В началото се подведох, че стените са от картон, та в този смисъл мнението ми да не се взема под внимание. Писах нещо за анкери в тавана.
вт юни 04, 2024 2:12 pmAlfa_D написа: Стените са направени с гипсокартон, закрепен с профили, с други думи - има около 3-4 см въздушна междина между картона и бетона.
вт юни 04, 2024 9:37 pmАл_ написа: МамаМу, такъв тип дюбел няма ли да издържи? Масово се монтират аспиратори така. Аз лично, без да му мисля - директно носещата шина в профилите, както и Трифонов казва, дори и без конструкцията да е подсилвана в частта за монтажАспиратора също има вибрации, но е само вентилатор. Тялото на климатика освен турбината има и пита с фреон. Значително по-тежко е. Подсилване на конструкцията с още два ЦД профила е някакво решение. Ако го правиш обаче за себе си би го направил както трябва нали. При положение, че картона вече е монтиран и няма достъп и решение за промяна на конструкцията, по-лесно решение от шпилки няма. С дълго свредло пробиваш през картона в стената отзад. Автора пише, че отзад е бетон. Като пробие колкото трябва за шпилката разширява дупката само в картона за да мине и втулката. Това е всичко.