Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
lakosste - специалист
Миналото лято на панаира видях такъв климатик,имаше формата като на мобилните климатици.Духаше доста хладно почти като от климатик.Човека който ги предлагаше беше от пловдив и каза че той ги произвежда.Цената обаче беше 2000лв.-това ако не се лъжа беше за климатик за около 100 кубика помещение.
torbalan - Дървен философ
:-D

да, за снимките признавам, как да не се хваля :)

обаче за овлажнителя сме на едно мнение - кауза пердута...
lakosste - специалист
Да посаживим малко темата.Лятото мислим за отопление а от сега ще се подготвяме за охлаждане :-D .
Вярно,че да влиза влажен въздух в помещението ще е кофти,затова идеята ми е друга.Какво мислите ако пита която е отвън се пръска с водна мъгла и се обдухва с вентилатор и водата която циркулира в питата да постъпва в конвектор вътре в помещението и да охлажда.Охлаждането според мен ще дойде от там ,че за да се изпари 1 литър вода са необходими 600 килокалории-следователно при изпарение върху питата ще се отнеме температура от затоплената вече вода която идва от конвектора.Всичко това е грубо нахвърлено-та сега вие кажете.
Тани - модератор
Остана в сметките да включиш и изразходваната енергия за вентилатора и помпата и да я сравниш с усвоената енергия за да си видиш "СОР-а" :wink: В този ред на мисли , системата би била най-икономична ако е термосифонна!
lakosste - специалист
Тани написа:
Остана в сметките да включиш и изразходваната енергия за вентилатора и помпата и да я сравниш с усвоената енергия за да си видиш "СОР-а" :wink: В този ред на мисли , системата би била най-икономична ако е термосифонна!
Тани, не си прав според мен.Не ми е необходимо да духа леден въздух като климатик а хладно,и така при работа цял ден мисля че ще се потдържа една нормална температура.Сигурен съм ,че знаеш,че вентилатора и помпа ще хабят общо около 100 вата.
Тани - модератор
Това го знам , но дали ще вкараш 100 вата "студ" с тези 100 вата изразходвана енергия + енергията за вътрешния вентилатор! От друга страна ако външната температура е с 10 градуса по-висока от вътрешната , а с изпарението на водата успееш да намалиш температурата на въздуха с който обдухваш питата с 6 градуса , то на практика ще вкарваш от вън вода , която е с 4 градуса по- висока от температурата в стаята! Сметни също колко време ще го разпрашаваш този 1 литър вода през 1 дюза! Ако успееш да пребориш тези проблеми , значи си заслужава! Според мен обаче ако с тези 100+ вата си захраниш един компресор от хладилник ефекта ще е в пъти по-добър и предвидим!
lakosste - специалист
Тани написа:
Това го знам , но дали ще вкараш 100 вата "студ" с тези 100 вата изразходвана енергия + енергията за вътрешния вентилатор! От друга страна ако външната температура е с 10 градуса по-висока от вътрешната , а с изпарението на водата успееш да намалиш температурата на въздуха с който обдухваш питата с 6 градуса , то на практика ще вкарваш от вън вода , която е с 4 градуса по- висока от температурата в стаята! Сметни също колко време ще го разпрашаваш този 1 литър вода през 1 дюза! Ако успееш да пребориш тези проблеми , значи си заслужава! Според мен обаче ако с тези 100+ вата си захраниш един компресор от хладилник ефекта ще е в пъти по-добър и предвидим!
Нямах предвид да охлаждам водата със струята,грешно си ме разбрал но ще обясня после,че отивам да гласувам :mrgreen:
Тани - модератор
Ако съм те разбрал правилно искаш да охлаждаш въздуха с който да обдухваш питата!
lakosste - специалист
Тани написа:
Ако съм те разбрал правилно искаш да охлаждаш въздуха с който да обдухваш питата!
Ще го обясня така-лятото като си в морето и излезнеш ти е студено, но този студ не идва от топлия вятър който те духа а от изпарението на водата от тялото ти,тъй като при изпарението си водата отнема от температурата на тялотот ти.
Тани - модератор
ОК . А до каква температура смяташ, че ще е възможно да охладиш питата ако навън е 30°C

Тема "ОХЛАЖДАНЕ ЧРЕЗ ИЗПАРЕНИЕ НА ВОДА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: