Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
valio2007 - специалист
pipbel, монтира ли вече някоя от тези машини? Интересно ми е какво точно представлява :
pipbel написа:
Снабден с циркулация на свеж въздух с предварително пречистване
Според сайта на Daikin потока е еднопосочен, а не циркулация, така ли е?
vanko68 - специалист
При Уруру Сарарата въздушния поток е от два компонента- с циркулация на вътрешния въздух,както е при всички климатици,и ПО ЖЕЛАНИЕ може да вкара външен въздух през специална тръба,който отвън се филтрира и насища с влага при нужда,подава се към вътрешното тяло,там пак се филтрира,и тогава се вкарва в стаята.
valio2007 - специалист
vanko68 написа:
При Уруру Сарарата въздушния поток е от два компонента- с циркулация на вътрешния въздух,както е при всички климатици,и ПО ЖЕЛАНИЕ може да вкара външен въздух през специална тръба,който отвън се филтрира и насища с влага при нужда,подава се към вътрешното тяло,там пак се филтрира,и тогава се вкарва в стаята.
Благодаря. Жалко надявах се и рекуперация да има .... ехх мечти..
А дали този поток може да се съвмести по някакъв начин с външен рекуператор? Това ще затрудни ли работата на климатика?
vanko68 - специалист
Нещо бъркаш понятията.Рекуперация може да се направи само ако имаш вентилация с два кръга-нагнетателен и смукателен.Нагнетателния вкарва пресен въздух,а смукателния засмуква и изхвърля замърсения въздух навън.Рекуператора се слага между двата кръга за да може част от енергията на изхвърляния въздух да се предаде на влизащия пресен въздух.
Няма битов климатик на тоя свят,който да има смукателна и нагнетателна вентилация.Единственото решение е,ако се изгради инсталация с канален климатик и с вентилациите,което в домашния условия е трудно.Изпълнявал съм подобни инсталации,но е необходимо да имаш високи помещения ,понеже се отнемат около 30 см от височината на помещението.На съществуващо жилище е почти невъзможно да се изгради,или ако се направи е свързано с големи ремонтни и възстановителни дейности,свързани със неоправдани инвестиции.
valio2007 - специалист
Имах предвид тръбопровода за пресен въздух на Дайкин да премине първо през рекуператор и тогава да се подаде към вътрешното тяло. А допълнителна аспирация да се закачи към изводите за отработен въздух на рекуператора.
Кое ме притеснява
1 - рекуператора има вентилатор на потока чист въздух, който надвишава по капацитет този на Дайкин ( има опасност потока да е с по-голяма скорост от тази, която очакват вътрешните и външните филтри на климатика. Дали това ще доведе до нарушаване на функциите на филтрите не знам и до колко потока ще продължава да е пречистен)
2 - вентилатора на рекуператора ще се управлява по различен начин от този на климатика и са възможни всички комбинации на работещ или неработещ вентилатор на климатика и рекуператора.
vanko68 - специалист
Как си представяш изцяло нещата,защото е много объркан поста ти? Какъв е този рекуператор? Допълнителна аспирация?
На Дайкина възможностите са да вкарва до 50-60 м3/ч,а най-малкия рекуператор на света е 10 пъти по-голям по дебит. безсмислено е да се косиш за 60 м3 входящ въздух на час. За да се загрее този "огромен" обем от -20 до +20° ,климатика ще изразходи около 200 Втч=4 ст.Смяташ ли вече,че е оправдано капиталовложението ти ???
Прочети внимателно горния ми пост.
valio2007 - специалист
Ето подходящ модел
http://www.china-depurate.com/english/p ... .asp?id=87

Цена под 200$
150м3/h при максимална скорост

Ако не се притеснявам за тези 32м3/h, които климатика вкарва и са достатъчни за стая 25м2, за кое да се притеснявам?
Не мисля да вкарвам допълнителен поток, защото този е достатъчен.
Ако ще вкарвам допълнителен поток защо ми е климатик с такава екстра?

За месец януари сметката би трябвало да е следната:

W = 0.34 X 32m3/h X 700 (денградуси за януари) * 24 часа / 1000 = 183 kWh
При COP на климатика >5 (при сегашни цени 5.5 лв.)

Прав си, че не си заслужава инвестицията, но тази която е за климатик с 1000 лв повече заради ненужна циркулация на свеж въздух. Исках да си отговоря на въпроса дали ще отпадне нуждата от допълнителна вентилация и отговора е НЕ.
vanko68 - специалист
Пак бъркаш понятията,от което поста ти става неразбираем,даже смешен в напъна си да покажеш нещо.
http://sdobreff.sanownik.com/interpretd ... 1%82%D0%B0
Както сам виждаш,циркулация означава движение в кръг или в затворена сиситема.Написах ти по-горе,че ВСИЧКИ КЛИМАТИЦИ ЗА ДОМАШНИ НУЖДИ работят така,циркулирайки вътрешния ,затворен в стаята, въздух.
Понятието ти "циркулация на свеж въздух" е лишено от всякаква логика и смисъл.
А сдоколко е оправдано да си купиш Уруруто заради свежия въздух и да дадеш 1000 лв в повече? Ами хората с него щяха да ти отговорят така-освен тази екстра има още няколко,които са без аналог,затова и тези хора карат Мерцедеси S-класа,а не Опели.
valio2007 - специалист
Чак сега разбирам защо пишеш, че съм объркан :)
Не си чел цялата тема.
Още в първия пост думата "циркулация" е спомената като реклама на някой търговец. Затова и запитах обмена двупосочен ли е или еднопосочен.
Навсякъде съм наблегнал на "циркулация" за да покажа глупоста която пишат търговците ( или е рекламен трик ).
vanko68 - специалист
Да,и на твоя въпрос отговорих изчерпателно и ясно вчера в 15,20 ч.Какво още не ти е ясно,не можах да разбера.

Тема "Въпрос към ЕДИ - кой мерцедес е по-добър ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: