Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
EDI - майстор
Няма еднозначен отговор.Въпроса са качествена машина не стои само на плоскостта на спестените от сметката пари.Зависи и от предназначението на машината - за дома, за магазина, за офиса...За магазин или за офис не ти трябва чак толкова голям комфорт - машината може да е малко по-шумна, да духа повечко, да има по-големи температурни разлики.Но за дома е друго - за спалня ти трябва нисък шум, потока от въздуха да не се усеща, равномерна температура с малка температурна разлика, за детска - също равномерна температура, неусетен въздушен поток, плазмен филтър, който пречиства и дезинфекцира въздуха/особено сега при грипни епидемии/.За дома ти трябва висока мощност при -15, -20 градуса, за да ти е топло и удобно.тези неща може да ти ги даде само една качествена машина, а те са си скъпи.Просто за всяко помещение и всяка цел трябва да се избере подходящата машина.Според мен за дома компромис не следва да се прави, докато за другите видове помещения е допустим в определени граници.Освен това една качествена машина има поне 2 пъти по-дълъг живот.
dundurma - специалист
ЕДИИИИИИИ,смятам лека полека да подменям климатиците,затова те моля за обосновани идеи за марки и модели.

1-насочил съм се към дайкин или митсубиши,но приемам и други марки
2-отказах се от инвертори,а ако не съм прав-защо
3-хола е около 60куб.м,но има отворена врата към тераса около 7куб.м и коридор 10куб.м
4-останалите стаи около 50куб.м
5-разните там екстри като филтри за ала-бала и свеж въздух имат ли ефект или са само реклама

дай най-доброто от себе си :-D :-D ,защото вече ми писна сам да се ПЛЮЩЯ,пък и всеки лев(ако го има :-D :-D )трябва да се пести.
........и най-важното-БЮДЖЕТ около 1500лв. за бройка
EDI - майстор
http://www.bulclima.com/bg/product/33-a ... stiki.html ето ти предложение за добра конвенционална машина.Смятай средно 50-70 вата на кубик за отопление, но зависи и от разположението, изолацията и топлозагубите на помещението ти. http://www.mmc.bg/bg/catalogue_details.php?id=17&type=0 ето това са конвенционалните ДАЙКИН-и.Много добри машини, но май малко излизаш от цената.Ако имаш спалня ти предлагам да си вземеш инверторен модел на ДЖЕНЕРАЛ.На първия линк можеш да видиш параметри и цени.12 LGC ще ти свърши работа - машината е мощна и тиха, не създава проблеми.Но все пак конкретно предложение може да се даде, като се види помещение и разположение.Пиши на VANKO68, той се занимава с такива работи.
dundurma - специалист
EDI написа:
http://www.bulclima.com/bg/product/33-a ... stiki.html ето ти предложение за добра конвенционална машина.Смятай средно 50-70 вата на кубик за отопление, но зависи и от разположението, изолацията и топлозагубите на помещението ти. http://www.mmc.bg/bg/catalogue_details.php?id=17&type=0 ето това са конвенционалните ДАЙКИН-и.Много добри машини, но май малко излизаш от цената.Ако имаш спалня ти предлагам да си вземеш инверторен модел на ДЖЕНЕРАЛ.На първия линк можеш да видиш параметри и цени.12 LGC ще ти свърши работа - машината е мощна и тиха, не създава проблеми.Но все пак конкретно предложение може да се даде, като се види помещение и разположение.Пиши на VANKO68, той се занимава с такива работи.
СПАСОЕ БАЛШИБА :-D :-D :-D
dundurma - специалист
еди,цял ден чета и май тошиба-дайсека3,,като че ли имат доста добри показатели.значи дигнах бюджета до 2 бона помагай за най-добрия избор,щот вече се обърках :? :? :?
slavckc - специалист
Какъв е проблема на японските климатици на 110V? :?: COP им надвишава доста този на произведените за Европа. Взех да им се навивам.
Относно икономията, която правят климатиците през зимата, парите отиват за плащане на изразходваната енергия през лятото за студеното :lol:
velsi - Почетен майстор
slavckc написа:
Какъв е проблема на японските климатици на 110V?
Никакъв проблем нямат. Аз имам два такива.
vanko68 - специалист
Това,че един клиент има два климатика на 100 В и е доволен,не е показателно за проблемите им-изключително лошото сервизиране от страна на БГ фирмите.Производителите до един декларират,че не осигуряват сервизна и техническа поддръжка извън Япония,тоест всичко е в ръцете на сервизната фирма тук.Примерите за отказана сервизна поддръжка са безброй,или ако има такава,е срещу солидно заплащане.
Измерванията за КОП в Япония се правят с по-къси тръби от тези в Европа.Освен това КОП-а,който виждате е измерен в лабораторни идеални условия при +7°,а за нас в БГ е по-важно какъв е при ниски отрицателни температури,когато климатика работи с повишено натоварване и харчи повече. От известно време се налага новата мерна единица APF,която е измервана при целогодишна работа на климатика и е доста по-близка до реалното поведение на климатика.Оказва се,че APF-a на новите Европейски и японски модели няма кой знае каква разлика.За 4-5 лв икономия на месец аз лично бих заложил на доказал се европейски модел,а не на екзотичен японски.
А относно зимната икономия,която отивала за лятната работа-кеф цена няма.Освен това един климатик в 20 м2 харчи около 50 лв и спестява зимата 100 лв спрямо някоя духалка примерно,а лятото в същата стая разхода му е 20 лв. Което не е 100 със сигурност.
EDI - майстор
Аз имам 10 SAVP-E в стаята на малкия - 16 кв/м.Машината е разкошна - нисък номинал на отопление /600 вата/, много нисък разход, много ефективно управление на компресора, плазмения филтър работи много добре.Освен това се развърта до 6 кв на отопление.Подходящ е за помещение, в което постоянно има хора.За спалня може да минеш и с по-ниско бюджетен климатик, ДЖЕНЕРАЛА за който ти писах.Имам модела 09LDC на ДЖЕНЕРАЛ, с който отоплявам хола и спалнята - машината е монтирана в хола, срещу вратата на спалнята.Поддържам между 18-20 градуса през зимата /хола не го ползвам/ и машината се справя иделано, работи на ниска мощност, тиха е/къщата ми е с външна изолация и имал малки загуби/.Гледам, че продават новата серия на МИЦУБИШИ ХЕВИ - ZIX, но понеже се появява за първа път на пазара и не се знае как се държи зимата, не те съветвам да я купуваш.

Тема "Въпрос към ЕДИ - кой мерцедес е по-добър ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: