• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
a_stoev - майстор
adonchevski написа:
Вчера се порових в немските сайтове. Фабрични термопомпи земя-вода (sole-wasser) и вода-вода (wasser-wasser) има много. Един пример са помпите на Viessmann.

http://www.viessmann.de/de/wohngebaeude ... 300-g.html

Същата я има и на търг в ebay.de тук, но е проблемно докарването до БГ (през Гъбко и аналогичните не знам дали ще стане).
Sales only at self-collectors (location in Rietberg near Gütersloh). At the end of the auction, the buyer must pay a deposit of 50% of the selling price. The balance is due in cash upon collection. The heat pump is on a pallet and must be collected by 19 February 2017.

Всеки който кара коли може да ти я докара. имаш доста малко време да реагираш, Лошото е че има много неща които може да са скапани. Ако има кой да погледне дали поне има налягане на фреона.

П.П.
За останалите участници в темата забелязахте ли че в земната серпентина циркулира солен разствор. Познайте работната температура.
adonchevski - специалист
Преди да правя каквото и да е ще проуча земята и водата на моя терен. Първо ще видя сондата за вода на колко метра ще извади и т.н.

Време до термопомпата имам около 1 година. Помпи в ebay.de и ebay.co.uk бол. Друг вариант за докарване е с фирма за групажен транспорт като Delamode. Ползвам съм ги за картини до и от Париж.
adonchevski - специалист
a_stoev написа:
Sales only at self-collectors (location in Rietberg near Gütersloh). At the end of the auction, the buyer must pay a deposit of 50% of the selling price. The balance is due in cash upon collection. The heat pump is on a pallet and must be collected by 19 February 2017.
Всичко е до договорка. Щом успях да купя китара от ebay.co.uk, калъв за нея от ebay.de и да го пратя до uk, продавача да я сложи в него, да организирам локалел pick-up с myHermes uk до Гъбко и накрая Гъбко да я докара до БГ...
a_stoev - майстор
Пак си помисли дали си струва да е вода-вода или може да минеш и с въздух вода.
Също така, по фирмени разценки вече VRF на директно изпарение идва по евтино от водни конвектори, а има и вариaнт за подово към VRF
adonchevski - специалист
a_stoev написа:
Пак си помисли дали си струва да е вода-вода или може да минеш и с въздух вода.
Също така, по фирмени разценки вече VRF на директно изпарение идва по евтино от водни конвектори, а има и вариaнт за подово към VRF
Зимата (най-вероятно и лятото) конвектори няма да ползвам, а само подово. Четох, но не го разбирам тоя Variable Refrigerant Flow (VRF). Пише, че поддържа три отделни режима – само на охлаждане, режим на охлаждане или отопление и режим с едновременна работа на охлаждане и отопление. Но какво отношение има това върху ефективността му, при условие, че при мен за всички помещения трябва да се ползва един и същ режим - нали принципа е винаги един агент да се върти между вътрешното и външното тяло? С какво това директно изпарение е различно от това на стандартната термопомпа въздух-вода? Всички VRF ли са на директно изпарение?
a_stoev - майстор
При VRF имаш едно външно тяло и няколко вътрешни и тръбна мрежа от дървовиден тип. Нещо като при водата. Във всяко тяло си има ТРВ което да регулира потока на фреона. Разликата с мултисплит е при него тръбите са по един чифт до всяко вътрешно от въшното и ТРВ-тата са във външното. Печалбата е че свободната мощност от неизползваните стаи може да се ползва в другите. Това с двата режима едновременно е при тритръбни системи, забрави го него. Режима е общ на системата.
Има вариянт с хидромодул при който се произвежда топла вода за бойлер и подово. През лятото топлата вода се произвежда от утилизация на отпадната топлина. През зимата е все едно е въздушна термопомпа.

Плюса на VRF че ги няма драмите на водата - помпа, филтри, обезвъздушаване. Тръбите се прекарват по лесно. Минуса е че на чисто VRF няма как да му помогнеш с едни котел. Ако е с хидромодул вече може и там да го вържеш
adonchevski - специалист
a_stoev написа:
Има вариянт с хидромодул при който се произвежда топла вода за бойлер и подово.
Аз питам конкретно за този случай с какво превъзхожда VRF стандартните помпи въздух-вода?
a_stoev - майстор
Липсват колектори и помпена група. Няма драми с вода и въздух по тръбите. Няма нужда от буфер. Топлата вода през лятото е от топлината която иначе се разсейва във въздуха. Компресора е инверторен, предполагам BLDC, никой не прави AC инвертори от години, с електронно ТРВ. Понася по-добре смущения в захранването. Тръбната разводка е малко по-лесна в сравнение с алуминиевата вложка, но това е вече субективно. Аз предпочитам поенето, някой предпочита да върти с ключовете.
Лошото е, че си вързан само с марки и цената е по-висока в сравнение с направи сам решения.
Но както ти казах, ако разчиташ на фирма за инсталация цените са си блиски или по-ниски за еднаква мощност агрегати.
Чесно казано предпочитам негаранционно да взема една фабрична употребявана термопомпа на 1/3 от цената.
Ся, да сме честни, тоя вариант е без конкуренция. Ако машината има фреон в нея и с тестер не дава пропуск през топлообмениците, най-много да има скапано ТРВ. Ако не може да се врътне компресора, може да се мерне с мегер, въпреки, че не би хванал механичен проблем.
adonchevski - специалист
a_stoev написа:
Липсват колектори и помпена група. Няма драми с вода и въздух по тръбите. Няма нужда от буфер. Топлата вода през лятото е от топлината която иначе се разсейва във въздуха.
Благодаря за отговора, но не го разбирам. Може би ми е твърде далечен контекста. Въпроса беше за варианта с хидромодул, при който се произвежда топла вода за бойлер и подово. Не разбирам как няма драми с вода по тръбите. Искаш да кажеш, че цялото подово е направено от медни тръби с фреон в тях?
a_stoev - майстор
Не съм достатъчно прецизен.
Чети предното ми мнение като отговори на :
с какво превъзхожда VRF стандартните помпи въздух-вода?
т.е. без подово, само с БГВ.
Така или иначе, подовото е една отделна система, с отделна помпа и колектори, която се прави паралелно на системата за климатизация и може да се смята, че струва една и съща сума отгоре, независимо дали е добавка на въздушна термопомпа или VRF с хидромодул. Подовото е на вода и ползва помпата на хидромодула, както и в конкретния случай който имам в предвид, температурата се управлява от стайните контролери на вътрешните тела през релейни изходи на хидромодула и задвижки на отделните кръгове
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: