около 20%.
На 0 градуса с около 5-8 % .....
Цитирам тези факти за да стане видима връзката между ефективност и работна температура на изпарителят .
Както спомена господин Стоев , подобна връзка има и при добива на високи температури в кондензатора .
Проблема е , че при Т.П. вода-вода тези решения помагат в много малка степен . За това и не се считат за наложителни .
Ако колегата Шоп беше със компресор от серията ZH отдавна да съм му препоръчал да инсталира пароинжекция .
Но при серия ZR не става .
Остават рекуператор или маслен сепаратор .
Само че малко по-рано в темата , когато жена ми предложи добавянето на прекъсващ и разтоварващ клапан , реакцията беше апокалиптична ...
Сложно , екзотично , невиждано, няма такава схема и какво ли още не .
Колегите от по-старата школа съм сигурен , че си спомнят . Това го имаше на всеки чешки климатик . На всяко КША , на всеки Торго шкаф . Някога монофазен компресор се пускаше задължително със пусково реле и пусков кондензатор освен работният .
Сега климатичните техници могат да кажат от кога не са виждали такова животно .
Това е и моята логика да не говоря за икономайзери .
След като добавянето на два обикновени електроклапана се приема за нещо сложно , какво остава за пароинжектор и управляем рекуператор .
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: