• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
чет яну 23, 2020 5:42 pmmorfei1 написа:
Хвърляш ме в размисъл с тези радиатори и тази вода :? . Ако някой ден и аз си сложа ТП, може би няма да имам проблеми с отоплението дори и с градус около и под 40C на водата и стаите около 24C :roll:
Изобщо не си помисляй!
Джон си е направил топлоизолация на къщата, която ти толкова пресмяташе, че не била много важна и не се "избивала" или поне не достатъчно бързо.
Темата на Джон е за друго, а ние просто спамим.
sean-john - специалист
Така е затова спирам да коментирам моята ТП,наистина целта е друга.
pechkata - специалист
Е 30 000 лв. за термо помпа няма да дам ...
Виж за балтон на къщата бих дал някой лев...
До сега си дал 1000 лв. раход за ток - тези 30 000 лв. за термо попата са 30 години да се топля по 1000 лв. на сезон...
Този сезон съм дал 1400 лв. за отопление - ако се напъна това лято те ще са 1000 лв. ...
Може и да са по малко ако туря балтон на къщата...
kalin72 - майстор
Тя термопомпата струва 10-12К лева, останалото е за подовото...
Колкото и да се чисто и бепроблемно, все пак първоначалната инвестиция е доста сериозна. Може би си заслужава ако имаш/ще имаш веднага идеалните условия - изолация, подово, местоположение със сравнително мека зима...но определено е скъпо удоволствие.
venstano - специалист
пет яну 24, 2020 10:10 ampechkata написа:
Е 30 000 лв. за термо помпа няма да дам ...
Виж за балтон на къщата бих дал някой лев...
До сега си дал 1000 лв. раход за ток - тези 30 000 лв. за термо попата са 30 години да се топля по 1000 лв. на сезон...
Този сезон съм дал 1400 лв. за отопление - ако се напъна това лято те ще са 1000 лв. ...
Може и да са по малко ако туря балтон на къщата...
Ако се зачетеш малко по съсредоточено в това което съм написал, ще откриеш че за отопление съм дал много по малко от тия 1000лв дето ти се привиждат. И в следващите 30 години ще давам по малко. Прав си, че може да започнеш от Балтон за къщата ти.....
venstano - специалист
пет яну 24, 2020 10:24 amkalin72 написа:
.................. местоположение със сравнително мека зима...но определено е скъпо удоволствие.

Когато правихме проеката за ОВК и аз много се чудех дали за 1300м надморска височина да харча 27000 за термопомпа с подово и слънчеви колектори. Архитекта ми казваше вземи си котле и с разликата от 16 хиляди си копувай пелети. Да обаче каквато и система да си купиш първо струва пари, и второ се оказа, че слънцето е голям наш приятел. Дори момчетата които ми монтираха системите ми се чудеха, какви колектори и термопомпи забивам в тая борова гора.....Ами вече 3-та зима, не съжалявам за нито едно похарчено левче от кредита, който съм теглил. Докато съседите около мен хабят тонове пелети и дърва, къщата ми си поддържа температури около 20-22 градуса когато има слънце само от Vissman-ите, и когато има нужда се включва Zubadan-a...
kalin72 - майстор
Така е, съгласен съм. Слънцето помага, при мен основно през прозорците. Аз също имам колектори, но са за БГВ, и то само през март-октомври. Къщата е основно ремонтирана, но когато го правех 2010та година, не мислех така, както мисля сега. А и цените тогава мисля, бяха доста по-високи, от сега.
Както и да е, не мисля, че сбърках с моето отопление.
Плюс това, обмислям изцяло смяна на подовата настилка - сега е ламинат, ще слагам корк. Оттам също ще намалеят разходите за топло :)
шоп - майстор
Инвестицията сега намалява разходите утре!
kalin72 - майстор
В моя случай - ТП въздух-вода, а защо не и вода-вода, конвектори = предполагам не по-малко от 10К лева. За самоделка не се навивам.
turbocharged - специалист
Тия термопомпи ток ли връщат:) Сметки за ток около 100 лв. си имам за 200 м2 два етажа къща и без да се отоплявам на ток и грея вода на ток, даже котлоните са ми газови. Изолацията ми е по-малка, но това няма отношение към тока.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Дискусия за ТП Въздух-Вода - отцепена тема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: