• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
romanpm написа:
filmatoplo написа:
Колегата Роман сигурно не знае...
:) знам , говорим за отопление , а не за консумация . Тя си е различна особено ако компресора е инверторен .
magi208 - Кажи ми нещо повече за тази вила - по въпроса ти : двуетажна 160 кв.м вътрешна стълба , пвц + изол. трифазен ток тая консумация от 7 кубика вода на час ме плаши нямам втори сондаж и е доста високо ниво с проблем на подпочвени води ,~5 метра над морско ниво и на 5 км от морето , липса на канал и ... :?
Не не отговора беше за друг съфорумец с 55 киловата за оранжерия за кактуси.

За твоя случай ти препоръчвам 16-18 киловата топлинна мощност за 160 квадрата. /обикновено така се смята при добра изолация/ И в този случай говорим за 1,8 до 3 кубически метра на час и то когато затопляш вилата от "нисък старт".

По мое мнение с 30 киловата ще се свариш на 160 квадрата .

За поемането би ли ми дал по-точни координати за да питам хидро-геолог дали има шанс да попива стандартна септична яма?
pipilica - майстор
magi208 написа:
pipilica написа:
Много скъпи машините за голяма мощност. Я дай груба сметка колко излиза инсталация 50-55 kW.
Относно машината:
Около 11 хиляди лева с фулл маркови компоненти /Визирам компресор Копеланд скролл , топлообменници ГЕА или Алфа-Лавал , автоматика ОМРОН+Телемеханика ,контролери Диксел и т.н./

За тази мощност се иска и много здраво шаси което да носи компресора и да абсорбира вибрациите му. /Включено е в цената/

Цената може да се редуцира до около 9 хиляди лева с използване на китайски или по-евтини компоненти /Компресор Данфос-перформер , Топлообменници Данфос , Автоматика LS и т.н.

Относно инсталацията
Тук цената може да се свали много с използване на външни климатични тела в качеството на конвектори /след преработка на кръговете им/.
Около 3 хиляди лева.

Допълнително са ти нужни:
Сондажна помпа за 7 куб.метра вода на час и сондаж

На разположение съм за всякакви въпроси по темата.
Говорим за топлинна мощност нали, колко е приблизително СОР-а на марковия комресор и колко на Данфоса. Тия 7 кубика на час малко множко идват с каква температурна разлика са вход изход, водата от сондата зимата е около 12 градуса но може и до 10 да падне, охладената вода не е проблем имам втора сонда на около 80 метра ще я върна обратно. Може ли да се напъне компресора да изкара поне 50 градуса вода по радиаторите. Има ли опция да се добави и буфер че караме само на нощна тарифа.
Пиша тука щото и на други ще е полезно.
magi208 - специалист
Да за 50-55 киловата при консумация 12-16 киловата на цялата инсталация.

Данфос също е марков, но просто е по-евтин . Копа и при двата е 2,5-4,9 стига да са СКРОЛЛ в зависимост от това в какъв режим се използва и на какъв фреон./Има и с по висок но стават ужасно скъпи/

За водата за съжаление си трябва много вода. Тези 7 кубика са при вход 12 градуса от сондажа и 6 градуса изхвърляне./стандартно дори повечето проектанти биха заложили 8-9 кубика/ Ако се опиташ да работиш с 5 кубика примерно пак става но КОП-а ти пада с половин единица.

50 градуса към радиаторите не са проблем - това е в края на идеалния но все още не застъпва лош режим.
На тези температури нормалния КОП е 3,7-4 при добре оразмерена инсталация най вече от към помпи./нормалното е за тези 7 кубика сондажната помпа да е с консумация 1.1 киловата но човек може да си купи и с 2 киловата /

За буфера ще го сметна за утре но няма да ти хареса обема - ще се получи огромен....

Преди да си мислиш за термопомпа обаче вземи от някой приятел да кажем една бензинова помпа и виж като я ограничиш с кран на изхода на 7 кубика дали ти поема другия сондаж.
1115 - специалист
magi208 написа:
...
Това е лесно за правене да тръгне някъкси и трудно за добра реализация.

Като за начало към инверторен или конвенционален принцип се ориентираш?
Първото не го разбрах - как така да тръгне някъкси?
Искам да тръгне перфектно. ;)

За второто - мисля да е инверторен принципа + 2 компресор за БГВ.
Няма възможност за друга ТП освен Въздух/вода.
magi208 - специалист
1115 написа:

Първото не го разбрах - как така да тръгне някъкси?
Искам да тръгне перфектно. ;)

За второто - мисля да е инверторен принципа + 2 компресор за БГВ.
Няма възможност за друга ТП освен Въздух/вода.
Ще помагам ,но да знаеш , че е сложно !

Първо избираме климатиците за " донори ". /да си го сглобят от компоненти е по силите на няколко човека в България и пак ще е по-скъпо отколкото да ползваш климатик за донор/

Ако избереш Митсубиши или Панасоник има шанс да се подкара лесно без вътрешния електронен блок било то със или без допълнителен контролер за обезскрежаване .

С останалите е по-трудно а някои дори са индивидуално защитени против такава употреба.

Разбира се винаги можеш да сложиш вътрешната електроника и вентилатора в една кутия и да си ползваш неговия контрол/така си решаваш един куп проблеми но не бих го нарекла "перфектно"/.

Ако обаче тази степен на 'някъкси ' те устройва пред перспективата да се борим със индивидуални BUS или I2B протоколи +ADC+PIT ++++....още няколко които звучат като ругатня софтуерни и хардуерни джаджи ...

То тогава става лесно . Дори ако ми кажеш кой климатик си си избрал ще ти кажа как да си емулираш вентилатора та да си мисли платката че се върти.

Изобщо дай да почнем от някъде. Каква мощност искаш за основната машина и каква за БГВ.
1115 - специалист
Не..не.
Това за климатиците има много изписано.
Аз искам система изцяло конструирана от продавани на пазара компоненти.
Имам някакви познания в областа на инвертори, plc и електротехники и т.н.
Разполагам и с малко "хардуер" - датчици, контролери, инвертори вкл. и специализирани (карел pco2, µC2).
Та искам да си направя ТП, която да е подсистема на една цялостно управление, но да може да работи и самостоятелно.
Точни параметри на инсталацията нямам все още и за това искам първо малко теоретично да отработя нещата.
Примерно - има ли смисъл от инверторно управление на агрегата?
Къде е границата един по-голям компресор или 2 по-малки, които се редуват, а в определени моменти работят заедно?
Как да се обезшуми (до мен едни ВРВ на Дайкин ми надуват главата и повярвайте издават адски звуци. 2г го чакам да се предаде, но май така трябва да си работи).

Та смятам, че ако се направи една такава теоретична система, тя би била полезна на всеки, който се захване с това.
Аз обаче съм скаран там с разните му хладилни науки, изисквания, елементи и т.н.

Отплеснах се.
Ето едно примерно задание:
Агрегата трябва да е въздух/вода.
Вентилаторни конвектори и подово.
Монофазен ток.
Сграда около 200...250кв/м отопляема площ, добре изолирана.
300л БГВ

Това е много близко до моето и много често срещано за БГ задание. Предполагам, ще е полезно за много хора.
saraneron - специалист
За БГ термопомпа вода вода е икономически неизгодно,чета по горе ,17 киловата инсталация с 2 киловата помпа ,та това са още 6 коловата загубени ................от какъв зор?
Чаро - Акълия
Пак чели-недочели, а при следващия цитат помпата вече я очакваме 6кв :lol:
Върни се малко по-горе и виж за колко кв мощност е предвидена 1,1кв помпа, като все пак сме във форум и си говорим...
За 17кв и вода до около 10-15м помпата е 370В, за по-дълбоки води около 500 до 700вата.

Ако водата ти е на 80-метър, а искаш да топлиш 50м2 с ТП вода-вода бих разбрал песимизма ти!
nikolson - майстор
Записвам се, за да следя темата.
magi208 - специалист
1115 написа:

Аз искам система изцяло конструирана от продавани на пазара компоненти.

има ли смисъл от инверторно управление на агрегата?

Къде е границата един по-голям компресор или 2 по-малки, които се редуват, а в определени моменти работят заедно?

Как да се обезшуми

Ето едно примерно задание:
Агрегата трябва да е въздух/вода.
Вентилаторни конвектори и подово.
Монофазен ток.
Сграда около 200...250кв/м отопляема площ, добре изолирана.
300л БГВ
Ок :) Да започваме ! Първо да преведем малко хладилни понятия на нормален език.

1 Какво е инверторна Т.П

За разлика от разпространеното мнение инверторния климатик има външна прилика с конвенционалния подобно на приликата между "НИСАН GTR" и "Нисан микра"

При инверторния се използват компресори със висока степен на компресия/класифицирани като средно-температурни или ниско-температурни/ а при конвенционалния със средна степен на компресия на оборот класифицирани като "климатичен тип"

Инверторния компресор е оборудван с маслена помпа оразмерена за работа в широк диапазон от обороти а конвенционалния с такава за фиксирани обороти.

Инверторния компресор или е изчислен да се охлажда добре при редки фреонови пари или разполага с принудително охлаждане за разлика от конвенционалния от климатичен тип при който този казус не се дефинира.

Тези му дадености позволяват на инверторния компресор да работи добре с високи обороти при редки фреонови пари /зимата при ниски външни температури/ и с ниски обороти при гъсти фреонови пари /лятото при висока външна температура/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: