Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ribnikolaevi - майстор
Да не пускам нова тема, ще си ползвам старата. Ей това на картинката, само че от метал дали се продава някъде? Трябва ми за отдушника на сушилнята, с него ще спестя няколко заветни сантиметра в антрето.

Прикачен файл

2311215191.jpg
2311215191.jpg (2.79 KиБ) Видяна 7762 пъти
ribnikolaevi - майстор
Препоръчаха ми да си взема "флексибъл". От това, което намирам в нета ми се струва, че няма да свърши работа. Може ли "флексибъл"-а да се огъне така, че да успея да спестя няколко сантиметра?
inspo - майстор
Флексибелът е с кръгло сечение и в случая няма да ти намали разстоянието а ще го увеличи.
Има и вариянт да го спескаш, но тогава ще му намалиш сечението и няма да се получи добре.
Все пак дай по подробна информация за размерите и сеченията, от кръгло в правоъгълно ли трябва да преминава или просто такъв детайл ти попадна за пример? Колко разстояние искаш да спестиш?
Има вариянти за направата, но дай да видим кое как?
ribnikolaevi - майстор
Пластмасовият детайл е съществуващ, затова го дадох като пример. А иначе:
Сушилните на принципа на изпарението имат отвори само отстрани и отзад (да дерзаят техните проектанти, ама едва ли някой от тях знае български). Като излезе тръбата отстрани, трябва да я пусна нагоре, към отвора на комина. И трябва да се размине със самата сушилня, като "отблъсне" уреда от най-близкото възможно разстояние до стената. Ей това място ще е само за минаването на една тръба и не ми се иска да го губя. Търся варианти.
inspo - майстор
Ами тогава насаждаш на правия въздуховод една патрубка с нужния диаметър , затапваш въздуховода от долу и си готов да го монтираш.
Ако не можеш да се справиш, във всяка тенекеджийница ще ти го направят. Готовият детайл трябва да изглежда горе долу така:

Прикачен файл

123.JPG
123.JPG (15.01 KиБ) Видяна 7508 пъти
dim_technik - напреднал
Здравейте ! Във връзка с темата едно питане ако може, дали ще има проблеми ако заменя кръглия въздуховод за кухненския аспиратор с плосък такъв, и дали спиращият ефект предвид по-малкото сечение на плоските ще оказва влияние на добрата вентилация, все пак става въпрос за обикновено домакинство а не за профи кухня? Плоския е по-удобен за монтаж а и пробиването на панела отнема по-малък ресурс. :?
inspo - майстор
Смени ги, няма проблем.
Но запази площа на сечението.
dim_technik - напреднал
Благодаря, така ще направя. :wink:
ivo_vd - специалист
Здравейте,

За да не отварям излишно нова тема, ще попитам в тази.
Предстои ми ремонт в кухнята и най-удобното разположение на аспиратора е на около 3,5 м. тръбен път от комина. В момента съм с една кръгла тръба и не е никак хубаво.Четох, че има пвц плоски въздуховоди и искам да попитам:
1. Какъв размер плосък въздуховод ще ми е необходим, за да тегли нормално по 3,5 м. тръбен път? Още не съм избрал аспиратор но отвора на комина е с диаметър 12,5 см.
2. Сега съм с един смотан аспиратор и като цяло се справя добре, но тръбата е кръгла. Ще има ли проблем ако тръбата е плоска ?
3. Четох, че височината между абсорбатора и котлона трябва да е поне 60 см. А ако е по–голяма, например 70 или 75 см. ще е проблем ли ?

Благодаря предварително !

Тема "плоски въздуховоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: