Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nikolson - майстор
Търсите решение само за една стая или за цялата къща?
MamaMy - майстор
Никой не отрича топло изолацията, но става малко кон за кокошка. Да се изолираме перфектно, че да видим как топлят климатиците. Ми тогава може и със свещи да се топлим.
Същото и с електричките. Колко били икономични. Турили им гуми по 2 пръста широки и масово ги правят миниатюрни. Аз навремето Трабанта карах с по-широки. И какво доказват с това? Нищо. При такива условия с един старовремски дизел ще направиш разход 1,5л/100 и ще ги удариш в земята.
Икономичност разбирам при същите условия, по-малко разходи.
Климатика съм го признал за икономичен, но пак с условия. Знам няколко колони Мидея. Те ще работят и на -50. Това нищо не означава. Икономисват ти само носенето на дърва. Вътре в тях има кварцови нагреватели като на печка ЕЛВА (Лъч). Цялата икономия замина некъде. :lol:
Кой каза топлоизолация?
Кой каза нагреватели?
Скъпо ли е 186.4лв за отоплителен сезон на тази машина?
Прикачен файл:
IMG_20250608_200501.jpg

Другият, също седмица, работи при по-благоприятни условия- кухня, "вътрешна" стая, топлоизолация. Разход- 195.1лв. Нисък клас е- Сенсирка, като на Силенцио.

Сезон 1- 426лв общо за отопление.
Сезон 2- 370лв.
Сезон 3- не ме е интересувало.
Сезон 4- преди два дни занулих електромерите, разхода на климите е по-горе.
Допълнително имам 117лв на ТП за БГВ и отопление на коридори и баня.

Да речем- 500 пари за топло и БГВ за сезона. Супер!
MamaMy - майстор
Тези сметки хвърлени ей така в нета нищо не означават. Сравнение както писах и по-горе са прави при аналогично отопление на същите помещения с друго гориво, но при същите условия. А не примерно с котела поддържал 27-8, а с климатика 21 и вика, "Ама климатика по-икономичен." Или пък монтирал климатика след изолиране. Така сравнение само в пари нищо не значи. Ако пък искаш да се похвалиш колко си ларж и как те бият парите за маркови климатици, има други теми за тази цел.
Мама, явно не си наясно! С първото си мнение единствено би могъл да заблудиш някого за отоплението с климатици. Това е, което ме накара да споделя какво ме "бие" и какво не.
Мога да ти направя "аналитичен сравнителен анализ", хаха, относно отоплението на моето къще с природен газ, пелети, дърва, въглища, климатици, ТП, комбинирано- клими+ТП+природен газ.

Независимо от вида отопление, климата у дома се поддържа 23 зима, 26 лято.

С климите е най-изгодно и най-мизерно. БГВ иде само от слънцето, а то зимата е оскъдно. Може и на ток. Темата е за избор на климатик, затова упоменавам наблюденията си върху две коренно различни машини, както и колко струва.

Най-яко е отоплението и БГВ с природен газ. След команда "Пуск" отоплението тръгва на момента, а БГВ никога не свършва.
Със същия комфорт, но няколко идеи по евтино е когато работи ТП Бош Хибрид. Хибридната работа се основава на единен контролер на ТП и кондензния Бош. Това вече е друга тема, а тя.....

Темата ти е леко-далеко.

пп. Всички отоплителни системи са интегрирани в единна ОИ у дома. Може да се види и да се пипне.
MamaMy - майстор
Не желая никого да заблуждавам. За климатици съм много заблуден. Поддържах само над 50бр. Също така и хладилници и друго медицинско оборудване. Дай да не си вадим компетенциите. :wink:
Вече си ги извадихме, а на теб не ти личи.

Кратък, компетентен отговор на въпроса по темата- у Сеткома, в съответната тема.
Там няма нужда да се вадят компетенции.
viewtopic.php?f=23&t=74118#p1199600
MamaMy - майстор
Да темата в сеткома е много правилно структурирана. Питат каква изолация имаш за да ти предложат климатик, а не като тук. Питаш какъв климатик да си сложиш, а те ти казват, че ти трябва изолация :lol:
И спри да се изявяваш като господ по разни теми. Другите едва ли не нямат право да си кажат мнението защото ти си се изходил по темата. Приеми, че може да има и други знаещи и разбиращи които не е задължително да са на твоето мнение. Иначе всички знаем, че от твоето по-хубаво няма. То на теб и петела ти снася яйца. :weedman:
Не се впрягай излишно. Медали не раздават. Дори и тиквени. :partyman:
пон юни 09, 2025 1:47 amMamaMy написа:
Да темата в сеткома е много правилно структурирана. Питат каква изолация имаш за да ти предложат климатик, а не като тук. Питаш какъв климатик да си сложиш, а те ти казват, че ти трябва изолация :lol:
И спри да се изявяваш като господ по разни теми. Другите едва ли не нямат право да си кажат мнението защото ти си се изходил по темата. Приеми, че може да има и други знаещи и разбиращи които не е задължително да са на твоето мнение. Иначе всички знаем, че от твоето по-хубаво няма. То на теб и петела ти снася яйца. :weedman:
Не се впрягай излишно. Медали не раздават. Дори и тиквени. :partyman:
Не те ли заболя кръста бе?! То бива гимнастика, бива, но ти засенчи Златните момичета!
По първа точка оборих твърдението ти за изолацията.
Втора точка- истината е една, единият греши. Климатици се справят и под нулата, с добър КОП.
Моето не е най-хубаво, просто е добре работещо. Има и други.
Натам вече си преминал към волна програма.

Има данни, според които питащият веднъж е сгрешил в избора си на машина. Подходът "Да има" при отоплението не е правилен.
Дано не направи отново грешка, особено след изказването, че "не бил чул някой да си слага 7ца"!
След като прецени, че изолация на къща с млади обитатели е икономически неизгодно "мероприятие", то посещението в "структурираната тема" вече е наложително.
silent - майстор
Определено отопление с що годе читави климатици при моментните цени на тока е най-евтиното отопление независимо какво топлиш. Правя уточнението, че не зная цената на дървата, но отопление на дърва е далече от комфорт за мен. Също уточнявам, че евтината Мидея топли, но и доста повечко ток понагорва. Имам и две Мидеи на които не съм засичал тока защото не работят постоянно,но ми прави впечатление че сериозно ми се отразяват на общата сметка като ги пускам.
Колко по-евтино зависи от много неща, но е по-евтино. Конкретно аз отоплявам 40кв. с 9ка и 7ца. Първата календарна година двата в режим отопление и охлаждане бяха изгорили общо 1500кв. ток. Правя уточнението, че работят целогодишно и не са били на температурен график, т.е да направим икономия като ни няма. Икономии не са правени, колкото топло или студено искаме толкова, като вечер не са сваляни под 20градуса. За сравнение горя 2,5 тона пелети на сезон. Всеки може да направи сметката, 350лв. за ток срещу да кажем 1000лв. за що годе читави пелети. Отделно няма мизерия и хамалогия. Честно казано аз за разлика от Трифон не правя особена разлика от вида топло. За мен топлото е топло, студеното студено без значение от къде идва.
В другото жилище спряхме парното и го топлим с 12ка и 9ка. Отопляваме го по идентичен начин. Там където не е топлено с парно не се топли и сега. Мога да кажа, че с климатиците е по-топло и много по-евтино дори като се добави сумата за парното за сградната инсталация.
Не коментирам дали се краде или не, за да е така. Това не мога да го докажа, но вслучая съм си решил проблема по този начин.

Тема "Избор на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: