Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
EDI - майстор
Няма да му стигне 12LGC, при -7 ще увяхне, няма да стига отоплителна мощност.Консумацията не зависи единствено от машината а най-вече от загубите.
velev-klima - специалист
Изобщо няма да му се опре отоплението на 24м2 с 12LGC камо ли пък да увехне.
Еди само с четене във форумите и като ползвател на климатик не се става климатичен техник.
EDI - майстор
Прав си, това е мое мнение на потребител.И аз съм с 09LDC в близо 25 квадрата, но изолацията ми е яка 8 и 10 см и не поддържам повече от 21 градуса, въпреки, че машината може доста повече.А той е само на тухла и иска 23-25 градуса и в най-големия студ.Щом на 8-ми март казва, че е драв студ в стаята, смятай какви загуби има.Вярно, че не се знае в кой град е, но все пак.
velev-klima - специалист
Е така съм съгласен с тебе :thumbs:
Mega - специалист
... Ами и аз по-горе казах, че 18-ка е пресилено за това помещение, но ... При мен топля 28 квадрата с 12-ка и не е имало проблеми а остъклението ми е значително. Разхода 24 декември - 24 януари е под 40 лв.

... Продължавам да твърдя, че предписване на климатик само по размери и обяснение, без да се види помещението на живо е малко несериозно! 25 квадрата в къща е едно 25 квадрата в блок съвсем друго. В къща ако се отоплява само една стая ще малее, ако е в блок е друго. Това е само груб пример. Да не говоря, че има значение дали си в Петрич или в Разград!
EDI - майстор
Е, той горе-долу обясни какво иска - 23-25 градуса, че е бая бахър дори март месец.Освен това е само на тухла.Града още не е казал, ама ще чакаме. :lol:
microamp - специалист
Здравейте
Става дума за Ямбол. Ама тези дни (през март) има много силен вятър (то не бе код жълто и оранжево) и смятам че от него се е получило застудяването в стаята. Апартамента е тухла --> север - юг. Спалнята е на север, а хола на юг. Проблема че едната стена на спалнята и на хола са външни (от към запад) и до самата стена е съседният вход и затова немога да я излорам. Като духне вятъра(северняка) и охлажда хубаво стената и затова темпа пада и затова смятам че ще е по добре 18-ката. Другия вариант е да изолирам стената от вътре
mireto111 - помощник
http://mmc.bg/admin/pics/14_2_PL_FVXS-F_2011.pdf

Приятелю,ето това са нашите климатици.10ка(FVXS25F) и 14ка(FVXS35F).топля с тях апартамент 65кв.м.Иначе стаите са 5х3.5х2.5м(ти си сметни кубатурата).Така топло не е било в нас,от както сме махнали преди 15 год,старите смядовски радиатори(ако ги помниш).Без да споря с никой,повярвай,че не съм видял никакъв конденз и в най студеното тази зима.14ката я взех по голяма,именно с цел вратите да стоят отворени към кухня и коридор.Иначе 10ка е достатъчна.Всичко друго ми е на ток.Едната стая не е изолирана и със стара дограма.Най високата платена сметка,тази година ми е 165лв(имай предвид,че тази зима не беше много студена,за миналата не помня).Успех в избора.(прочети малко повече в специализираните сайтове за климатици,презастраховането с твърде голям климатик също е нерентабилно).
vacko - помощник
Виж сега, 18-ката има номинална мощност 5 киловата, но максималната е 8. Смятам че заедин нормален хол 12-ка е достатъчна, но можеш и сам да си го сметнеш. Кубатурата по 80 вата е достатъчно , получаваш мощността която ти е нужна в най-студеното време. Ако погледнеш КПД-то - на по-малкия климатик е по-голямо. Това значи че като изключим 20-те най-студени дни в годината, през останалото време ти е по-изгоден по-малкия климатик, защото ше е по-икономичен. Причината през 20-те най-студени дни да е иначе, е че по-мощния климатик има по-голяма площ на външното тяло и ще натрупва по-малко скреж, съответно ще работи с по-висок КПД (скрежа е основен проблем за КПД-то).

Колкото до марката, най-добри според мен са tosiba daiseikai - японски, но много скъпи, после daikin - има три варианта на цена и качество. Следва fuji electric и на последно място - midea - най-евтиния вариант, който ще работи все пак. От него не очаквай чудеса като качество и надеждност, но какво му плащаш - 750 лева за 12 инвертор. Въпрос на преценка.
microamp - специалист
Убедихте ме!
Ще мина на по-ниската степен на климатици.
Това което разбрах е че мога да се отоплявам и с:
за хола:
http://brosbg.com/DAIKIN-FTX35J-RX35J-product-1974
и за спалнята:
http://brosbg.com/DAIKIN-FTX25J-RX25J-product-1909
съответно 14 и 10 -ка (или нещо такова)
Благодаря за съветите на всички колеги, които се отзоваха на въпроса ми, иначе щях да се "изгърмя" с голям климатик и вярно щеше да ми е топло ама не само от него ами и от цената дето ще му платя (както и за монтажа - това не бях го взел в предвид)

Тема "Избор на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: