Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
themask - специалист
Чаро написа:
На теб не ти трябва да знаеш. Важното е сондьорите, освен да знаят какво е и да могат да го направят :wink:
Малко мъчна работа ще дойде. Стане ли въпрос за 50м сонда, аз съветвам за въздушна машина (особено за твоята отопляема площ)!
Има изход и от тая ситуация, но това ще реши проектанта/изпълнителя на инсталацията.
Успех!
Да ида да им кажа на сондьорите "аз не знам какво е, но искам ей такова" :)

...И ако имах проектант дали щях да вися и да задавам въпроси тук?
Благодаря за отговорите :)
torbalan - Дървен философ
themask написа:
Торбалан, за медните тръби не трябват ли два по-плитки сондажа? Дай малко информация за твоята система, моля!
зависи какъв ти е терена...

по-добрия от гледна точка на ефективност на системата е да направиш вертикални сондажи по около 40 метра и там да пуснеш тръбите...

в моя случай поради безумно високата цена на сондажите, предпочетох да заровя тръбите в двора хоризонтално...

така че изкопах 75 метра траншея около 80 см. широка, дълбока около 2.5 - 3 метра и положих тръбите там...

за сега най-голямата сметка за ток ми е миналата година януари - 350 лева, което включва всичко...

тази зима, въпреки че беше по-студена, стигнах до 300, но за сметка на това - през лятото натъпках около 30 см. вата на тавана ;)
themask - специалист
torbalan написа:
themask написа:
Торбалан, за медните тръби не трябват ли два по-плитки сондажа? Дай малко информация за твоята система, моля!
зависи какъв ти е терена...
по-добрия от гледна точка на ефективност на системата е да направиш вертикални сондажи по около 40 метра и там да пуснеш тръбите...
в моя случай поради безумно високата цена на сондажите, предпочетох да заровя тръбите в двора хоризонтално...
така че изкопах 75 метра траншея около 80 см. широка, дълбока около 2.5 - 3 метра и положих тръбите там...
за сега най-голямата сметка за ток ми е миналата година януари - 350 лева, което включва всичко...
тази зима, въпреки че беше по-студена, стигнах до 300, но за сметка на това - през лятото натъпках около 30 см. вата на тавана ;)
Теренът е малък :)
Каква термопомпа използваш и имаш ли идея какъв COP ти дава при тази система с хоризонтални тръби?
Е, при мен място бол... Нали съм на село ;)
И багериста в сравнение със сондьора направо без пари работи :)

СОР не съм смятал... от друга страна това, което пишат по купешките въздушни системи, 4 и нагоре, обикновено е при околна температура 7 или 10 градуса и си е чиста проба реклама...

Сметката за ток през лятото ми се движи между 100 и 120 лева... 300 лева за най-студения месец в годината, при условия че грея цяла къща и че тази зима надмина себе си - не ми звучи чак толкова страшно :)

Приятелите ми, дето са на въглища - горят минимум по 6 тона на сезон.... А това са мнооооого пари ;)
themask - специалист
torbalan написа:
Е, при мен място бол... Нали съм на село ;)
И багериста в сравнение със сондьора направо без пари работи :)
СОР не съм смятал... от друга страна това, което пишат по купешките въздушни системи, 4 и нагоре, обикновено е при околна температура 7 или 10 градуса и си е чиста проба реклама...
Сметката за ток през лятото ми се движи между 100 и 120 лева... 300 лева за най-студения месец в годината, при условия че грея цяла къща и че тази зима надмина себе си - не ми звучи чак толкова страшно :)
Приятелите ми, дето са на въглища - горят минимум по 6 тона на сезон.... А това са мнооооого пари ;)

Не каза каква ТП ползваш. А и каква площ отопляваш за тези пари :)
ТП е произведена от ГЕОСОЛАР 63.

https://picasaweb.google.com/1147869363 ... 4379425602
https://picasaweb.google.com/1147869363 ... 1110236354

Хич няма търговски вид, но пък за сметка на това - две зими цъка като часовник :)

Отоплявам един етаж от къща, дето е на етаж и половина...Втория не е довършен :)

Долу са две спални по 15 кв., Кухня 16 кв. хол около 30 кв. коридор 10 кв. и баня около 4 - 5 кв.

Втория етаж все още няма радиатори, но дори в най-големия студ там е горе-долу топло (площта е с 25 кв. по-голяма)

Къщата е що-годе добре изолирана...
themask - специалист
Приключихме със сондажа. Въпреки глините успяхме да извадим вода и то с не малък дебит - по груби сметки около 1-1.5 м3 за час.

Сега ще трябва да избера помпа, с която да дърпам водата - някакви препоръки? Дълбочината е някъде 45 метра...
themask - специалист
Никой ли няма предложения?
stelaartoa - специалист
Отговори ще намериш при някой от вносителите на помпи,като има зададеш параметрите си.А ако ти се занимава на теб лично ,ето :

http://www.wilo-select.com/L2006/inner. ... __GROUP=BG
mindless - специалист
Аз имам едно питане themask, какво мислиш да правиш с изпомпаната вода? В канала ли ще я пускаш?
Питам, защото аз парвих ВЕС и имам обнадеждаващи резултати за наличието на вода и нейния дебит, но 3ма различни хидрогеолози ми казаха, че тая вода не мога да я връщам обратно в друг сондаж. Геологията около София не била подходяща за инжекционен сондаж, освен по поречието на Искър, нямало да може да попива с необходимата скорост.
Попаднах и на една схема на български инсталатор на термопомпи, където за попиване са използвали цели 3 сондажа, поради същата причина, но така няма никакъв икономически смисъл.

Тема "Диаметър на сондаж за термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: