• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Zoro5 - специалист
torbalan написа:
...Моята машинка е с компресор 3.7 КВт. и съм закопал 150 метра медна тръба на дълбочина между 2.5 и 3 метра. (при мен е с директно изпарение). Топля се вече шеста зима.
Торбалане, дай малко повече подробности за твоята система, че е много рядка. С каква температура излиза фреона от почвата, променя ли се много в края на сезона? Ползваш ли я в реверс, за охлаждане, и въобще допустимо ли е? Колко са дебели тръбите и колко кръга са? Спомена ,че са ти предлагали и вариант с вертикални тръби - това пак ли с директно изпарение? Дали няма проблеми при вертикалните , както при голяма денивелация , маслени трапове и т.н.?
torbalan - Дървен философ
Zoro5 написа:
---Торбалане, дай малко повече подробности за твоята система, че е много рядка. С каква температура излиза фреона от почвата, променя ли се много в края на сезона? Ползваш ли я в реверс, за охлаждане, и въобще допустимо ли е? Колко са дебели тръбите и колко кръга са? Спомена ,че са ти предлагали и вариант с вертикални тръби - това пак ли с директно изпарение? Дали няма проблеми при вертикалните , както при голяма денивелация , маслени трапове и т.н.?
С каква температура излиза фреона от почвата - не знам. Но съм виждал обледенени тръби, което ще рече, че не е кой знае колко висока...

Дали се променя в края на сезона - също не знам. Това е хубав въпрос... Една пролет ми беше направило впечатление, че тревата върху каналите е много различна... Но това беше в началото. Ако някой ме подсети тази пролет ще снимам. По-скоро ми се струва, че разликата е била, защото е копано.
Тук мога да дам косвен отговор. Сметките в края на отоплителния сезон са малки, което ще рече, че не съм успял да преохладя почвата. Но аз изкопах значително по-широк и по-дълбок канал, в който положих тръбите, отколкото беше препоръката на изпълнителя...

Ползвам ли я за охлаждане - не. Отказах. На работа на климатик, в колата на климатик... Реших, че няма нужда... Е, имам едно огромно дърво от южната страна, дето ми хвърля сянка, та смекчава мъките в най-горещите дни ;)

Тръбите - три кръга са. Тръгват 25 метра Ф9 (нямам шублер да ги премеря) и след това още 25 метра Ф12 (фитата ги пиша на око, ама ако бъркам ще е с някоя десета от милиметъра). Три такива са в паралел. То по принцип колкото по-дебела тръбата, по-добре... Ама и по-скъпо :)

За вертикалното сондиране - да, предложиха ми. Сондаж с дълбочина 20 метра. В него се пуска същата тръба сгъната като буквата U. Сондажа в Козлодуй излиза около сто пъти по-скъп от багера и хоризонталната развивка, така че това беше нещото, което ме мотивира да прекопая двора :)

А и сега имам сериозен аргумент срещу мераците на съпругата да садим плодни дръвчета ;) Ще прецакат тръбите... ;)

Виж за проблеми и маслени трапове - идея нямам...
Kasap - специалист
Чакай сега... Правилно ли разбрах, че си закопал 150м тръбен път на климатика, и директно осъществяваш топлообмен м/у почва и фреон? :? Макар че какво толкова, в козлодуйската почва, може да има повече енергия...
Kasap написа:
Чакай сега... Правилно ли разбрах, че си закопал 150м тръбен път на климатика, и директно осъществяваш топлообмен м/у почва и фреон? :? Макар че какво толкова, в козлодуйската почва, може да има повече енергия...
Правилно си разбрал...

150 метра медна тръба е закопана на двора на дълбочина между 2.5 и 3.5 метра на площ около или малко повече от 300 кв. метра...
Kasap - специалист
И това е тръбния път на климатика? :shock: Не ползваш някакъв топлообменник?
Стигат ли ти 3,7kW да преодолееш хидравличното съпротивление?
С колко фреон е тази машина и колко си й добавил допълнително?
Zoro5 - специалист
Kasap, какво те учудва? На една "нормална" 18-ка тръбите във външното тяло са около 45 метра. На Торбалан компресора е колкото две 18-ки , значи трябва да са поне 90м. Е ,те са 150м , което не е кой знае колко повече. И са три кръга в паралел! Все пак в случая няма ламели, а повърхността се осигурява само от тръбите.

Торбалане, в Козлодуй не сте ли равнина? Нямате ли наплитко дунавски подпочвени води с голям дебит? Или направо от АЕЦ-а да си отбиете една вадичка с топла водица. :)
Макар машината да изглежда все едно съм я правил аз, не е така. Сглобена е от Геосолар В-63.
Компресора е Copeland Scroll. За останалото нямам представа.

Допуснах две грешки.

1. Че не сложих буфер (но това е поправимо и ако не съм фалирал това лято мисля да го направя.
Сега машината, когато е студено работи пет - шест минути, спира... след десетина минути пак се включва и така. Добавил съм автомат за плавно стартиране на двигателя...

и

2. Хола и кухнята са ми едно общо помещение към 45 квадрата. Трябваше да сложа конвектори.

За съжаление къщата ми е най-отгоре на най-високия баир в околията. Подпочвената вода е някъде на 60 метра...

Иначе преди година-две монтирахме една друга машина, произведена в Монтана от инж.Методи Петков, в едно заведение, където подпочвената вода е на десетина метра. Машинката пее направо...
Zoro5 - специалист
torbalan написа:
...2. Хола и кухнята са ми едно общо помещение към 45 квадрата. Трябваше да сложа конвектори.
Защо да е грешка , сега с какво си?
Вържи все пак едно термометърче на изходящия от почвата фреон, да видим каква топлина "помпа" от земята насред сезона. Най-добре щеше да е ,ако имаше монтиран манометър, не знам защо фирмите си го спестяват, не са толкова скъпи, а пестят куп главоболия в някои ситуации.
Е с радиатори, с какво да съм :)

За термометъра посочи марка и модел, дето да не струват майка си и баща си, и да могат да се закачат на парче тръба Ф12 и може да монтирам...

Далеч съм от тез техники, така че... :)
radius - майстор
torbalan написа:
Е с радиатори, с какво да съм :)
Е сега, термопомпите не са за радиатори, аз се сещам и за нещо друго освен конвекторите, но явно не си фен, щом не си го направил.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: