torbalan написа:Ще замразиш дупката така. По-добре три дупки по 10 - 15 сантиметра на разстояние една от друга...Със сигурност.Офис-склада на Рехау на Околовресното е с такава ТП.Дупките /по спомен/ ги правиха най-малко през 5 метра.
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
VLADO66
- майстор
334 мнения в "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)"
torbalan
- Дървен философ
Всъщност, ако в тръбата ще циркулира вода - по-добре да е с по-голям диаметър... Като казах 10 - 15 см. имах предвид с директно изпарение...
За 10 квт. топлинна мощност трябват поне две дупки на 3 - 5 метра една от друга. По-добре да са три...
Казвам това без да съм правил никакви сметки, но ако бъркам няма да е с много. За моята машина (с приблизително същата мощност), фирмата дето я прави каза "или 150 метар хоризонтално или 3 дупки по 25 метра...".
За 10 квт. топлинна мощност трябват поне две дупки на 3 - 5 метра една от друга. По-добре да са три...
Казвам това без да съм правил никакви сметки, но ако бъркам няма да е с много. За моята машина (с приблизително същата мощност), фирмата дето я прави каза "или 150 метар хоризонтално или 3 дупки по 25 метра...".
В трабите ще цирколира вода с антифриз срещу замръзване.Парното съм го сметнал ,на 40-45 градуса на водата се топля+от изходната вода на радиаторите съм намотал траби в подовата замазка+5 см фибран под нея,на външните стените+тавана имам вътре залепен стиропор 5 см+вата 5 см и гипсокартон
(етаж 100 м2) ,и с това всичкото +40/45 градуса на водата(котела го потдържам да "къкри")потдържам средна температура 28 градуса,като радиаторите съм ги сметнал двойно по-големи(на по-ниска температура да затоплят с по-голямата си площ повече въздух),в кухнята достига30/31 градуса
понеже всички траби минават през пода й ,на изходните води.Направих си тази стабилна изолация на принципа на Термуса
.Разбира се тези температури не ми понасят и потдържам по-ниски. Също имам и ПВЦ външни щори и дограма,термичните загуби съм ги свел до минимум,реално с един прост ФИНЛУКС климатик 12-ка затоплях етажа на 20-на градуса с 1 КВ на час и нонстоп работа(даваха го около 3 КВ на топлене).ТП не ми е нужна точно 10 кВ но обичам да се презапасявам,имам нужда от 5 кв,но обичам да се презапасявам.За дупките щом е необходимо да са 3 дупки по 25 метра толкова ще са,гледам на клипчето поставят вертикално серпентини но на по-малка дълбочина около 5 метра така като гледам,а за 3 дупки по 25 метра колко траби да поставя вертикално и колко метра линейни(общо нагоре+надолу) и с колко "ф" 

torbalan
- Дървен философ
Много хубаво си се устроил, но оправи правописа малко.
Много трудно ти се разбира какво си писал...
В такъв случай вместо една дупка 50см. направи 2 по 30 см.
Въпреки, че ти е необходима малка мощност за отопление, рискуваш да замразиш дупката и тогава оставаш без отопление... Да не говорим и какви други поразии ще се случат...
Пусни тръбите както беше показано на клипчето - навити на спирала... Ако терена е каменист - засипи с пясък или каквото и да е, но да няма камъни, които биха могли да повредят тръбата.
Успех!
Термопомпата е най-комфортното отопление
Много трудно ти се разбира какво си писал...
В такъв случай вместо една дупка 50см. направи 2 по 30 см.
Въпреки, че ти е необходима малка мощност за отопление, рискуваш да замразиш дупката и тогава оставаш без отопление... Да не говорим и какви други поразии ще се случат...
Пусни тръбите както беше показано на клипчето - навити на спирала... Ако терена е каменист - засипи с пясък или каквото и да е, но да няма камъни, които биха могли да повредят тръбата.
Успех!
Термопомпата е най-комфортното отопление

ivan_v
- специалист
Дали няма да е добре по дължината( дълбочината) на цялата серпентина да се добави е и една допълнителна тръба( например полиетилен 25мм, разпробита през метър ), през която периодично да се инжектира вода в почвата около серпентина ? Целта е по-влажна почва, която да осигури по-добро топлоотдаване. Отворите в тръбата трябва да са с по-голям диаметър в орната част и по-малък в долната заради статичното налягане.
Колега много е хитра идеята с надупчената тръба,дори ще запоя полипропиленови тръби +кран ,но системата ще е с две тръби свързани на дъното и когато подам вода от крана на единия извод,когато потече вода от другия спирам 

Zoro5
- специалист
При земносвързаните системи изчислените метри се отнасят за изкопите/дупките , а не за тръбите. Слагането на много тръби в един и същи изкоп няма голям смисъл, защото всички те ще помпят енергия от една и съща почва, температурата ще спадне и ще се намали КОП-а. За ТП 10кВт трябват около 150метра вертикален сондаж или 6 х 25 метра, макар че за конкретния случай и 4х25 ще са достатъчни, може би. Слагането на серпентини е равносилно на полагането на повече тръби в един изкоп и ефекта не е много ясен. Освен това откъде ще се намерят такива серпентини? Друг проблем при "сухите" сондажи е ,че ако избие подпочвена вода наплитко, копаенето с "прости" сонди по-надолу се затруднява, защото калта се свлича постоянно и бързо запълва дупката.
torbalan
- Дървен философ
Zoro5 написа:... Друг проблем при "сухите" сондажи е ,че ако избие подпочвена вода наплитко, копаенето с "прости" сонди по-надолу се затруднява, защото калта се свлича постоянно и бързо запълва дупката.Напротив - това много облекчава нещата.... Просто изобщо няма да има тръби в земята

radius написа:В този ред на мисли, може ли да дадете нещо приблизително за хоризонтално разположени тръби. Ясно е, че зависи от вид влажност и т.н. на почвата, но горе-долу някаква отправна точка? Примерно 30кв.м. за киловат.Моята машинка е с компресор 3.7 КВт. и съм закопал 150 метра медна тръба на дълбочина между 2.5 и 3 метра. (при мен е с директно изпарение). Топля се вече шеста зима.
Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература