• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
hygro - майстор
vanko68 написа:
hygro-отдавна съм се убедил,че написаното в учебниците не се отнася за практиката.
Ахам, ще чакам да напишеш един практически учебник, за да се науча и аз на истината... :-D
vanko68 написа:
При климите моторчето е капсулована кутия без никакво охлаждане-така е проектирано.
:? Хептен съм недоучил значи...
vanko68 - специалист
Ще кажеш ли нещо конкретно,както аз съм направил,или само ще си чешем клавиатурите?
hygro - майстор
ОК. Прав си.

1. Работата на асинхронния двигател при ниско напрежение от електрическа гледна точка е подобна на работата при повишен механичен товар. Индуктираните в ротора токове са пропорционални на разликата между синхронната и реалната честота на въртене. С увеличаване на плъзгането те нарастват и двигателят дори при номинален товар прегрява. За подробности наистина виж някой учебник, защото форумът не е за това.

2. Няма двигател с "никакво охлаждане". То е абсолютно задължително, дори ако става само през плътния му корпус и оста му. За миниатюрни ненатоварени двигатели често това е достатъчно.
romanpm - майстор
:furz: :kaffee2: :-D Он знае що си мълчи и го бъхтят :supz: имам конвектор и ми е минавала тая мисъл , естествено подсещайки се сам че е нежелателно...
lubomirlz - специалист
Хигро е прав, спрете спора.
Това че твойто моторче не е изгоряло не означава че някой друг БЕЗ принудително охлаждане няма да прегрее при такова драстично намаляване на напрежението.
Повечето производители гарантират нормална работа на АД при отклонение на напрежението от -5 до +10 %
vanko68 - специалист
Това съм го правил поне на 150 климатика досега,като първия в къщи си работи 9 години досега. Още НИКОЙ не се е обадил за повреда във моторчето.Защо ли? Ще ви кажа-основната грешка е,че приемате понятието " Номинален товар" за аксиома.А как да е така,като точно идеята е вентилатора да се върти по-бавно = по-малък товар.
И за думите ми ,че няма охлаждане - що се правиш,че не разбираш за какво става дума?Ми за принудителното охлаждане,като го споменавам на няколко пъти.
И между другото-става въпрос за моторче с мощност 15-25 Вт, а с доста голени размери.Какво толкова ще прегрее,ако се замислите?Дори да е спряло,а имам доста ремонти на заклинени турбини или външни перки,единици са изгорелите мотори.
kolaborator - специалист
Според мен също няма да има проблем при минимално намаляване на оборотите! :)
denuchi - специалист
http://www.intiel.com/fan_reg_asyn_bg.htm е и там си има граници. неможе напрежението да се намаля прекалено много. почти всеки мотор си има минимално напрежение при което може да работи. под тази стойност вече може да замирише на поизгоряло.
  • 1
  • 2

Тема "Управление на ел мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: