• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
speka_rs - майстор
Според мен е голяма,аз бих заложил 9 кВт със възможност да се сложи нагревател в буферния съд. Като допълнителния нагревател ще се ползва рядко.
bobrock - напреднал
чет фев 05, 2026 4:00 pmspeka_rs написа:
Според мен е голяма,аз бих заложил 9 кВт със възможност да се сложи нагревател в буферния съд. Като допълнителния нагревател ще се ползва рядко.
Благодаря за препоръката !
MamaMy - майстор
Аз пък изкарах една зима в такъв апартамент и бегах от там с 250км/ч. Изолация външни стени и еркер (около метър стърчи пред гаражите) със стиропор 20см. Вътре всички тавани с вата, но неизвестно колко. Целия под изолиран със сгур една педя, а отгоре фибран 5см и ламинат. Кухнята на терикот. Над кухнята студена тераса, над част от хола също. 130м2 и няма отопляне. Завряхме се в едната спалня защото поне тя нямаше тераса от горе. Като приближиш към прозореца и стъпиш на еркера направо усещаш как тегли студ. Дограмата беше ПВЦ и не духаше от никъде. Нито един съсед който поне малко да отоплява. Това ми кажете как да се стопли? То като наколно жилище. На всичкото отгоре едната междинна стена беше противо-земетръсна шайба. Над метър дебелина бетон. :evil:
bobrock - напреднал
чет фев 05, 2026 7:14 pmMamaMy написа:
Нито един съсед който поне малко да отоплява.
Предполагам и това е доста важно !

За моят въпрос: не можах да разбера ако ТП е преоразмерена, това означава ли по-високи сметки за ток или съкращаване живота на компресора?
Или паркета заради изискванията да не се нагрява не изисква такава мощност (минималната на препоръчания модел е 4-4.5КВ).
Дали по-големия тръбен път от кота 0 до покрива над 6 етаж, не играе ли вид буфер...или вид загуба за системата?
zz_stefanov - майстор
Аз досега съм видял само един изолиран таван на подземен паркинг, отделно терасите отгоре.
Не мога да направя сметката на загубите при теб, но има голяма вероятност да е така както описва МамаМу.
bobrock - напреднал
чет фев 05, 2026 11:39 pmzz_stefanov написа:
Аз досега съм видял само един изолиран таван на подземен паркинг, отделно терасите отгоре.
По проект тавана гаражите и терасата имат топлоизолации.
MamaMy - майстор
На хартия всичко е цветя и рози :-D . На практика няма кой да каже. Докато не заживееш в това жилище няма да знаеш дали ще е достатъчна, слаба или силна тази ТП. Според мен само подовото съвсем няма да е достатъчно за отопление. Бих си предвидил и изводи за конвектори.
  • 1
  • 2

Тема "11 kW Термопомпа за 105 m² партер — реалистично или преоразмерено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: