• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
gadinko - специалист
пет фев 08, 2019 3:11 pmturbocharged написа:
С пробване става наклона всяка къща е различна. vrangelov може и да си прав, че наклона трябва да е по-голям може пък и да не си.
Колкото изолацията е по-добра наклона се получава по-малък.
gadinko гледай да ти е комфортно с възможно най-ниска температура на водата от помпата. Другото ще го нагласиш в последствие.
По графиката която виждаш на екрана на термопомпата колкото е външната температура ти прави подаващата температура към инсталацията.
Не регулирай температурата в стаите от конвекторите ами от термопомпата.
Конвекторите ги задай на максимум да топлят. Нямам опит с конвектори. Ако бяха радиатори щях да ти кажа да развиеш вентилите до край.
На максимум вентилация и максимум градуси да са конвекторите ли? Понеже от термопомпата има стойност за стайна температура да я наглася на 25 както ми е комфортно ли? Щот сега е на 21 термопомпата а конвекторите на 25 :?

Прикачен файл

2D3C2BDE-18BD-4453-9165-846BB36CBEAA.jpeg
Последна промяна от gadinko на пет фев 08, 2019 4:44 pm, променено общо 3 пъти.
VLADO66 - майстор
Ти разглоби ли конвекторите за да ги почистищ с водоструйка след ремонта?
turbocharged - специалист
Gadinko с какъв наклон и ниво остави термопомпата.
Градусите на конвекторите ги дай на максимум, вентилатора на средна степен да не ти шуми много.
На термопомпата и задай да държи стайна температура каквато ти е комфортна.
Аз задавам 23-22 градуса в активен режим 20-21 в икономичен.
gadinko - специалист
пет фев 08, 2019 2:35 pmvrangelov написа:
Така е добре. Сега свали нивото с 8 градуса и гледай, дали още е комфортно у вас. Ще ти трябва малко време, но ще стане.
Така ли?

Прикачен файл

C3E9B534-AEAC-4D0A-B13D-DD5EE4B2EC59.jpeg
turbocharged - специалист
много ниско се получава.
vrangelov ти казаваше да дадеш
НАКЛОН 1.1
НИВО -1
gadinko - специалист
пет фев 08, 2019 4:06 pmturbocharged написа:
Gadinko с какъв наклон и ниво остави термопомпата.
Градусите на конвекторите ги дай на максимум, вентилатора на средна степен да не ти шуми много.
На термопомпата и задай да държи стайна температура каквато ти е комфортна.
Аз задавам 23-22 градуса в активен режим 20-21 в икономичен.
Последно наклон: 0.4; ниво 7К, че другите ми се сториха с много високи градуси на подаващата линия. Ок сега ще сложа термопомпата на стайна 23 щото вентилаторите се сцепват да духат в момента.
ей туй са ми конвекторите:

Прикачен файл

D9B2E41A-04C5-48BF-AC44-1DC10A3F1040.jpeg
gadinko - специалист
пет фев 08, 2019 4:16 pmturbocharged написа:
много ниско се получава.
vrangelov ти казаваше да дадеш
НАКЛОН 1.1
НИВО -1
А това, че имам все пак 3 лири в баните и 3 радиатора - два по 4-5 глидера в дрешник и мокро помещение и един в гаража 13 глидера, не би ли променило настройките в някаква посока ?
Вижте ква ха̀ртия открих преди малко в котелното : самият Продуктдатенблат на термопомпата ...

Прикачен файл

E4F8D3CE-98EE-45AA-9708-1D333563B3E7.jpeg
vrangelov - специалист
пет фев 08, 2019 4:08 pmgadinko написа:
Така ли?
Не. Виж отоплителната крива на предната страница, там където ми показваш наклон 1.1. Кривата започва с 34 градуса по Целзий при 20 градуса външна температура и завършва с 64 градуса по Целзий на водата при -20 градуса по Целзий външна температура. Когато свалиш нивото на кривата с 8 Келвина, всички температури на водата ще намалеят с 8 градуса, а наклона ще остане същия. Началната точка ще е 26 градуса по Целзий при 20 градуса външна температура и ще завършва с 56 градуса по Целзий на водата при -20 градуса по Целзий външна температура. Или 20=26, 10=36, 0=43, -10=50, -20=56:
LazarGanev - "Велик майстор"
gadinko написа:
А това, че имам все пак 3 лири в баните и 3 радиатора - два по 4-5 глидера в дрешник и мокро помещение и един в гаража 13 глидера, не би ли променило настройките в някаква посока ?
Вижте ква ха̀ртия открих преди малко в котелното : самият Продуктдатенблат на термопомпата ...
Виж сега какъв е принципа и го осмисли: колкото е по-голяма радиаторната мощност, толкова с по-ниска температура на водата се топлиш и съответно по-икономично. Ако намалиш вентилаторите - намаля радиаторната мощност, ако изключи някой конвектор по стайна температура - стщо намаля радиаторната мощност, затова колегите ти казаха да не изключват, а да регулираш от температурата на водата. Не знам какъв стаен датчик са ти сложили, но ако е какъвто трябва, то термопомпата сама би трябвало да си намаля температурата на водата при доближаване на стайната температура, а тазитемпература на подаване, която нагласяш е само таван. Но не съм сигурен в това и ти казвам да наблюдаваш дали наитина се случват така нещата. Това, че имаш радиатори и лири с нищо не променя нещата - колкото повее радиатори, по-добре - ще можеш да си позволиш по-ниска работна температура. Колкото до другата помпа, която топли бойлера - там нещата стоят различно. Принципът е да задаваш максимално ниска температура на бойлера - например 48*С, а температурата на водата в серпентината не трябва да е ниска - колкото по-висока, толкова по-бързо ТП ще подгрее бойлера и ще превключи на отопление. Вярно, че КОП пада, но пак е по-добре от нагревател, освен това е за кратко време, не е като за отопление 24/7. Ако зададеш висока температура в бойлера и ниска подаваща към серпентината, ще се включи помощ от приятел (нагревател) и КОП-а съвсем пада в канала. Или пък жилището ще страда за топлина
gadinko - специалист
пет фев 08, 2019 7:14 pmLazarGanev написа:
gadinko написа:
Виж сега какъв е принципа и го осмисли: колкото е по-голяма радиаторната мощност, толкова с по-ниска температура на водата се топлиш и съответно по-икономично. Ако намалиш вентилаторите - намаля радиаторната мощност, ако изключи някой конвектор по стайна температура - стщо намаля радиаторната мощност, затова колегите ти казаха да не изключват, а да регулираш от температурата на водата. Не знам какъв стаен датчик са ти сложили, но ако е какъвто трябва, то термопомпата сама би трябвало да си намаля температурата на водата при доближаване на стайната температура, а тазитемпература на подаване, която нагласяш е само таван. Но не съм сигурен в това и ти казвам да наблюдаваш дали наитина се случват така нещата. Това, че имаш радиатори и лири с нищо не променя нещата - колкото повее радиатори, по-добре - ще можеш да си позволиш по-ниска работна температура. Колкото до другата помпа, която топли бойлера - там нещата стоят различно. Принципът е да задаваш максимално ниска температура на бойлера - например 48*С, а температурата на водата в серпентината не трябва да е ниска - колкото по-висока, толкова по-бързо ТП ще подгрее бойлера и ще превключи на отопление. Вярно, че КОП пада, но пак е по-добре от нагревател, освен това е за кратко време, не е като за отопление 24/7. Ако зададеш висока температура в бойлера и ниска подаваща към серпентината, ще се включи помощ от приятел (нагревател) и КОП-а съвсем пада в канала. Или пък жилището ще страда за топлина
Аз що си мисля че нямам стаен датчик :? Ще експериментирам с тези нива и наклони ...
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: