• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
vladaeca - напреднал
8180 написа:
Нека приемем, че извеждаме 1м3 с Т=25оС. Отдаваме "идеално" на 1м3 пресен въздух с Т=-10оС. Как би се чувствал климатикът и с каква ефективност при разлика 35оС - не знам!
До тук Добре, със сметките(за модератор :-D ), но това се отнася за пасивния рекоператор.

Основаното предимство на активния е, че компресира фреон от 15,20 или 25 градуса и му качва температурата на 50-60 градуса. Ето от ТУК идва кярът(печалбата).
Крайно към твоите сметки трябва да се добавят още 35-40градуса защото няма как да отнемеш 25 градуса от помешението а максимум 15-20. Така сметките ти придобиват друг вид.

Прочетете за термо помпите и оснвния им плюс.

Абе хора защо като основни неща не са Ви ясни ми спамите темата.
Това не е ли едно от правилата във форумът?
Са изписах по вашите коментари чука си обяснения и главанта идея се затри.
2v6 - майстор
vladaeca написа:
Важното е, че вече ти е ясно и си убеден в действието.
Но те моля да не избързваш със заключенията си, защото не е редно като модератор да прекратяваш темите с необосновани заключения. Ако казваш няма практическо приложение трябва да ни убедиш в това а не просто НЯМА.

Знам, че все още има хора, които не поставят изолация и смятат, че няма практическо приложение. Има всякякви хора, но те нетрябва да пречат а да си трят.

На всички ни е ясно, че няма как да не се проветряват обитаемите помещения.
Но при отваряне на прозорец губим доста топлина и след това плащаме за нея.
Всички знаят, че наситения с CO2 въздух вреди, а от друга страна пък отварянето на прозореца за свеж въдух се избягва, защото става студено и скъпо.
ЕТО ГО РЕШЕНИЕТО - РЕКУПЕРАТОР.
Като ни уврът тиквите ще сме убедени, че има доста голямо практическо приложение за обитаемите помещение, но за момента ще избяхваме изолазията защотото не я ясно.

Призовавм всички да избягват категоричните заключения, защото те не помагат а вредят на възприятието ни. А ако правим заключение то нека да го обосновем добре.

ОЧАКВАМ ДРУГИ УЧАСТНИЦИ ЗА РАЗСЪЖДЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Доста грешни изводи има нагоре :)
Забелязал съм две основни положения при работа на всеки климатик:
1. Колкото е по-топъл е външния въздух, толкова повече топлина отива към вътрешното тяло при една и съща консумация на ток.
2. Колкото по-студен е въздуха вътре, толкова повече топлина отдава вътрешното тяло при една и съща консумация на ток.

Идеята на vladaeca е да ползва евтини части за да направи активен рекуператор, каквито се продават на доста висока цена.
Използването на обикновен климатик не е проблем.
Виждам два варианта:
1. Стандартно монтиран климатик:
- към външното тяло се подава въздух, предназначен за изхвърляне. Трябва допълнителен въздуховод и вентилатор, който да изсмуква от стаите въздух и да го извежда някъде зад питата на външното тяло.
- към вътрешното тяло да се подава външен пресен въздух. С въздуховод и вентилатор се подава външен въздух към вътрешното тяло.
2. Климатик, който се използва 100% само за рекуперацията:
- на външното тяло да се подава 100% въздух от вътре с въздуховод.
- на вътрешното тяло се подава 100% въздух отвън с въздуховод.
- опитно трябва да се намалят оборотите на вентилаторите с оглед новия режим на работа. Ще има по-слаб дебит на въздух с цел да се получат по-големи температурни разлики на топлообмена.
Тани - модератор
За съжаление не водим диалог. Не получавам отговор но конкретно зададени въпроси свързани пряко с темата. Нали щяхме да водим конструктивен разговор.
vladaeca - напреднал
2v6 написа:
Доста грешни изводи има нагоре :)
Забелязал съм две основни положения при работа на всеки климатик:
1. Колкото е по-топъл е външния въздух, толкова повече топлина отива към вътрешното тяло при една и съща консумация на ток.
2. Колкото по-студен е въздуха вътре, толкова повече топлина отдава вътрешното тяло при една и съща консумация на ток.
ЕВАЛАРКА
Наричат го Термопомпа въздух-въzдух.
Прехвърля се топлина/хлад от вун вътре посредством фреон.
2v6 написа:
Идеята на vladaeca е да ползва евтини части за да направи активен рекуператор, каквито се продават на доста висока цена.
Използването на обикновен климатик не е проблем.
Виждам два варианта:
1. Стандартно монтиран климатик:
- към външното тяло се подава въздух, предназначен за изхвърляне. Трябва допълнителен въздуховод и вентилатор, който да изсмуква от стаите въздух и да го извежда някъде зад питата на външното тяло.
- към вътрешното тяло да се подава външен пресен въздух. С въздуховод и вентилатор се подава външен въздух към вътрешното тяло.
2. Климатик, който се използва 100% само за рекуперацията:
- на външното тяло да се подава 100% въздух от вътре с въздуховод.
- на вътрешното тяло се подава 100% въздух отвън с въздуховод.
- опитно трябва да се намалят оборотите на вентилаторите с оглед новия режим на работа. Ще има по-слаб дебит на въздух с цел да се получат по-големи температурни разлики на топлообмена.
Първо мерси за помоща в обяснението. Така мисля, че ще стане ясно.Тръгнах с малко обяснея и се оказа че трябва да изпиша 1 тон букви за да се разбере за какво иде реч.

И двата предложени варианта от теб стават, но мисля, че втория би бил по-ефективен. Лично мнение. Не съм сигурен, че е така. Това за дебита на въздухът напълно го одобрявам, дори така ще е по добре. Да не говорим, че това е вентилация и колкото е по-безшумна толкова е по-добре.
vladaeca - напреднал
Тани написа:
За съжаление не водим диалог. Не получавам отговор но конкретно зададени въпроси свързани пряко с темата. Нали щяхме да водим конструктивен разговор.
Моля задай си пак въпросът, че от модераторския спам изгубих постовете.
Тани - модератор
Тани написа:
За да разсея съмненията ти относно възгледите ми - сега хапвам и отивам на обекта за да вземат размерите за дограма с троен стъклопакет с 2 Ка стъкла. В момента правя вътрешна изолация с 5-10 см вата , а отвън съм положил външна изолация с 10 см EPS . Инвеститора е оставил избора на системи и материали изцяло на мен и не ми се бърка по никакъв начин!

А след като ти дадох пример за максимално ефективен рекуператор , значи съм чел доста по темата и знам за какво иде реч! Нищо не каза за линка , на който те помолих да кажеш колко е КПД-то

Ако съм искал да се възползвам от положеднието си като модератор , нямаше да те оборвам с мнения , а досега щеше да съм изтрил/заключил темата.

Сетих се за още един пример който надявам се , че ще ти изясни съвсем нещата и ще видиш защо е неприложима идеята ти на практика . Представи си че в една и съща стая си сложил външното и вътрешното тяло. СОР-а на климатика е 2 . Температурата в стаята е 25 градуса ,а ти настройваш температурата на на 16 градуса .

1.Кога температурата в стаята ще достигне тази температура и климатика ще спре?
2.Ако през външното тяло преминат 2 кW колко ще излязат от вътрешното (СОР 2)

ПП Моля те не поправяй мнения след като някой вече е писал след тебе! Това ти го казвам вече като модератор!!!
bulhomes2 - майстор
Темата ми е интересна и мисля да застана на страната на питащия. Тани според мен едва ли ще може да ти отговори на въпросите, защото ако можеше едва ли би се допитал до тук.
Да опростя още въпроса - ако на обикновена вентилационна система без рекуператор на входящата и изходящата тръба се сложат телата на климатик - няма ли да е по-добре отколкото без него?
Представи си пък че се отоплява с климатик? В тоя случай на всички е ясно че няма как да стане само с този въздух от стаята, но ако изходящия въздух иде покрай външното тяло все ще му помогне, а от това, което v26 е забелязал (че студения въздух се топли повече с една и съща енергия) ако пък входящия въздух дойде около вътрешното тяло - пак ще се използва плюса на v26. В случая говорим за разликата между стая с вентилация без рекуператор и отопление с климатик и същата стая, но вентилационните тръби прекарани до телата на климатика. Аз виждам само печалба (не кой знае какво, но при условие, че нищо допълнително не вкарваш)
vladaeca - напреднал
[quote="Тани"]За да разсея съмненията...[quote]

Коментарите ми са след отдолу в червено след твоя текст.

За да разсея съмненията ти относно възгледите ми - сега хапвам и отивам на обекта за да вземат размерите за дограма с троен стъклопакет с 2 Ка стъкла. В момента правя вътрешна изолация с 5-10 см вата , а отвън съм положил външна изолация с 10 см EPS . Инвеститора е оставил избора на системи и материали изцяло на мен и не ми се бърка по никакъв начин! Супер еваларка, и аз така направих с моята къща

А след като ти дадох пример за максимално ефективен рекуператор , значи съм чел доста по темата и знам за какво иде реч! Нищо не каза за линка , на който те помолих да кажеш колко е КПД-то Извини ме но дори не си направих трудът да отворя линкът. Гледал съм ги мнооо са скъпи и прехвалени като всеки който иска да ти продаде нещо.

Ако съм искал да се възползвам от положеднието си като модератор , нямаше да те оборвам с мнения , а досега щеше да съм изтрил/заключил темата. Оборвам трябваще аз да го кажа а ти да си запазиш само питането. Доста зор ми даде с всичките теобяснеия и доводи които изписах.

Сетих се за още един пример който надявам се , че ще ти изясни съвсем нещата и ще видиш защо е неприложима идеята ти на практика . Представи си че в една и съща стая си сложил външното и вътрешното тяло. СОР-а на климатика е 2 . Температурата в стаята е 25 градуса ,а ти настройваш температурата на на 16 градуса . Това е нелогична ситуация. Това да не е сървърна стая. Всички се борят към температура от 22градуса. доказано е че човек се уства най-добре при нея. За какво да разсъждавам върху това. Абсурд.

1.Кога температурата в стаята ще достигне тази температура и климатика ще спре? Написах ти горе. Това е немислимо. Просто спирам да отоплявам. и вентилирам. След няколко часа ще падне сама без да си давам зор.
2.Ако през външното тяло преминат 2 кW колко ще излязат от вътрешното (СОР 2) Няма сми...

ПП Моля те не поправяй мнения след като някой вече е писал след тебе! Това ти го казвам вече като модератор!! Тук проените ги правех заради грешно исписани думи а не за да променям смисълът.

Моля Ви като модератори, тябва да се спрете. Не поствайте нищо освен ако не постнете някаква полезна информация. Пишете много заядливо и хората вече се чудят дали да ползват вашия форум при положение, че вие се заяждате. Видехме колко знаете сега оставете думата на хората, които се занимават вентилация и климатизация, ако изобщо има такива, които не са се отказали от писането във форумът заради заядливите Ви коментари.
vladaeca - напреднал
bulhomes2 написа:
Темата ми е интересна и мисля да застана на страната на питащия. Тани според мен едва ли ще може да ти отговори на въпросите, защото ако можеше едва ли би се допитал до тук.
Да опростя още въпроса - ако на обикновена вентилационна система без рекуператор на входящата и изходящата тръба се сложат телата на климатик - няма ли да е по-добре отколкото без него?
Представи си пък че се отоплява с климатик? В тоя случай на всички е ясно че няма как да стане само с този въздух от стаята, но ако изходящия въздух иде покрай външното тяло все ще му помогне, а от това, което v26 е забелязал (че студения въздух се топли повече с една и съща енергия) ако пък входящия въздух дойде около вътрешното тяло - пак ще се използва плюса на v26. В случая говорим за разликата между стая с вентилация без рекуператор и отопление с климатик и същата стая, но вентилационните тръби прекарани до телата на климатика. Аз виждам само печалба (не кой знае какво, но при условие, че нищо допълнително не вкарваш)
Моята идея тръгна точно от разсъждения като твоите. Еваларка.
bulhomes2 написа:

Аз мисля, че при всички положения ще е по-добре и от там произхожда темата. Евала за коментарът.

Поздравление че ме потсети за още един физичен закон.
Въздухът с по голяма концентрация на CO2 се топли по трудно от свежия въздух с минимално съдържание на СО2. =D> =D> =D> =D> =D> :yawinkle:
Тани - модератор
Е нали щяхме да водим разговор? Ситуацията е хипотетична и може да е напълно реална! Представи си лятото отвън да е 40 градуса - кога ще ти изстине сама стаята? Е както е 40 градуса нека променим примера за да ти е комфортно - нека си настроил на любимата си температура от 22 градуса е температурата в стаята да е 35 градуса! Така има ли смисъл да ми отговаряш! Не избягвай въпросите ми ,и не чети през ред! Ако си отговориш само на тези въпроси сам ще се откажеш от идеята си! ПОМИСЛИ!!!

2v6 отговори и ти! Сигурен съм че ти поне можеш!

bulhomes2 ти не предлагаш ли точно в стаята да вкараш и външното тяло- значи и ти може да отговориш! Защо бягате от въпросите?????
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: