Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
съб юни 07, 2025 11:41 pmsilent написа:
Ти яко си се чалнал с това Уруру. Що не му предложиш към неземното Уруру и един Урус да си земе да му тичат на имиджа.
За питащия никой от хиперинверторите не върти сви..ки за да си оправдава цената. Има един двама заблудени фена с дето с ват метри графики и два листа ичисления и посоянно клечане под климатика убеждават че 3лева и 57ст им е спестил хипера последни месец, но ако не те бият парите по главата или не живееш в Аляска е практично да си вземеш обиконовен инвертор. Има четири бюджетни Дайкина. Трите са ок четвъртия понякога ми къса нервите. Аз бих заложил на Митсубиши с две букви т.е. инвертор.
Да, всеки луд с номера си.
Поста ми беше с идеята да подскажа, че 7ци вършат работа, не да бъркам в джоба ти.
Единият е 2900 пари, като имам основания да твърдя, че и при -20 ще ми топли стаята с приемлив КОП, докато много 12ки от 1900лв ще бъдат отменени от печки или духалки.
Това е основното, не цената, етикета, или щото да ми пести пари.
MamaMy - майстор
До колкото знам Трифоне температурата до която ще работи един климатик не зависи от марката или модела, а от температурата на изпарение на фреона. За всички марки климатици той е еднакъв така, че твоята мечта няма да се сбъдне.
Поназнайваш, но недостатъчно. Не е мечта.
silent - майстор
нед юни 08, 2025 7:34 amMamaMy написа:
До колкото знам Трифоне температурата до която ще работи един климатик не зависи от марката или модела, а от температурата на изпарение на фреона. За всички марки климатици той е еднакъв така, че твоята мечта няма да се сбъдне.
Хиперинверторите слизат по-надолу основно заради по-големите топлообменници,но колко дни имаме на -10 или-15 в Бг. Големия КОП е в много малък темп.диапазон а максималния при точно определена температура и на практика икономията е мижава на фона на високата му цена, за сметка на това е наблъскан със съмнителни екстри част от които дори да имат някаква мижава полза пак не са особено полезни за здравето.
Имам същата стая като размер. Източно изложение изолирана с посредствена дограма на 720м надморска височина. Отоплявам я с Дайкин Сенсира 7ца. Почти не я охлаждам, но охлаждането не е проблемния режим на който и да е климатик.
Кой си купува Майбах, за да му е икономичен? До тук със сметките- колко били тези мразовити дни, колко на комшията жената в цикъл!

Не съм си купил климатика за да спестя пеття лева, сравнено с другия, а защото знам, че при -15 ще върши работа. Не при -2 да паля печката.

Бюджетния го взех само с идеята да охлади къщата за гостуване през август. Оказва се, че може и да топли, стига да е правилно подбран към условията в които ще работи.

Напъваме са тук да вадим топла вода, а тя отдавна е открита някъде.
Сега да пуснат трабанти, пак ще има кой да ги кара. Бих си купил. Е, причините за това няма да са от прекален прагматизъм.
silent - майстор
Правиш неуместни сравнения. Климатика е духалка.. Ма на някой духала повече ма финно неусетно йонизирала обезаразитявала все доста субективни критерии. Единствените обективни критерия са долна температурна граница при която все още има някаква ефективност, икономия и шум. Това колко мазно работи зависи колко си се ръснал , повече си се ръснал по-мазно работи основно за теб. При автомобила разликите между майбах и трабант в усещанията са толкова драстични че макар и да са субективни обективно предполагат избора. Ако все пак държиш на автомобилно сравнение по-удачното сравнение би било еднакъв клас Ауди и Шкода. Първото е два пъти по скъпо но определено не е два пъти повече кола.
нед юни 08, 2025 12:45 pmsilent написа:
... еднакъв клас Ауди и Шкода. Първото е два пъти по скъпо но определено не е два пъти повече кола.
Не ми се налагат такива сравнения, слава богу! Никога не съм имал автомобил ширпотреба.

Който иска да купи климатик, според джоб и разбиранията си, сравнява така
https://vimax.bg/index.php?route=product/compare
Работен диапазон при отопление (°С) -20 до +24 Опааааа!!! Другите до -15!

На другото листче поставя класове от друга(и) марка(и).
Накрая обръща джобовете.
След време твърди, че климите;
- не стават за отопление, или...
- топлят, но само когато е относително топло навън.
- вършат си работата, но са "Отопление на бедняците. Това го чух от консултант климатици и му вярвам. За охлаждане не е ставало реч.
- през климата ми е- не го интересуват никакви форуми.

Четирите примерни машини отговарят на изискванията по темата. Поне на хартия.
Всичките са 7ци.
Кой от тях е по-климатик, както се изразяваш, Силенцио?
А най-климатик?
Който кара Шкода или Ауди ще ръчка форумите. Който е на задната седалка у Майбаха се интересува от други неща, без да страда от отопление или охлаждане, исках да кажа.

Сравнение на машини според предпочитана марка.
https://vimax.bg/index.php?route=product/compare
Всички надвишават изискванията, за Даймънд гарантирам.
В Сеткома може да намери информация при каква отрицателна температура с какъв КОП работят машините.
Тук нещата са определено субективни- "под нулата не топлят" или "по-добре духалка".
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед юни 08, 2025 3:48 pm, променено общо 1 път.
bmwww - специалист
съб юни 07, 2025 11:56 pmLutchezar написа:
Без външна изолация на тухлата не правиш нищо. Поне 10-15 а най добре 20 см.
Зимата се бориш със студа и топлиш тухлите а студа ги охлажда и топлиш външната среда. През лятото се опитваш да ги охладиш, но жегата и слънцето ги затоплят.
Разходът в енергия е няколко пъти, може да достигне и 10 пъти по-голям за същия ефект.
Добре изолирани тухлено помещение се охлажда и отоплява със символични количества енергия. Голяма консумация има само първите 24-48 часа докато постигнеш желаната температура на тухлите, те действат като акумулатор на топлина и студ и компенсираш ми умалените загуби с климатика. Това е смисълът.
Хубаво е лятото да осигуриш засенчване с тента или още по-добре външно щори или капаци с изолация. Стъклопакетът е най-добре да е 4 сезона, но зад него цветя не виреят.
Това съм го смятал , смятал и накрая все на минус излизам . На 36 съм почти . 200м2 са ми стените на къщата по 100лв. на квадрат най-малко са 20 бона за изолация . Ако 30 , че даже и 50% икономисвам енергия , в годината са 3 студени месеца дето с конвектори плащах 700лв ток . Значи да икономисам 1000лв. на година . Изолацията ще ми се избие и чак тогава ще започне да работи за мен чак когато стана на 56 ако съм жив до тогава . Просто няма смисъл . С климатик и 300лв в най-студените месеци хептем няма смисъл .
gogo7777 - майстор
Сам виждаш, че от изолация на къщата файда няма.....ама никаква няма. Който ти каже, че е препоръчителна е организъм (микроорганизъм) нагаждащ се към околната температура. Кихащ и кашлящ, но на топличко и хладничко според сезона :lol:
Мдаааа, малко видове маймуни се срещат по места с умерен климат. Останалите, богато топлоизолирани, все пак живуркат в по-топли зони.
Я го разривът между човек и природа. В момента в който взел да се поизправя (отпочнал да наддава на акъл), посегнал към топлоизолацията.

Тема "Избор на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: