Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
майната - напреднал
Pandurko написа:
Ако се зачетеш в собствения си пост ще видиш, че звучи невъзможно. Искаш всичко да е същото, но някак да 9ката да стане 12ка. Е няма начин.
Аз съм си правил експеримент на 12ка климатик монтирах компресор 9кбту с преизчислени капиляри , отделни за 2та режима. Идеята беше да смъкна темп. разлика на вх/изх въздух в оплообменниците и от там да сваля разликата между изпарение и кондензация с едни 10ина гр. Ефект има някакъв 10-15%, но ако трябваше да купя всичко това, фреон тръболяци, компресор, никога не бих направил тази глупост. Има и още нещо което не си предвидил. Стените фургона през лятото трябва да спрат 15гр а зимата 35. Повече от два пъти разлика в темп, което ще даде поне 4 пъти повече енергийни загуби. Казвам го на око, но връзката не е линейна и топл загуби растат екпоненциално на температурната разлика.
Спри цигарите и ракията и догодина ще си спестил за още една 9чица ;)
Това е верния път.
Само не разбирам за какъв фургон говорите ?
Аз питам за добре изолирано помещение с дебел тухлен зид
Нямам идея 9 ка да става 12 ка въпроса е при климатици с близък COP и EER какво е по -различното ?
Капилярки,винтили ,по-голяма пита и т.н.
майната - напреднал
fox_vt написа:
Не си разбрал съвсем за температурната разлика така като гледам.Климатика е термопомпа изпомпва топлина от едно място и я изкарва на друго място.И както вече ти казаха лятото имаш по малка температурна разлика което значи че климатика ще работи не натоварен,зимата разликата е по голяма и е по трудно да се изпомпи топлината отвън.Ако се загледаш в табелката на климатика ще видиш че консумираната мощност във ватове е винаги по голяма за отопление отколкото за охлаждане.И на въпроса ти-теоретично ако се смени външната пита с по голяма би имало увеличение на ефективноста но вероятно ще трябва и фреон допълнително.
Лятото вън 38 - вътре 20 без проблем.
Зимата вън - 2 - вътре повече от 18 не става
Едва ли два градуса са такъв проблем ,но като се замисля не съм го оставял да се мъчи повече от 3-4 часа
Предполагам ,че ако не го изключвам може и да смогне
ArturDent - Почти Безобиден
Pandurko написа:
То ако можеше да сане просто, бат' китаец отдавна да е ударил в земята японци, кореци, американци и всяка друга високотехнологична сволоч. :-D
Няма как, след като над 90% от световното производство е при бат' Китаец или в региона, без Япония.
Като се замисля не съм виждал климатик произведен някоя по-такава държава.
preslav - майстор
майната написа:
Лятото вън 38 - вътре 20 без проблем.
Зимата вън - 2 - вътре повече от 18 не става
Едва ли два градуса са такъв проблем ,но като се замисля не съм го оставял да се мъчи повече от 3-4 часа
Предполагам ,че ако не го изключвам може и да смогне
Малка ти идва машината - аз имам същия проблем. Миналата година поставих вътрешна изолация на тавана на помещението и нещата се подобриха чувствително. В много студени дни правя и друго - помагам на климатика с печка, колкото да достигне зададената температура и после го оставям да я поддържа. Кардиналното решение е да си сложиш 12ка, но аз лично чакам 9ката да издъхне и после ще я сменям с инвертор.
radius - майстор
Майната , при -2 имаш корекционен коефициент на мощността за дефроста, който е 0.75-0.85. Т.е. само заради това губиш мощност при топлене, спрямо студене.
майната - напреднал
Благодаря за мненията -климатика явно е слаб за обема при отопление
Въпроса беше по-скоро теоретичен - има ли вариант за увеличаване на мощността при отопление (смяна на капилярки, винтили и т.н.)за да достигне тази при охлаждане .
Съгласен съм ,че евентуалното повишение от 10-15 процента е несъизмеримо с разходите , така че внимавайте когато купувате !
Нямаше ме когато са излъгали родителите ми като са им показали коефициента при охлаждане при покупката.
Благодаря на отзовалите се .
dundurma - специалист
да ги изям и аз............коп НЕ СЕ ГЛЕДА-КОП НЕ ТОПЛИ,а отдавана мощност и какви стойности запазва при ниски температури.
fox_vt - майстор
dundurma написа:
да ги изям и аз............коп НЕ СЕ ГЛЕДА-КОП НЕ ТОПЛИ,а отдавана мощност и какви стойности запазва при ниски температури.
Аааа топли топли като отидеш накрая на месеца с пачката в енергото и като те облее една мека топлина :-D А и повечето производители такива тънки тайни като какъв COP ще имаш при еди колко си градуса не издават.Дават ти колко ще е COP при стандартното +5 гр май беше и нагоре и надолу можеш само да се надяваш.
dundurma - специалист
аз ли не говоря български :? :? :? копа не ме интересува.а КАКВА ОТДАВАНА МОЩНОСТ ИМА ПРИ НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ.всеки уважаващ себе си производител има диаграма на топлоотдаване при спад на температурите и точно поради това поне за мен копа не играе важна роля.
майната - напреднал
КОП а не топли ама е важен.
Мощността е важна и е хубаво да е правилно подбрана според отопляемия обем.
Може да ти трябват 4 киловата за отопление и климатика да ти ги дава ,но да използва 3 киловата
Също така друг да използва 1.5 киловата -така ,че определено има значение

Тема "COP" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: