• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
вт дек 19, 2023 11:44 amthegmin написа:
Цаката на ТП явно е преоразмерен колкото се може повече радиатор/конвектор. В кухнята 16м2 сложих 7 киловата конвектор. За пръв път откакто живея тук е топло да си бос в кухнята.
Цаката на ТП е друга, но и 2-3 пъти преоразмерени конвектори е отлично решение. Отдавна съм го писал това нещо, как у дома имам 8 бр конвектори х 7.5 киловата и дори отопляват отлично с рядко включване на вентилатора на 1ва степен.
Абе като цяло, който икономиса от топлообменна площ мръзне и/или плаща високи сметки.
thegmin - специалист
Тая година си поиграх и превързах системата в мазето че капеше. Махнах всички клапани, байпаси и тъпотии дето бях правил за да охлаждам. Върнах да е последователно Буфер-помпа-ТП-пелетен котел. Него не съм го палил от години ама за всеки случай си седи. Тая зима ще ми се роди бебе и се застраховам. :supz:

Снимка
Снимка
thegmin - специалист
Интересна зима беше. :lol: Играх си с ТП и пелетен котел. Пробвах всякакви варианти. През денят чувалче пелети, вечер ТП на нощна тарифа. Само ТП през цялото време, само пелети през цялото време. Държах 25 градуса вкъщи цялата зима. Дори и когато беше -15 навън. Сезона мина с 2 тона пелети и към 1000лв ток. Не съм пестил от нищо. :wink:
Истината е че пелетите са по-икономични като задържи под нулата. И топлят по-добре. ТП е огромно удобство. Включвам я с копче от апартамента без да слизам до мазето. Нейната сила е в диапазон 5-15гр. навън. Тогава гори по 2-3кв/ч и топли супер. При -15гр. гори към 4кв и отдава сигурно към 7-8кв топлинна мощност. За моят голям апартамент с високи тавани не е достатъчно да държи 25. Успява да поддържа кмъ 19-20гр. вътре. Туй то. :weedman:
И в духът на форума. След толкова години игра. Разбивка:
Термопомпа - преработка, монтаж и всичко - 4000лв
Котел на пелети -3000лв
Буфер и тръби и развръзки в мазето - 1000лв
Тръби в апартамент и инсталация към втори етаж - 1000лв
Конвектори - 3000лв
Тотал: 12000лв.
Повечето е свършено от мен, освен първият монтаж на голямото трасе тръби. Виках майстор да запоява медните, не знаех тогава още как става.
Това за към 120м2 апартамент и мазета. :supz: :supz:

ПС: Може би фабричните ТП да са по-добри. Не вярвам, но да кажа все пак. Принципът им на действие е еднакъв. Колко пък да са по-икономични от инвертор на Мицубиши? :?:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Термопомпа въздух-вода Мицубиши Хеви 16кв" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: