Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
lakosste - специалист
Тани написа:
ОК . А до каква температура смяташ, че ще е възможно да охладиш питата ако навън е 30°C
Честно да ти кажа незнам,но миналата зима пробвах в медна тръба налях топла вода от бойлера и я пръсках с пулвелизатор в който водата също беше от бойлера(около 45 градуса) а вентилатор беше топъл въздух от конвектор на парно.От топла вода в тръбата водата стана все едно съм я налял от студената вода(зимата знаеш каква е водата в чешмата).
Тани - модератор
Тази опитна установка е точно обратното на това , което искаш да постигнеш! Ти пръскаш с пулвелизатора върху гореща тръба , която обдухваш с въздух с по-ниска температура като тръбата е пълна с неподвижна вода! Напръскай същата тръба , но този път не я пълни от бойлера , а наистина от студената вода , закачи един термометър за нея и повтори експеримента!
angelfilev - специалист
lakosste написа:
Тани написа:
ОК . А до каква температура смяташ, че ще е възможно да охладиш питата ако навън е 30°C
Честно да ти кажа незнам,но миналата зима пробвах в медна тръба налях топла вода от бойлера и я пръсках с пулвелизатор в който водата също беше от бойлера(около 45 градуса) а вентилатор беше топъл въздух от конвектор на парно.От топла вода в тръбата водата стана все едно съм я налял от студената вода(зимата знаеш каква е водата в чешмата).
Може да се охлади до температурата на мокрия термометър, която зависи от относителната влажност и скоростта на обдухване (до скорости 4-5 м/сек). Може да се отчете от таблици, или да се изчисли.
В конкретния случай предполагам, че температурата може да се понижи с 6-7 градуса, ако влажността е 60-70%.
Тани - модератор
И пак затваряме цикъла до тук :) :

Тани написа:
Това го знам , но дали ще вкараш 100 вата "студ" с тези 100 вата изразходвана енергия + енергията за вътрешния вентилатор! От друга страна ако външната температура е с 10 градуса по-висока от вътрешната , а с изпарението на водата успееш да намалиш температурата на въздуха с който обдухваш питата с 6 градуса , то на практика ще вкарваш от вън вода , която е с 4 градуса по- висока от температурата в стаята! Сметни също колко време ще го разпрашаваш този 1 литър вода през 1 дюза! Ако успееш да пребориш тези проблеми , значи си заслужава! Според мен обаче ако с тези 100+ вата си захраниш един компресор от хладилник ефекта ще е в пъти по-добър и предвидим!

Тема "ОХЛАЖДАНЕ ЧРЕЗ ИЗПАРЕНИЕ НА ВОДА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: