Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
1115 - специалист
мерси
почти разбрах ;) кое се пуска първо, но сега предполагам се спира газта първо и после кислорода.
Аз да си призная имам fire arrester за ацитилен и пропан, но още не съм ги сложил.
Mega - специалист
... Колегите говореха по-скоро за това коя бутилка се пуска първо или? Ако питаш за горелката, първо пускаш газта, запалваш пламъка, нагласяш го да е по-голям. След това бавно пускаш кислорода. Пламака става като на оксижен. Така с двете врътки си го нагласяш според нуждите. След като приключиш, първо спираш кислорода, след това и газта.

Ето ти видео: http://www.youtube.com/watch?v=y2Zx7vvQygg

и още: http://www.youtube.com/watch?v=huvfEaFsCtc

ако искаш там има още десетки подобни ...
Последна промяна от Mega на пон яну 02, 2012 1:36 pm, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Mega написа:
Ако питаш за горелката, първо пускаш газта, запалваш пламъка, нагласяш го да е по-голям. След това бавно пускаш кислорода. Пламака става като на оксижен. Така с двете врътки си го нагласяш според нуждите. След като приключиш, първо спираш кислорода, след това и газта.
Ние говорихме, че точно това е неправилното пускане на горелката :) . Добре е да стане дискусия :wink:
Mega - специалист
... Можеш ли да се обосновеш? Защото така са ни учили в техникума и така работя от години. Само, че аз заварявам със защитен газ, но това не променя нещата?
Нека се включат и други и да пишат кой как пали горелката и къде се е учил :)
1115 - специалист
Твърдо смятам, че се спира пропана първо.
За пускането идея си нямам и за това пуснах темата.

В механото си играехме с ацитиленови горелки и ни учеха така:
1. пускане на кислорода.
2. пускане на ацитилена.
3. палене.
4. спиране на ацитилена.
5. спиране на кислорода.

Това в Софийското механо де.

На клипа пуска ацитилена първо, но предполагам е от бутилка.
Ако е от машина с карбид 100% ще върне огъня до водния предпазител.
Mega - специалист
Тук говорим за газ и кислород от бутилки, освен това защитните клапани са задължителни и на двата маркуча!
Други не ползват ли оксижен? :drinkers:
fox_vt - майстор
Аз ползвам пропанов резак което е същото но има отделна дюза за рязане с кислород,и пускам първо газта паля и след това се пуска кислорода и се наглася пламъка.При спиране пак няма значение кое се спира първо така или иначе пропана си гори със и без кислород от бутилката.Както казах и преди ако някой си пърли прасето с пропанова пърлачка или си пече чушките с нея да каже как я пали и айде без глупости от рода "ама то не е същото" :wink:
batalski - специалист
Аз изказах мнение първо кислорода после газта, и по обратен ред се гаси :supz:

Тема "Работа с оксижен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: