• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Тани - модератор
Без да съм хладилен техник ти казвам , че си решил , че си измислил перпетум мобиле!

Може сам да прецениш дали е така!

Две теми за размисъл

- как от COP 2 го докара на 4???
- колко кубика прехвърля на час вътрешния вентилатор и колко въшния?

бонус въпрос - за колко време външния вентилатор ще изсмуче ВСИЧКИЯ топъл/студен въздух в стаята при - 10 градуса навън и колко време ще му трябва на климатика да възстанови температурата?

Съвет - един "пасивен" рекуператор може да има кпд над 90% и е доста по-надежден, ефективен и прост от предлаганата от тебе система . Според мен е по-добре да измислим как да си сглобим по евтин класически рекуператор , че и на мен лично ми трябва и ме касае темата! :)
vladaeca - напреднал
Тани написа:
Без да съм хладилен техник ти казвам , че си решил , че си измислил перпетум мобиле!
Не разбирам защо темите се обръщат на кой е по-по-най, а не на разсъждение + доводи. Идеята е да поразсъждаваме заедно и ако в моята идея има слабост да обсъдим плюсовете и минусите.
Излезналият въздух дава 2кв.ч. и към него пробавяме още 2 от климатикът. Стават 4кв.ч.
Кубиците на прехвърляне трябва да зaвисят от COP na климатикът. Т.е. ако MAX-a на климатикът е 2 то ние ще прекарваме за час толкова въздух колкото да се извади 1кв.ч който го прибавяме към 1кв.ч. от климатикът и получаваме 2кв.ч което е 0.5кв.ч. изразходена електроенергия. Идеята е клиатикът да работи на 50% от мошността си, за да се се добавят другите 50% от подгряването на фреона от излезналия въздух.
Това е идеята като е ясно, че трябва да се намеси хладилен техник, който да каже кой от топлообменниците трябва да се уголеми с цел подобряване на КПД-то.
бонус въпрос - за колко време външния вентилатор ще изсмуче ВСИЧКИЯ топъл/студен въздух в стаята при - 10 градуса навън и колко време ще му трябва на климатика да възстанови температурата?

Тани не сърди, но май имаш проблем със сметките. Това са два въпроса а не един. :) шегичка :)
За направа на вентилация първо се изчислява кубатурата на въздуха според предназначението на помещението, след това дължината и сечението на въздуховодите съобразени с вентилатора.Всеки вентилатор има диаграма по която се избира нужният Ратип и модел.Силата на нагнетяване се изчислява в паскали като на линеен метър са необходими грубо сметнато 15 паскала. Значи ако смятаме за днесвна стая от 25м2 необходимата смяна на въздуха е от 3 до 6 пъти(което е адски много), значи са ни необходими 225 кубика и имаме 5 метра "кюнци" след вентилатора се избира такъв с показатели 75 кубика при 75 паскала. От тук се тругва при исборът на агрегата. Моя избор е чисто за примерът.
За въстановяването на температурата трябва да се смята.
Съвет - един "пасивен" рекуператор може да има кпд над 90% и е доста по-надежден, ефективен и прост от предлаганата от тебе система . Според мен е по-добре да измислим как да си сглобим по евтин класически рекуператор , че и на мен лично ми трябва и ме касае темата! :)
Моля почети още малко за пасивния рекуператор. На теория максимума му е 80% а на практика трудно се постигат и 65%. Това е причината поради която се лутам измежду форимите и се опитвам да намеря съмишленици с които да разсъждваме за предимствата и недостатъците.
За ПСИВЕН РЕКУПЕРТОР пусни отделна тема и ще рдам няколко съвета.

Сетих се че съм забравил да спомена една много важна екстра на рекуператрът.
При температура под -5 градуса повечето климатици не могата да работят.
Е този рекуператор ще работи без проблем и при -25 градуса.
a_stoev - майстор
Тука някой бърка вентилация с рекуперация на топлината на изхвърляния въздух и отопление.
vladaeca, Ако искаш проветрение без да губиш енергия: Да, това е добър начин да вентилираш без да губиш/внасяш топлина без да ти бръмчат вентилатори.
При активния рекуператор имаш по добро използване на енергията на изхвърляния въздух и няма да имаш нужда от допълнителна обработка за да го докараш до стайна температура. Също така съпротивлението на топлообменниците ще по-малко от колкото на пасивен рекуператор и вентилаторите за вентилация, ще са с по ниска мощност и по тихи, което е по важното.
Трябва да ползваш инверторен климатик за изходна база за да работи. Обикновен няма да стане. И с топлообменниците ще е малко игра, аз бих заложил и в двете посоки да са външни топлообменици, че са с по подходяща форма за вкарване във въздуховод. Изходната база да ти е външно инерторно тяло, платката на вътрешното и още едно външно тяло без компресор, само заради питата. Всеки стар сервиз за климатици ще е събрал подходяща колекция материали :lol: :lol:

Ако искаш това да ти е основното отопление/охлаждане: Не, няма да стане освен ако не увеличиш драстично дебита на въздуха, и пак ти трябва перпетум мобиле за да работи.
Тани написа:
Съвет - един "пасивен" рекуператор може да има кпд над 90% и е доста по-надежден, ефективен и прост от предлаганата от тебе система . Според мен е по-добре да измислим как да си сглобим по евтин класически рекуператор , че и на мен лично ми трябва и ме касае темата!
Не е така. Първо, ефективността на "пасивен" рекуператор не е 90%. По книга е 50%, реално ??? и това е само за топлината на въздуха. Загубите от съпротивление и тях трябва да ги сложим в сметката. По надеждно е заради липсата на копмресорната част, но тя вдига ефективността.
Тани - модератор
vladaeca написа:
Тани написа:
Не разбирам защо темите се обръщат на кой е по-по-най, а не на разсъждение + доводи. Идеята е да поразсъждаваме заедно и ако в моята идея има слабост да обсъдим плюсовете и минусите.
Излезналият въздух дава 2кв.ч. и към него пробавяме още 2 от климатикът. Стават 4кв.ч.
Кубиците на прехвърляне трябва да зaвисят от COP na климатикът. Т.е. ако MAX-a на климатикът е 2 то ние ще прекарваме за час толкова въздух колкото да се извади 1кв.ч който го прибавяме към 1кв.ч. от климатикът и получаваме 2кв.ч което е 0.5кв.ч. изразходена електроенергия. Идеята е клиатикът да работи на 50% от мошността си, за да се се добавят другите 50% от подгряването на фреона от излезналия въздух.
Това е идеята като е ясно, че трябва да се намеси хладилен техник, който да каже кой от топлообменниците трябва да се уголеми с цел подобряване на КПД-то.

Тани не сърди, но май имаш проблем със сметките. Това са два въпроса а не един. :) шегичка :)
За направа на вентилация първо се изчислява кубатурата на въздуха според предназначението на помещението, след това дължината и сечението на въздуховодите съобразени с вентилатора.Всеки вентилатор има диаграма по която се избира нужният Ратип и модел.Силата на нагнетяване се изчислява в паскали като на линеен метър са необходими грубо сметнато 15 паскала. Значи ако смятаме за днесвна стая от 25м2 необходимата смяна на въздуха е от 3 до 6 пъти(което е адски много), значи са ни необходими 225 кубика и имаме 5 метра "кюнци" след вентилатора се избира такъв с показатели 75 кубика при 75 паскала. От тук се тругва при исборът на агрегата. Моя избор е чисто за примерът.
За въстановяването на температурата трябва да се смята.
Моля почети още малко за пасивния рекуператор. На теория максимума му е 80% а на практика трудно се постигат и 65%. Това е причината поради която се лутам измежду форимите и се опитвам да намеря съмишленици с които да разсъждваме за предимствата и недостатъците.
За ПСИВЕН РЕКУПЕРТОР пусни отделна тема и ще рдам няколко съвета.

Сетих се че съм забравил да спомена една много важна екстра на рекуператрът.
При температура под -5 градуса повечето климатици не могата да работят.
Е този рекуператор ще работи без проблем и при -25 градуса.
Както казах не съм чак толкова навътре в материята и може да не съм прав , нека изчакаме капацитетите в тази област да си кажат мнението . Ти явно си по-наясно , та я ми кажи ако изкараме въздъх с топлинен капацитет 10 кW през топлообменника на външното на някой климатик , който отдава 2 киловата в момента през вътешното то ще започне ли да отдава 12 кW?

Относно КПД на нормален рекуператор може би не знам точно кой параметър трябва да прочета . Би ли казал колко е кпд -то на този модел: http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... &Itemid=35

ПП понеже сме писали едновременно , последния въпрос се отнася и за Стоев
vladaeca - напреднал
Вярно нещо се случи с нета и стана мазало.
a_stoev написа:
Ако искаш това да ти е основното отопление/охлаждане: Не, няма да стане освен ако не увеличиш драстично дебита на въздуха, и пак ти трябва перпетум мобиле за да работи.
Да грешката е моя, не съм написал изрично че това не смятам да бъде основното отопление. Аз си мислех че става ясно но явно не е.

ЦЕЛТА НА РЕКУПЕРАТОРЪТ Е:
1. - да се опреснява въздъхът в помешението
2. - да не се губи топлоенергия при отваряне на прозорци
3. - ако е възможно да се добави допълнителна топлоенергия към настоящата
4. - ДА НЕ СЕ СМЯТА ЗА ОСНОВНО ОТОПЛЕНИЯ.

КОЛЕГИ Моля Вземете под ВНимание Следното :
Както всички знаем няма вариант само с един възобновяем енергоизточник било то, термопомпа, слунчеви панели, климатици, рекуператори и други подобни да се осигури основно отопление или охлаждане. Да най-вероятно може да се постигне такъв резултат но за момента няма да оправдава вложените средства.
a_stoev написа:
Трябва да ползваш инверторен климатик за изходна база за да работи. Обикновен няма да стане. И с топлообменниците ще е малко игра, аз бих заложил и в двете посоки да са външни топлообменици, че са с по подходяща форма за вкарване във въздуховод. Изходната база да ти е външно инерторно тяло, платката на вътрешното и още едно външно тяло без компресор, само заради питата. Всеки стар сервиз за климатици ще е събрал подходяща колекция материали
Идеята ти е доста разумна и практична. Започвам да търся части :-D При всички положения обаче трябва да се смята много защото обемът на фреонът ще се промени. Дали има някой, който го е пробвал това?
Последна промяна от vladaeca на чет фев 03, 2011 2:51 pm, променено общо 1 път.
vladaeca - напреднал
Тани написа:
та я ми кажи ако изкараме въздъх с топлинен капацитет 10 кW през топлообменника на външното на някой климатик , който отдава 2 киловата в момента през вътешното то ще започне ли да отдава 12 кW?
ТУК си прав. Спор няма така е но понеже знаем този факт ще го избегнем.
И ПАК КАЗВАМ ТОВА НЕ Е решение за основно отопление.

Ще направим следното:

Няма да изкараме въздъх с топлинен капацитет 10 кW а въздух с капацитет 2кW(Това не е малко въздух ако го сметнем при 20 градуса - някой разбирач трябва да каже колко кубика са).
Ще поставим агрегат, чийто COP e 4KW. Ще го пуснем да работи на 50%.
Температурата на фреона в топлообменикът на изход ще е покачена от изхвърляния въздух с 2kW което e 50% от мошността на помпата. Компресорът ще вдигне температурата на половина, което означава че ще получим 100% или 4кВ топлоенергия в топлообменикът на вход срещу 1кВ електроенергия.

Надявам се става ясно.

Това е идеята на теория. Трябва някой инжинера да каже приложимо ли е на практика.
Тани - модератор
vladaeca написа:
Тани написа:
та я ми кажи ако изкараме въздъх с топлинен капацитет 10 кW през топлообменника на външното на някой климатик , който отдава 2 киловата в момента през вътешното то ще започне ли да отдава 12 кW?
ТУК си прав. Спор няма така е но понеже знаем този факт ще го избегнем.
И ПАК КАЗВАМ ТОВА НЕ Е решение за основно отопление.

Ще направим следното:

Няма да изкараме въздъх с топлинен капацитет 10 кW а въздух с капацитет 2кW(Това не е малко въздух ако го сметнем при 20 градуса - някой разбирач трябва да каже колко кубика са).
Ще поставим агрегат, чийто COP e 4KW. Ще го пуснем да работи на 50%.
Температурата на фреона в топлообменикът на изход ще е покачена от изхвърляния въздух с 2kW което e 50% от мошността на помпата. Компресорът ще вдигне температурата на половина, което означава че ще получим 100% или 4кВ топлоенергия в топлообменикът на вход срещу 1кВ електроенергия.

Надявам се става ясно.

Това е идеята на теория. Трябва някой инжинера да каже приложимо ли е на практика.
Не е лошо да попрочетеш теорията още малко :) . Това не е заяждане , а съвет! Бъркаш ефективност с мощност все още! Надявах се друг да те поправи , но явно само ние си пишем за съжаление! COP eкоефицент и няма мярка . С киловати се мери мощността а киловат час е изразходвана енергия за единица време. Тотално си объркал трите понятия и затова не може да ми стане ясно какво имаш предвид , а налучквам!

Иначе идеята ти може да се разработи на теория, но ако е само за рекуперация няма да има практическо приложение!
vladaeca - напреднал
Важното е, че вече ти е ясно и си убеден в действието.
Но те моля да не избързваш със заключенията си, защото не е редно като модератор да прекратяваш темите с необосновани заключения. Ако казваш няма практическо приложение трябва да ни убедиш в това а не просто НЯМА.

Знам, че все още има хора, които не поставят изолация и смятат, че няма практическо приложение. Има всякякви хора, но те нетрябва да пречат а да си трят.

На всички ни е ясно, че няма как да не се проветряват обитаемите помещения.
Но при отваряне на прозорец губим доста топлина и след това плащаме за нея.
Всички знаят, че наситения с CO2 въздух вреди, а от друга страна пък отварянето на прозореца за свеж въдух се избягва, защото става студено и скъпо.
ЕТО ГО РЕШЕНИЕТО - РЕКУПЕРАТОР.
Като ни уврът тиквите ще сме убедени, че има доста голямо практическо приложение за обитаемите помещение, но за момента ще избяхваме изолазията защотото не я ясно.

Призовавм всички да избягват категоричните заключения, защото те не помагат а вредят на възприятието ни. А ако правим заключение то нека да го обосновем добре.

ОЧАКВАМ ДРУГИ УЧАСТНИЦИ ЗА РАЗСЪЖДЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Тани - модератор
За да разсея съмненията ти относно възгледите ми - сега хапвам и отивам на обекта за да вземат размерите за дограма с троен стъклопакет с 2 Ка стъкла. В момента правя вътрешна изолация с 5-10 см вата , а отвън съм положил външна изолация с 10 см EPS . Инвеститора е оставил избора на системи и материали изцяло на мен и не ми се бърка по никакъв начин!

А след като ти дадох пример за максимално ефективен рекуператор , значи съм чел доста по темата и знам за какво иде реч! Нищо не каза за линка , на който те помолих да кажеш колко е КПД-то

Ако съм искал да се възползвам от положеднието си като модератор , нямаше да те оборвам с мнения , а досега щеше да съм изтрил/заключил темата.

Сетих се за още един пример който надявам се , че ще ти изясни съвсем нещата и ще видиш защо е неприложима идеята ти на практика . Представи си че в една и съща стая си сложил външното и вътрешното тяло. СОР-а на климатика е 2 . Температурата в стаята е 25 градуса ,а ти настройваш температурата на на 16 градуса .

1.Кога температурата в стаята ще достигне тази температура и климатика ще спре?
2.Ако през външното тяло преминат 2 кW колко ще излязат от вътрешното (СОР 2)

ПП Моля те не поправяй мнения след като някой вече е писал след тебе! Това ти го казвам вече като модератор!!!
8180 - майстор
Понеже Авторът се сърди нещо, да опитам и аз:
Основният принцип на климатици/термопомпи - от ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО въздух "изпомпваме" топлина/студ, която отдаваме на МАЛЪК ОБЕМ въздух.
Не се наемам да разсъждавам нататък, но в идеята на Автора нещата са обърнати, което, вероятно би модифицирало сметките и разсъжденията.
Нека приемем, че извеждаме 1м3 с Т=25оС. Отдаваме "идеално" на 1м3 пресен въздух с Т=-10оС. Как би се чувствал климатикът и с каква ефективност при разлика 35оС - не знам!
Дори да е много добре, дотук сме свършили работа по "беззагубна" вентилация, но с ХХ% КПД - дори хипотететично не може да е 100% - трябва да отчетем енергията за климатика и вентилаторите.
Ако сложим и инвестициите, може и да не излезе сметката.
Та това:
vladaeca написа:
Така ще се увеличи ефективността на помпата тъй като ще ползва въздх с температура над 15 градуса.
ми изглежда некоректно и въвежда Автора в самозаблуждение.

Както винаги, остава въпросът с отоплението - компенсацията на загубите през стени, прозорци и др.
По-разумни ми се струват идеите с просто обдухване на външното тяло на читав климатик за отопление, с отработен въздух
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: