• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
a_stoev - майстор
Пак залагам на малък дебит ма водата заради което контролера не разрешава на компресора да вдигне обороти и реално термопомпата работи на много по малко от 12kW
LazarGanev - "Велик майстор"
gadinko, я дай малко повече инфо за инсталацията, направи и някоя снимка на тръболяка, да гледаме и поумуваме.
gadinko - специалист
Това ми е ТОВК проекта като вместо 2 Естии по 8КW имам 2 Висмана Витокал 100s x 12KW. Все ме яде нещо че не си взех Тошибите ама ми обясниха, че Висман-ите работели по-добре в каскада и имали по-добро управление (цена не съм гледал). Инсталцията ми я изпълниха едни фенове - ужким Термо Корект пък монтажниците - от Ерато ... бъгава работа - не знаеш кой пие кой плаща (плащам си аз разбира се като за "професионалисти". Тия хора за първи път виждаха ТП на Висман а според мене и ТП като цяло - все ми даваха примери с некви газови котли ... Инсталацията в котелното ми я преправиха после едни читави момчета от БГ Терм, но не изцяло. Ще наснимам тръболяка. Това което ми обясниха читавите момци беше, че предишните "гении" са ми сложили в разпределителните кутии тръби за ПОДОВО ... въпреки, че май имали добър дебит. Даже първите красавци ми бяха пробутали бойлер с една серпентина който си вървял в пакета на соларното и аз разбрах за туй нещо чак като свърши слънцето и захладня топлата вода - че съм си взел 2 термопомпи за 20 бона дето само ще ми топлят конвекторите :shock: както и да е думнах още 1500лв за термопомпен бойлер на СънСистем изчаках си го чинно да се призведе (бойлера е 300л) и те така... И после дойде зимата и почнаха другите простотии. 20 човека се изредиха на моята система и трябваше да идват някви началници от Висман и БГ Терм за да ми се направят настройките горе долу читаво. Това мога да кажа засега ...
Изчисленията са направени за следните изчислителни параметри на външният въздух за гр. София:
За отопление:
зимен период - tвн. изч. з.= -12оС
относит. влажност ϕ=90%
За климатизация:
летен период - tвн. изч. л.= +33оС
относит. влажност ϕ=31.5%

2. Описание на инсталциите

2.1. Енергиен източник
За осигуряване на топлоносител през отоплителния сезон и студоносетел през летния сезон е проектиран топло/студо енергиен център – термопомпена система вода/въздух на директно изпарение. Предвидени са 2 бр. термопомпени агрегата „ЕSTIA“ , всяко е коплект от външно тяло и хидравличен модул , с номинална отоплителна мощност 8 kW и охладителна мощност 6 kW . Хидравличните модули осигуряват топлоносител вода 50/45 оС през отоплителния сезон и студоносител 8/13оС летния сезон. От хидравличния модул топлоносителя (студоносителя) постъпва в буферен съд от където посредством вторична циркулационна помпа се подава към разпределителните колектори. Всеки хидравличен модул е комплектован с разширителителен съд и циркулационна помпа.
За осигуряване на битова гореща вода в машинното помещение е монтиран бойлер с обем 300 л. с 2 бр. серпентини – за топлоносител от хидравличните модули и от соларната система. Бойлера е комбиниран и с ел. нагревател.

2.2. Отоплителна и охладителна инсталация
Разработена е инсталация с вътрешни тела - вентилаторни конвектори за стоящ монтаж с които приз зимата сградата се отоплява, а през лятото се охлажда. От буферният съд посредством вертикален щранг от полипропиленови тръби с алуминиева вложка се захранват разпределителните колектори за 1ви и 2ри етажи. От разпределителния колектор с хоризантална разводка от РЕ тръби с алуминиева вложка, положени в обсаден шлаух в подовата настилка се захранват вентилаторните конвектори. Регулирането на температурата в помещението се осъществява от термостати . В санитарните възли са предвидени лири с необходимата топлинна мощност. За обезвъздушаване на инсталацията се предвиждат автоматични обезвъздушители. Тръбната мрежа ще се изолира с изолация от пореста гума. За предотвратяване опастноста от конденз изолацията трябва да е с паронепроницаема повърхност. Отвежнането на конденза от вътрешните модули става през тръбна мрежа по проек на ВК част.

2.3. Соларна сестема
Проектирана е соларна система за затопляне на вода за битови нужди. На покрива на сградата ще се монтират 2 бр. плоски селективни слънчеви колектори, монтирани на югозападния скат, под ъгъл 30о спрямо хоризонта. Системата включва и циркулационна помпа , арматура, мембранен разширителен съд, табло контрол и автоматика с термодатчици. Топлоносителя – пропиленгликол по медни тръби ще постъпва в самостоятелна за системата серпентина в бойлера. Посредством системата за автоматично регулиране , в зависимост от температурата на топлоносителя в колекторите ще се контролира начина на загряване на водата в бойлера – от соларната система, от термопомпената система или от ел. нагревателя. В настоящия проект системата е показана принципно. След определяне на фирмата доставяща системата , на база конкретните фирмени параметри ще се изготви инженерингов проект.

2.4. Вентилация.
За санитарните възли е предвидена смукателна вентилация с осови битови вентилатори комбинирани със самозатваряща се клапа и решетка. Изхвърлянето на въздуха е с PVC въздуховод над покрива на сградата.
3. Проби.
След завършване на монтажа ще се извършат средните проби.
Хидравлична проба на тръбопроводите.
72 часова проба на термопомпената система
Ефективта проба на соларната система.
Топла проба на отоплителната система .
Проба в режим на охлаждане през летния сезон .
fox_vt - майстор
Термопомпения бойлер е само бойлера със кондензатора който се включва към висмана или е друга схема.
Новия бойлер с една серпентина ли е или с 2? Старият бойлер остана ли си или бе заменен с новия? Какъв е диаметърът на тръбите между двете ТП и буфера и след буфера до колекторите? Каква е помпата след буфера? Тоя проектант нещо ме съмнява. :?
gadinko - специалист
пет яну 25, 2019 12:32 amLazarGanev написа:
Новия бойлер с една серпентина ли е или с 2? Старият бойлер остана ли си или бе заменен с новия? Какъв е диаметърът на тръбите между двете ТП и буфера и след буфера до колекторите? Каква е помпата след буфера? Тоя проектант нещо ме съмнява. :?
Бойлерът си е вече термопомпен с 2 “подсилени” серпентини. Снимал съм колекторната кутия на 1-вия етаж за която ми казаха че била с тръби за подово. Може би от там да идва някакъв проблем с дебита. Иначе помпите са Grundfoss.

https://drive.google.com/file/d/0B8KhW8 ... sp=sharing
Последна промяна от gadinko на пет яну 25, 2019 11:38 am, променено общо 1 път.
Нищо им няма на тръбите, но можеш ли да ми дадеш линк към тоя бойлер, да видим какво пише за площ на серпентините?
Ahmakov - специалист
А на колко градуса е настроен нагревателя на бойлера да включва?
a_stoev - майстор
Първа аксиома на отоплението:
Серпентината винаги е малка
Втора аксиома на отоплението:
Винаги когато си мислиш, че водния филтър е чист, то той е мръсен.

П.П.
Чисто новите серпентини са пълни с окалина която дълго време забива филтрите. Провери ги пак.
пет яну 25, 2019 8:11 pma_stoev написа:
Първа аксиома на отоплението:
Серпентината винаги е малка
Точно! Аз например никога не бих комбинирал в един бойлер термопомпа и солар! На този 300л бойлер с "2 усилени серпентини", двете заедно да ги вържеш на ТП, пак ще са малко, пък кво остава да ги разделяме :) . По-добрият вариант е единият източник да е с пластинчат топлообменник - има такива помпени групи с 2 помпи и топлообменник
пет яну 25, 2019 8:11 pma_stoev написа:
Втора аксиома на отоплението:
Винаги когато си мислиш, че водния филтър е чист, то той е мръсен.
Допълнение към втората аксиома - водният филтър трябва да е поне един размер по-голям от размера на инсталацията. Ниски температури, големи количества прехвърлена течност, много утайки, това е.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: