• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
gadinko - специалист
нед фев 10, 2019 12:52 pmLazarGanev написа:
Аз ти казах 48*С :)
Вече съм на график - пол. час на ден 60 градуса БГВ за комфорт на Легионелата, нормалната на 48 - топли през нощта и между 18:00 - 22:00.
Кривата мисля че я догодих - сега навън е 5’ и подаващата линия е 33-34. Пуснал съм стайната на помпата на 21 щото снощи беше на 23 и в спалнята на 2-рия етаж щях да пукна от жега :rolleyes: конвекторите са на макс градуси и те така ...
Дано всичко да е наред ...
Ahmakov - специалист
нед фев 10, 2019 7:15 pmgadinko написа:
нед фев 10, 2019 12:52 pmLazarGanev написа:
Аз ти казах 48*С :)
Вече съм на график - пол. час на ден 60 градуса БГВ за комфорт на Легионелата, нормалната на 48 - топли през нощта и между 18:00 - 22:00.
Кривата мисля че я догодих - сега навън е 5’ и подаващата линия е 33-34. Пуснал съм стайната на помпата на 21 щото снощи беше на 23 и в спалнята на 2-рия етаж щях да пукна от жега :rolleyes: конвекторите са на макс градуси и те така ...
Дано всичко да е наред ...
А дано, ама надали...
turbocharged - специалист
Направи си и график и на отоплението. 21 градуса през нощта и като няма никой в къщата и 23 вечер и сутрин. Събота и неделя може съвсем друг график да си направиш.
Сигурен ли си, че помпата ме подгрява бойлера постоянно на 48 градуса с тоя график?
gadinko - специалист
нед фев 10, 2019 8:33 pmturbocharged написа:
Направи си и график и на отоплението. 21 градуса през нощта и като няма никой в къщата и 23 вечер и сутрин. Събота и неделя може съвсем друг график да си направиш.
Сигурен ли си, че помпата ме подгрява бойлера постоянно на 48 градуса с тоя график?
От 0:00 до 0:30 е на 60 градуса за Легионелата
От 1:30 до 6:00 съм го турил на основната Т(48’)
След това от 18:00 до 22:00 пак си е на 48’
Ок. Ще си направя график и за топлото. Благодаря!
gadinko - специалист
Това е новата фактура на ЧЕЗ :) След настройките на Людмил от Висман (който изключи нагревателите) има разлика. Вярвам и че след като изпълних и вашите съвети нещата ще са още по-добре и няма да се налага да натискам за трифазни Тошиби.
Благодаря сърдечно на всички за отделеното време. Хубава пролет!

Прикачен файл

DD701855-DE69-4504-AA93-281C645EA72E.jpeg
LazarGanev - "Велик майстор"
Еее, като махнеш битовия ток пада под 2лв/м2 - абсолютно нормална сметка. Просто жилището е голямо :cool:
fox_vt - майстор
Тъй ама познатите със тошибите са на лев на м2 нямат стигане :lol: :lol: :-D
шоп - майстор
пон фев 11, 2019 4:11 pmLazarGanev написа:
Просто жилището е голямо :cool:
Аз бих добавил, че имота е с голям обем. 300м2 не е много.
И моето е 300м2, но с височина на таваните 2,55, а не 4м както при доктора. При мен за 300м2 с ТП вода вода януарската сметка за ток е 222,94лв
Живеем 3 семейства и топлата вода само на децата е поне 20м3 за месеца. То са джакузита, то са хидромасажни вани. Аз и жената доста по-малко БГВ
Дъртите долу.. те са пестеливи баня само в неделя:-)))) Лятото и по-често:-)
3 перални, 3 съдомиялни са вързани към топлата вода.
Не мога да направя точна сметката, но съм доволен. Соларите греят яко, вода от сондажа без пари...топло в имота 25-26 градуса 24/7.

За да сме точни ТП е вода/вода. Има голяма разлика с въздух.вода.Имам много солари, имам 40-60 см вата на тавана срещу 12 на доктора, имам и вентилация с рекуперация.
За да съм точен януари месец 6 или 7 пъти през деня ТП не е работила, зашото съм си палил котела. Бил съм си у дома, бил съм на кеф, нямало е слънце и съм горил дървесни строителни дъски и греди от ремонта на покрива ми.
Ей затова все още не мога да направя точната сметка.

П.П. Докторе, няма нужда всеки ден да пържиш ТП на 60 градуса за 30 мин. Това е излишно:
1: защото легионелата може да се бори и само веднъж седмижно
2: защото, за 30 мин ТП работеща на 60 гр не може да вдигне 60 гр в 300 литров бойлер.

За да си свалиш сметките на ток, карай бойлера на 40-45 гр ( да ти стига водата ) пък веднъж седмично на нощна тарифа го пържи до 65 на нагревател.

П.П.П.
Съседи сме. От един район на ЧЕЗ. Искра ни прави фактурите:-)

Прикачен файл

SAM_9655.JPG
SAM_9655.JPG (115.1 KиБ) Видяна 1287 пъти
шоп - майстор
пон фев 11, 2019 4:30 pmfox_vt написа:
Тъй ама познатите със тошибите са на лев на м2 нямат стигане :lol: :lol: :-D

:-D :-D :-D
така е, но дали греят 25 градуса и имат 4м тавани?
Изолацията какава е?
Малко е трудно меренето. Аз съм вкарал 50хил, мога ли да се меря с приятеля вкарал 250хил :idea: :idea: :idea:
На него само дограмата му е повече от 50 хил. лв.

Ми той си е в пасивна къща, инвестирал е разумно и сега печели. Не му завиждам, а се уча от него.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако беше с подово не са проблем тези 4м височина, но конвекторите топлят въздуха, а той бяга горе, където става излишно топло
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: