Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
borkata3000 - специалист
ESPACE написа:
То няма лошо с климатиците, ама гледам че никнат като гъбки и все по често взех да се заглеждам в по скъпите sinus UPS-и и бензинови генератори. Дано съм лош пророк и не се налага, ама май енергосистемата вижда зор и не се знае, знае ли се докога ще издържи :?
На това се чудя и аз. 188 апартамента с по 1 климатик, вързани към един трафопост, който разбира се е специално за тези 188. И все пак ми е интересно дали би се случило нещо при 188 работещи климатика. :?
Ще бъда търпелив и ще изчакам да се понапълни сградата тази година, че в този момент бях само аз там. И ако другата зима пак не остана доволен, ще има вътрешни реформи.
Тани - модератор
Тя енергосистемата си е по-доволна от климатици , а не от печки "Елва" :-D :-D
velsi - Почетен майстор
При мене е добре. От 20 до 25 градуса за 20 минути при минус 15. Мисля, че не е зле. Стаята е малка, но пък и машината е малка. Дай боже да е все така. Ефективността може би малко спада, но чак пък Елва!
yasoo - специалист
ESPACE написа:
Как са ви климатиците при -15 впрочем?
Еми при мен си е идеално, разлика честно да си кажа не намирам в работата на климатика и при -15 и при +2.
Климатика продължава да си ми работи денонощно на 24* и в двете стаи температурата си варира 21-22* :)
solo5 - майстор
лудост и прахосничество е да го оставиш да работи на 30 градуса през вечерта
първо тази температура в много студено време се поддържа много трудно и разхода за поддържането не е оправдан
второ най-добре се спи при стайна температура 18-23 градуса
по-добре да си добре завит отколкото в сауна
ама всеки си решава за себе си :roll:
anmoll - специалист
Сещам се за времето,когато всички в блока бяха с нафтови печки. Нафта-бол соц.работа, всеки можеше да си го позволи по легален и нелегален начин.Това време отмина.После беше модата на акумолиращите печки. Сега от много места се виждат компресори...и това ще мине :? така мисля аз.За мене идеалната топлина идва от твърдото гориво-стига човек да може да си го позволи,защото е неудобно. А за климатиците...как може да спите на климатик :?: От всяка гледна точка е неприятно.Колкото и да е тих на фона на тишината направо бучи/в спалнята сме с Панасоник/ беше един от най- тихите,но не свикнахме на шума всяка вечер го изключваме не е вярно,че е по-икономично като работи постоянно.И така е икономичен.
Тани - модератор
Когато климатика е добър и/или имаш добра вътрешна изолация , той си влиза в режим и не се събира лед по външното тяло. Тогава е по-икономично да го изключваш. Когато нямаш изолация или си с външна е по-икономично да работи постоянно , защото ако го изтървеш да замръзне при първоначалното затопляне на помещението , КПД-то му рязко намалява и той хем работи на пълна мощност , хем не може да стопли за да изключи и се получава омагьосан кръг! Ако не го обезскрежиш ръчно има вероятност да можеш да го ползваш напролет!

А за твърдото гориво жестоко грешиш! Това противоречи на екологията , а тя все повече ще ни бъде налагана , ако е необходимо с груба сила , което между впрочем започна вече! Според мен бъдещето е в слънчевата енергия! Тя съответно върви ръка за ръка с идеалната топлоизолация!
pipbel - майстор
Тани
Мисля че не си прав за твърдото гориво. Дървата са си ВЪЗОБНОВЯЕМ източник на енергия. Всичко е въпрос на добър контрол и планиране,каквото очевидно няма в хаидушката ни държава.
При правилно залесяване и грижа за горския фонд мойте 5 кубика дърва на отоплителен сезон съм сигурен че не са никакъв проблем.
България е една от най-богатите в Европа на гори на глава население.
Ама тези сегашни "бизнесмени" масово изнасят навън и ставаме суровинен източник за други. Държавен контрол - 0 !!!!!
А да си чувал за забрана на камини в ЕС и то в несравнимо по-бедни на гори държави? Дори кредитни линии има открити за стимулиране използването на такова гориво.

А относно слънчевата енергия - за Африка да, но не и тука като алтернатива по това време на годината. Да и аз ще си слагам такава система тази година на новата къща ,ама са си бабини деветини да разчитам на нея зимата.

Тема "Защо една 12-ска не успя да постигне 30 градуса при -2 отвън" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: