• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
евгени1 - специалист
Благодаря, ще взема 19 кв.
peturgp - напреднал
Ако искаш изчакай и за друго мнение.
евгени1 - специалист
Не мога да намеря от къде да купя топлообменник. ZE 500 30 пластини в части.еу нямат в момента, GEA от новотехпром продават само на фирми, а от бруната искат температура на испарение на фреон 407 с. Някой може ли да каже каква е температурата на испарение, или от къде другаде да търся ТО.

Намерих шведски SWEP 52/12/12 см 30 пластини.
filmatoplo - майстор
Параметри за z 500 30 пластини четох сега в- 4asti.eu температурите на кондензация и вход изход на водата се различаваха с по 5 градуса .
magi208 - специалист
евгени1 написа:
Не мога да намеря от къде да купя топлообменник. ZE 500 30 пластини в части.еу нямат в момента, GEA от новотехпром продават само на фирми, а от бруната искат температура на испарение на фреон 407 с. Някой може ли да каже каква е температурата на испарение, или от къде другаде да търся ТО.

Намерих шведски SWEP 52/12/12 см 30 пластини.
Извинявам се за късното включване ! Кажи кой си си харесал , мога да ти го взема , дори ще ползваш нашата отстъпка .
евгени1 - специалист
Взех шведския топлообменник SWEP 14 кв 30 пластини 52/12/12, монтиран е и работи по добре от двата китайски. При тях разликата между вх. и изх. вода беше 3 гр., а при този е 4.5 гр.
magi208 - специалист
евгени1 написа:
Взех шведския топлообменник SWEP 14 кв 30 пластини 52/12/12, монтиран е и работи по добре от двата китайски. При тях разликата между вх. и изх. вода беше 3 гр., а при този е 4.5 гр.
Нормално ... Качеството си е качество ... За мен лично Gea и Swep са на едно ниво а именно най-доброто ! На практика още първата година си избиват разликата в цената спрямо китайските дървета... Единственото от китайските , което се доближава до топлообменник е това което правят за Данфос .
filmatoplo - майстор
Ползвал съм Гея -добри са .
velik_kazakov - напреднал
случайно попаднах на темата, та я изчетох набързо - много интересни неща има извътре, благодаря на всички взели участие до сега.
И понеже сте на тема термопомпи "тип направи си сам" реших да постна и аз един топлообменник и помпа. Смятани са и пуснати преди 9 години с наличен бутален компресор от един климатик който ми попадна от познат. От тогава работи без проблеми, дори съм го изтървал 2-3 пъти без вода да циркулира. Слабото му място беше контактора на компресора - 2бр. по 50-60 лв. АББ за две зими и после един китайски SSR (ама тогава бяха скъпи - към 15 USD) и край с проблемите.
И на темата (Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам) - ако някой е решил да свърши определена работа ще намери начин, ако не - ще намери оправдание. Това го знам от един мой приятел :)

Прикачен файл

IMG_4682.JPG

Прикачен файл

IMG_4680.JPG

Прикачен файл

IMG_4678.JPG

Прикачен файл

IMG_4676_1.jpg
IMG_4676_1.jpg (107.9 KиБ) Видяна 2228 пъти
velik_kazakov - напреднал
magi208 написа:
Здравейте! Позволявам си да отворя тази тема за всички, които биха имали смелостта да си направят сами или с малко помощ това екзотично и забулено в мистика животно наречено Термопомпа вода-вода.

Целта на темата е да помогнем с общи усилия на всеки ,който има желание за една такава реализация.
И понеже завърших с подовото и дойде ред на термопомпата, та да попитам нещо:

Имам една термопомпа вода-вода (~48000 BTU) с изгоряла електроника, което не е проблем да се оправи и едно външно тяло от Осака (52000 BTU). От доста лутане из форуми и писания съм се спрял на варианта с 52к Осаката като термопомпа въздух-вода (макар, че вода имам много - проблема е къде да я изхвърлям без добър сондаж, втори имам но с малък дебит). Та ако може някой да помогне с информация как да постъпя.
Ако е Осаката - да я пускам както е заводски или да мъча да я подкарам преправена с EEV, че ми се ще да и сменям режима в зависимост от околната температура (вътрешната е ясна - 40 + 8-9 градуса преохлаждане). Или да търся някакъв инвертор за тази работа.
Ще съм много благодарен на препоръчани варианти, както и на препоръки към това в каква насока да се тръгне (вода-вода или въздух-вода).
Между другото и ако някой има трифазна машина 24000~40000 BTU и му трябва по-голяма съм готов веднага да сменя осаката, че ми е доста голяма и ме притеснява тези 5kW като тръгват да не мига като елха цялата къща :). Работила е една година и по-скоро само зимата и е свалена.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: