• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
dj_marti79 - специалист
Водата мога да я изхвърлям в канализациятя, но доколкото знам дебита на кладенеца е малък а водата нестава дори за поливане, защото отгоре плуват мазни петна, нали имаме въглища отдолу.
Защо да замръзне бързо? Опитвам се да мисла логично - (обратното)ако се опитате да повишите с 10 градуса температурата на вода с обем 10 м3, колко киловата нагреватели ще са ви необходими дори и при 4 пъти по ниска ефективност на нагревателите?
denuchi - специалист
и колко метра е дълбок този кладенец. колко метра е водният стълб. като се полива за колко време зе изчерпва водата. а дори и с 1 киловат нагревател ако работи 10 часа температурата ще се повиши в тези 10 куб. http://www.megaupload.com/?d=JHW4V9CY нече не става но дали ще е достатъчно. ако се отвори поразгледай.
Чаро - Акълия
Диджей, бий сонда, не се занимавай с щуротии. Несериозно е да правиш такава система и да разчиташ на предположения. И аз мисля, че няма да стане това дето го мислиш. Логика и експерименти.
Сондажите вървят около180-200лв/м без ДДС в софийско.

Денучка, как мислиш да вържеш компресорите?
denuchi - специалист
мисля да ги направя на два независима кръга. компресорите са с различна мощност и според нуждите от вода ще се пуска даденият компресор. поне идеята е такава.
Чаро - Акълия
С по два чифта топлообменници последователно свързани ли?
Търсяпо нета...има едни топлообменници с два кръга фреон в един кожух- идеални за целта, ама...
denuchi - специалист
то първоначално с такъв беше замисъла ама се оказа че са доста пари. за сондажа по отделни а другият общ. в смисъл един вход за водата а за фреона по отделно. а сега ще са вързани паралелно. всеки да е сам за себе си. то сега излезе, че единият ще е работен към него ще има и вързан топлообменник за топла вода за бойлер, а другият ще помага да затопли водата за консуматорите когато първият не успява да се справи с двете работи едновременно. замисъла беше за долната ама сега ще е по горната картинка.
vanko68 - специалист
denuchi - малко мисли по въпроса с кладенеца и фреоновия топлообменик в него. Защо всички негативно изказали са пропускате елементарния факт,че кладенеца не е термос,както разсъждавате,а нормална топлоотдаваща(или топлоприемаща) от околната земя система. Освен това почти винаги има някакъв обмен на водата в долната част на кладенеца.В къщи имам 10 м кладенец с Ф120 см,площта към земята се получава около 35-40 м2 ,което си е бая площ, и си правих опити с потопен на дъното кондензатор от 18ка климатик,демек 5 квт. След ЦЯЛ ДЕН работа температурата на повърхността не мръдна,на 5 м падна с 2°,а на дъното с 3°.Съвсем нормални резултати,очаквани от мен. Някой коментира,че щял да замръзне кондензатора ??? Е как да стане това,като температурата на изпарение е 2-3-5° ? И като се има впредвид водата колко яко поема топлина(или студ).
Дори да приемем,че водата е изолирана от земята,тези 8-10 тона вода при делта Т от +15 до 0 ° могат да поемат над 100 Квтч енергия,съвсем достатъчна за работата на голям климатик денем.
denuchi - специалист
аз лично несъм казал че ще замръзне. а само дали ще е достатъчно да изкара достатъчно топлина. попитах го колко е кладенеца. дълбок колко вода и т.н. защото ако е като този който се използваше там където монтирах помпата имаше 2 м. вода и за 10 мин. се изчерпваше до нула. и без да пробва ако има желание няма да разбере. дали става или не. а има и разлика м/у кладенец и сондаж. единият ф120см. а другият ф16см. кладенец с ф120см. и дълбок 40 метра аз лично несъм виждал. е освен в някоя мина.
hygro - майстор
vanko68 написа:
Защо всички негативно изказали са пропускате елементарния факт,че кладенеца не е термос,както разсъждавате,а нормална топлоотдаваща(или топлоприемаща) от околната земя система.
Противно но очакванията ти, естественият топлообмен на кладенеца с околната среда съвсем не е толкова интензивен, колкото би ни се искало. Изключение правят места с по-особени хидрогеоложки условия, като например кварталите в полите на Витоша. Ако се опиташ да теглиш топлина от кладенеца, най-малкото ще го охладиш силно, с което ще влошиш и КОП. По-вероятно е топлообменникът да замръзне, с което моментално ще преустанови работата си. Друг е въпросът, че мястото на топлообменника не е в кладенеца, а при компресора...

Знам, че ти се иска да стане, ако може по-така... Ама накрая от мерак за икономия ще похарчиш двойно повече, за да го направиш пак по баналния начин...
vanko68 - специалист
Е,явно при мен е така,защото съм от Симеоново.С колко ще се влоши КОП,като на въздух при -15° спада от 4 на 2 примерно? Все пак става въпрос за положителни температури в кладенеца.
По въпроса с мястото на топлообменника- това,което казваш ,не е вярно,няма такова правило.Имам камери,на които топлообменника е на 50 м от компресора.Про VRV има даже до 200 м.
И накрая-не си падам по баналните начини,предпочитам да видя и направя нещо по-различно.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: