• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
antov - напреднал
LazarGanev, ако циркулационните помпи са в паралел , какви мерки са взети за работа на помпи в паралел и поединично в обща линия ?? Едно от решенията е с локални помпи като в схемата която бях постнал в темата за мониторинг . Това решава и един друг проблем при топлообменници
в паралел. По конвекция отива малка част топлина в неработещия топлообменник, там се получава някакво изпарение и лека кондензация в изпарителя. При такава схема , изпарителя е с 1-2 градуса по топъл от околната среда,изнасяме топло навън. Почети съм сигурен че като му тръгнат двете циркулационни помпи едновременно, условията за пълна кондензация доста се изместват към кондензация в непълен обем на топлообменника.
a_stoev - майстор
Да изнесе, да изнесе, колко да изнесе. Има копресор и ТРВ по пътя, не е права тръба.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср фев 13, 2019 10:33 pmantov написа:
LazarGanev, ако циркулационните помпи са в паралел , какви мерки са взети за работа на помпи в паралел и поединично в обща линия ?? Едно от решенията е с локални помпи като в схемата която бях постнал в темата за мониторинг . Това решава и един друг проблем при топлообменници
в паралел. По конвекция отива малка част топлина в неработещия топлообменник, там се получава някакво изпарение и лека кондензация в изпарителя. При такава схема , изпарителя е с 1-2 градуса по топъл от околната среда,изнасяме топло навън. Почети съм сигурен че като му тръгнат двете циркулационни помпи едновременно, условията за пълна кондензация доста се изместват към кондензация в непълен обем на топлообменника.
Не съм сигурен, че ти разбрах въпроса. На всяка циркулационна помпа трябва да има възвратна клапа, това не е ли достатъчно? За каква конвекция става дума, вътре в едната тръба, да отиде топлина до топлообменника, че да предизвика циркулация на фреон? Мисля, че е несериозно, ако е така.
antov - напреднал
не казвам че от тази циркулация идват проблемите на човека , аз писах че разликата е 2 градуса.Вие си решавате дали искате да ги имате отвънка. В момента гледам една термопомпа така направена . Външната темп е 0 гр. а на изпаритела е +2 гр. А някой трв не затварят напълно , тп които споменах са с капилярки.
Какви еднопосочни клапи? пружинен еднопосочен вентил които се продават в БГ са за мрежово налягане, намалят циркулацията осезателно , която в случая ми се струва че и така е малка. Има възвратни с много слаба пружина и пластмасово клапанче за циркулационни системи а не напорни, но тук не съм виждал. Между другото се отварят като им духнеш:))) малко по силно с уста :))Тези със тежестта ги отписваме. Донякъде е решение ако си направи сифон но не вярвам някой да го е мислил това. А за двете помпи в паралел ставаше въпрос за баланса при обща линия. Теоретично едната може да вкара в генераторен режим другата , на практика не е така но и не се сумират напълно общите дебити. особенно ако и системата е с променливо хидравлично натоварване , клапани моторизирани и д.р. Ясно е че докато не даде докименти :))) има да си пишееееем:))
1115 - специалист
Защо толкова се усложнява всичко?

Първо трябва да се изясни има ли въобще проблем. Според мен такъв има и той е ясно от къде идва. Мисля че логиката на системата е следната:
Термопомпа едно работи за отоплението, а термопомпа две подгрява с преоритет БГВ и се включва да помага на първата ако има нужда, но след като е достигнала определена температура на БГВ. Вероятно ако вторта е заета с основната си функция първата си помага с реотаните. Възможно и втората да си помага също с реотан. Освен това колегите видяха нещо в настройките на криви и наклони.

Какво според мен трябва да се направи.
- Да се проверят и настроят преоритетите + режимите на работа на главната машина.
- Да се проверят и настроят преоритетите + режимите на работа на подчинената машина.
- Да се настроят температурните криви.
(дал съм линк към сервизното ръководство, което всеки може да си свали и използва)

Мога да се обзаложа, че термопомпите нямат повреда и хидравличното им свързване е ОК.
Проблем ако има е в настройките.
Клиента (Гадинко) има проект в който пише, че 2бр х 8KW машини ще се справят (Ама колко ток ще изразходват???). Очевидно 2 х 12 Вайсман няма да имат проблем. Не ми се вярва съвременна маркова термопомпа да е с 50% по неефективна от друга марка по същата технология. От тук следва, че нещо с настройките не е в ред и то ако изразходваният ток драстично се разминава с очакваната консумация ПО ПРОЕКТ!!!. Защото може да е сметнато, че тушибите от заданието блъскат в каскада 5kw / 24 / 7 и сметката за ток ще е същата накрая.
gadinko - специалист
Такаа...откак си направих графика за БГВ-то забелязах, че топлината от конвекторите намалява като помпата не топли БГВ. Това нормално ли е?
шоп - майстор
пон фев 18, 2019 7:00 pmgadinko написа:
забелязах, че топлината от конвекторите намалява като помпата не топли БГВ. Това нормално ли е?
Как го измрихте това?
С топломер? Или сте измерили градусите на топлоносителя, и дебита му? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Такаа...откак си направих графика за БГВ-то забелязах, че топлината от конвекторите намалява като помпата не топли БГВ. Това нормално ли е?
Не, нямат връзка двата факта
Ahmakov - специалист
По проект трябва да имаш два хидромодула, а в действителност колко са?
gadinko - специалист
пон фев 18, 2019 7:11 pmшоп написа:
забелязах, че топлината от конвекторите намалява като помпата не топли БГВ. Това нормално ли е?
Как го измрихте това?
С топломер? Или сте измерили градусите на топлоносителя, и дебита му? :?
Не просто става осезаемо по-студено вкъщи ...
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: