• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
andy_forresite - майстор
Аз бих пуснал БГВ-то на ток докато си наглася работата на машините. Когато имам топла къща и прилично термопомпене, ще добавя и топлата вода.
Тази крива бих я накарал да застане при +5°С да подава 35 градуса вода, на 0° да подава 38 градуса вода и в интервала -5-8° --> 40 градуса. Нещо такова.
gadinko - специалист
съб фев 09, 2019 11:50 amturbocharged написа:
пет фев 08, 2019 8:56 amturbocharged написа:
Когато трябва да се подгрява БГВ температурата на изходящата вода се качва до над зададената температура на БГВ. Имаш две температури БГВ една с която подгрява постоянно и една висока. Постоянната я направи 35 градуса. високата 50 градуса. Направи си седмичен и часов график на БГВ да ти подгрява водата само когато имаш нужда.
Направи си и часов и седмичен график на отоплението. Имаш възможност пак на две температури в стаите. Нормална и понижена. Примерно 23 и 20 градуса.
Няма нужда да топлиш михаля като няма никой в къщи.
Има ли ефект от промяната на кривата? Топло ли е в къщата?

Трябва да четеш повече какво сме ти писали в темата назад. То почти всичко се изчерпа вече.

Оправи ли си температурите и графика на БГВ. Защото ако подряваш БГВ до 60 градуса 24 часа в денонощието не чакай падане на сметките.
Да топло е. Още съм по къс ръкав :cool: Направих график за БГВ-то. Турих 2-рата настройка на 60 градуса да трепем Легионелата... Сега чакам да видя докъде ще я докарам ... Благодаря на форума за подробните отговори - не очаквах толкова помощ от хора без никакъв пряк финансов интерес от мен! Чест и почитания! Надявам се глупавите ми въпроси да стават все по-малко и да не се окаже, че са
ме набутали с кофти помпи. Ще пиша какви резултати съм постигнал. Хубав ден на всички!
vrangelov - специалист
съб фев 09, 2019 10:56 amgadinko написа:
Тествам твоята схема само че при наклон 1.1 ми идва ниво -5К за да се получат тези стойности при нагласена 23 градуса стайна температура.
Аз не виждам какъв е проблемът. Теб в момента трябва да те интересува, дали ти е топло, когато вентилаторите на конвекторите са в режим при който ти е комфортно. Така трябва да нагласиш вентилаторите им, че да не те смущават изобщо. Когато увеличиш вентилаторите ще изцедиш повече от термопомпите, но ще е за сметка на комфорта. Според мен в отоплението комфорта трябва да стои пред икономията.
Сега ,при предложената от мен крива, топло ли е у вас?

п.п. Успял си да напишеш преди мен, май много бавно пиша
a_stoev - майстор
На теория в проекта трябва да са ти посочени изчислителните условия - при каква околна, колко трябва да ти е водата за да стигат мощностите на телата. Имаш ли ги тези данни? На практика е божа работа колко е смятано, колко е подбрано на око, "да има".
П.П.
Подхода "смятане" срещу "на око, да има" не винаги е в полза на смятането, да не кажете, че се заяждам.
gadinko - специалист
съб фев 09, 2019 2:57 pma_stoev написа:
На теория в проекта трябва да са ти посочени изчислителните условия - при каква околна, колко трябва да ти е водата за да стигат мощностите на телата. Имаш ли ги тези данни? На практика е божа работа колко е смятано, колко е подбрано на око, "да има".
П.П.
Подхода "смятане" срещу "на око, да има" не винаги е в полза на смятането, да не кажете, че се заяждам.
На теория да, но на практика само външните температури за изчисление и че трябва да осигурява 45-50 графуса вода за отопление ... Има и един билюк таблици в ТОВК то на DWG-та
LazarGanev - "Велик майстор"
нед фев 10, 2019 10:38 amgadinko написа:
на практика само външните температури за изчисление и че трябва да осигурява 45-50 графуса вода за отопление ...
Ами то това е повече от половината информация, която ти е необходима. Като избираш кривата и наклона, гледай подаващата вода да не надвишава 45*С при външна -15*С (това е температурата, при която се правят изчислениета за София, т.е. изчислителната температура). За +20* външна температура сложи минимума на ТП (мисля 25*С) и така наклона на кривата ще се получи доста полегат - от -20 до +20 външна температура (40* диапазон) температурата на водата трябва да варира от 25 до 45*С, което е много добре!
gadinko - специалист
нед фев 10, 2019 11:29 amLazarGanev написа:
нед фев 10, 2019 10:38 amgadinko написа:
на практика само външните температури за изчисление и че трябва да осигурява 45-50 графуса вода за отопление ...
Ами то това е повече от половината информация, която ти е необходима. Като избираш кривата и наклона, гледай подаващата вода да не надвишава 45*С при външна -15*С (това е температурата, при която се правят изчислениета за София, т.е. изчислителната температура). За +20* външна температура сложи минимума на ТП (мисля 25*С) и така наклона на кривата ще се получи доста полегат - от -20 до +20 външна температура (40* диапазон) температурата на водата трябва да варира от 25 до 45*С, което е много добре!
Благодаря сърдечно инж. Ганев :cool: За БГВ ме тормози единствено, че Легионелите мрат при над 70* ...
В менюто трябва да активираш функция "Дезинфекция" или нещо подобно и бойлерът ще бъде подгряван веднъж седмично до висока температура, което е достатъчно.
gadinko - специалист
нед фев 10, 2019 12:39 pmLazarGanev написа:
В менюто трябва да активираш функция "Дезинфекция" или нещо подобно и бойлерът ще бъде подгряван веднъж седмично до висока температура, което е достатъчно.
Бях сложил през нощта БГВ-то на 38 градуса и сутринта жена ми щеше да ме заколи ... :axe:
Аз ти казах 48*С :)
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: