Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
lakosste - специалист
kaishew написа:
Здравей mavrit40,тел.0886838907.Преди около месец открих в градината си вода с много голям дебит и мисля да продължа опитите с охлаждането това лято.За момента дебита е около 2500 литра на час и мисля че с директно използване на студената вода резултата ще е добър.
Ефекта е уникален.Казвам го от опит.Така че няма какво да опитваш а направо си вземи конвектори или си преправи тела от климатици и пей сърце.
mavryt4o - майстор
lakosste написа:
kaishew написа:
Здравей mavrit40,тел.0886838907.Преди около месец открих в градината си вода с много голям дебит и мисля да продължа опитите с охлаждането това лято.За момента дебита е около 2500 литра на час и мисля че с директно използване на студената вода резултата ще е добър.
Ефекта е уникален.Казвам го от опит.Така че няма какво да опитваш а направо си вземи конвектори или си преправи тела от климатици и пей сърце.
мен само хладното време ме спира още иначе всичко е прекарано само жал ме е дупката да пробия на новия латекс но както е казано целта оправдава средствата ако ще и само за спорта да е :lol:
sonofsyn написа:
стойности за земна серпентина

песъчлива почва
10 до 15 W/m2

глинеста почва
20 до 25 W/m2

Терен с подпочвени води
30 до 35 W/m2

Тези стойности се отнасят за отдаваната енергия на термопомпата или за консумираната?
muhtarov - специалист
много интересно
и аз смятам да правя земна серпентина

но всеки ми казва, че няма смисъл да се прави инсталация само за отопление тъй като термопомпите си правят и топло и студено, няма само за топло.
Zoro5 - специалист
muhtarov написа:
...но всеки ми казва, че няма смисъл да се прави инсталация само за отопление тъй като термопомпите си правят и топло и студено, няма само за топло.
Не е вярно, че няма смисъл - разходите за отопление в България са поне 3 пъти по-големи от тези за охлаждане. Освен това, ако е само за отопление, инсталацията може да излезе доста по-евтино. Проблема при охлаждането е, че задължително се ползват въздушни конвектори, които не са много евтини ,а освен това имат и проблемите с конденза, почистването им от прахта, шума и въздушното течение в помещенията. При подовото отопление например, тези проблеми напълно липсват.
Разбира се ,че ако се ползва термопомпата И за охлаждане , ще е идеално. Печалбата ще е цената на агрегата , но пък ще се усложни/оскъпи системата и управлението й. Трябва да се преценява според конкретния случай, но и САМО термопомпено отопление си е достатъчно добра придобивка. С охлаждането ще се справят и стандартните нескъпи климатици работещи до -5°C.

Тема "Охлаждане със земна серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: