• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Boyan - специалист
Шосиш , може ли да ви помоля за цялата схема или линк от където е взета ?
6osi6 - майстор
Въпросът беше може ли да работи схемата с два буфера, да се получи ефективно подохлаждане.
Boyan написа:
...
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum ... #msg696712
Това е работеща помпа в Норвегия. Към стария компресор е добавен инвертор за вдигане на мощността.
http://www.e-logger.se/pub?Skolebrygga&p=1
Boyan - специалист
6osi6 написа:
Въпросът беше може ли да работи схемата с два буфера, да се получи ефективно подохлаждане.
Да може .Това е много готин въпрос и съвсем на място .
Подохлаждането повишава КОП в по-голяма степен от прегряването на фреоновите пари .
Ако можем да оползотворим и енергията за подохлаждане нещата стават съвсем прилични .

Примерно :
Система работи при следните условия :
R134 . Компресорна ефективност 50% . Ниско налягане 3 бара . Високо налягане 10 бара .Подохлаждане 0. Прегряване 0.

Получава се COP 2,85

При същите условия ако приложим 10 градуса прегряване получаваме COP 2,88
А ако вместо 10 градуса прегряване имаме 10 градуса подохлаждане ще получим COP 3,15
Ако имаме едновременно по 10 градуса прегряване и подохлаждане получаваме COP 3,16
6osi6 - майстор
Въпросът е, ако можем да се отопляваме с вода загрята до 30°С, заслужава ли си да я греем до 35°С, за да отнемем от нея 10 вместо 5°С = два пъти повече усвоена енергия = по-висок КПД?
Boyan - специалист
И на мен ми е интересно какво ще се получи .
Ще трябва да се сметне на свежа глава .
Благодаря за интересният казус .
От много време не ми се е налагало да си напъвам кратуната на тема топлотехника .
ggogov - напреднал
6osi6 написа:
По молба на gogov, връщам темата от "планинско колоезнене" където и е мястото.
Благодаря!
6osi6 - майстор
http://docs.google.com/viewerng/viewer? ... alog_1.pdf
Някои може ли да качи този каталог в отоплителна мощност?
Boyan - специалист
6osi6 написа:
Въпросът е, ако можем да се отопляваме с вода загрята до 30°С, заслужава ли си да я греем до 35°С, за да отнемем от нея 10 вместо 5°С = два пъти повече усвоена енергия = по-висок КПД?
Оказа се , че не се получава .
В проценти COP-а при повишаване на температурата пада с приблизително 2% на градус , а се повишава от подохлаждането с приблизително 1% на градус .
Може да се използва само естественият хистерезис с два буфера , както прави човека от вашият линк и по този начин да повишим ефективността с около 3%.
Boyan - специалист
Да си изпълня едно от обещанията . Започнах с него , защото си мислех , че е по-лесно .
Оказа се "камила с рога" докато се стигне до готов резултат .
Винаги съм ползвал готови маслени сепаратори и не съм се замислял как точно се изчислява възвратната тръба , когато е от пасивен тип .
Предполагал съм на каква база се стъпва при японската технология , но точните изчисления не са били на дневен ред .
Учудването ми беше пълно , когато се оказа , че в мрежата няма нищичко по този въпрос .
Когато потърсите схема на маслен сепаратор ще ви излезе прочутата система "хеликал" , с която европейците много се гордеят и която почти никой японски производител не използва .
Прикачен файл:
Маслен сепаратор Хеликал.jpg
Маслен сепаратор Хеликал.jpg (42.85 KиБ) Видяна 1599 пъти
Прикачен файл:
Маслен сепаратор разрязан.jpg
Маслен сепаратор разрязан.jpg (26.87 KиБ) Видяна 1599 пъти
Последна промяна от Boyan на вт яну 30, 2018 3:50 am, променено общо 1 път.
Boyan - специалист
Недостатъци на система хеликал :

1 .Голям заеман обем .
2 .Голямо тегло .Условие за кондензация на голямо количество фреон при стартиране , невъзможен за монтаж директно на компресора. Изисква подгряващ реотан .
3 .Голям паразитен обем .Повишава инертността , заради по-големия заряд .
4 .Голяма външна повърхност .Изисква изолация .
5 .Ниска ефективност на захващане на маслените пари .Условие за нежелателна ректификация на маслото .
6 .Труден за любителско изпълнение .

Предимства :

1 .Почти никакъв паразитен пропуск към ниското налягане .
2 .Редуцира пулсациите във високото налягане .

А ето как го правят азиатците :
Прикачен файл:
Маслоотделител.jpg
Маслоотделител.jpg (108.09 KиБ) Видяна 1595 пъти
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: