• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
Мисля, че намерих обяснението (поне за себе си) - http://www.aircondition.com/tech/questi ... perheat%3F
В същност още когато пусках темата идеята ми беше някой простичко да обясни какви екстра джаджи има в един "инвертор", които да го направят по ефективен от конвенционалния. Полека лека нещата се избистриха - надявам се всеки да е отсял необходимата му информация.
С няколко думи цялата кондика се свежда до прецизно управление на изпарението на "фреона" с използването на експаншън валв и температурни датчици. Следейки температурата на входа и на изхода на изпарителя може да се съди за наличието на неизпарена течност, експаншън валва не допуска постъпването на повече течност отколкото може да бъде изпарена в конкретните условия (парите са superheat/ed), а инвертора сваля оборотите на компресора за да не гръмне - цялата тая система е замислена за да се запази СОР в широк температурен диапазон. Инверторните климатици са "ластични" и това ги прави по-икономични - отделен въпрос е колко и дали гимнастиката си заслужава оскъпяването, по-точно дали получаваме това за което плащаме или просто първите ще избият парите за разработка, а после китайците ще пуснат евтино заради ползването на готова технология.
Ahmakov - специалист
В ляво, двете колони са за обикновен климатик.
В дясно, двете колони са за инверторен климатик.
Като софтoерно, стремежа на обикновенния е да работи по най лявата колона, а на инвертора по най дясната.

preslav Ако знаеш какви инверторни климатици има с капилярки... :wink:

Прикачен файл

cop_inv.JPG
cop_inv.JPG (39.42 KиБ) Видяна 3167 пъти
Последна промяна от Ahmakov на пон дек 19, 2011 2:38 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
В петък бях написал един пространен пост, в диалог с abcd..., но нещо се е загубил, а ме мързи да го повтарям - главно касаеше "сервизните режими" и дали те се отчитат в СОР.
Ahmakov написа:
В ляво, двете колони са за обикновен климатик.
В дясно, двете колони са за инверторен климатик.
Колега,
Не че разбрах докрай какво показваш, но ме подсеща за няколко въпроса, на които нямам засега отговор като "инвертороскептик" по темата:

1. Въпросният СОР - няколко пъти питам и пиша, пък никой не ме оборва.
Сега НОВО/СТАРО питане, ако някой знае:
КОИ от консумираните мощности включва този коефициент - СОР?
Стана ясно, че дефроста не влиза.
Дори в предишен пост Ahmakov ни "отсвири" с:
"При дефрос климатика работи в режим охлаждане и нямаме право да говорим за СОР."
Гледайки таблицата започвам да се съмнявам, че и всички останали консуматори (освен компресора, евентуално!) НЕ СЕ отчитат, включително и тези на вентилаторите!!?
Известен съм, че теоретичният СОР зависи САМО от температурите, ама... на практика и по дефиниция???

2. Няколко пъти в темата се споменава като предимство, че инверторът може да работи на супер минимална мощност, но чета и други условия за работа и комфорт, при отопление, а именно:
- Температура на външното тяло била оптимална, ако е 5оС под външната среда.
- Температура на вътрешното над 37-40оС, когато работи вътрешния вентилатор за да "не духа студено". (вж. a_stoev на 14.12. в темата).
Тъй че тези минимални 25оС разлика, дето се пишат малко ме съмняват кога и колко се използват!!??
При +15 вън, вече са 30оС разлика - малко ли е, много ли е - аз още не знам.

3. За дефроста (явен или скрит) - от здрав разум си мисля, че действия по отстраняване на заскрежаване (обледеняване) трябва да се взимат още при 2-3оС външна. Дали са ударни или скрити няма съществено значение - все една и съща приблизително енергия ще е необходима.
Вярно, че при понижаване на темп., влагосъдържанието на въздуха пада, но върви заедно с намаляващата енергия в този въздух. Респективно трябва да се охлажда все по-голямо количество въздух (макар и по-сух) за добив на дадена енергия. А, повече въздух - повече скреж.
Та, някой ако знае КОЛКО КОЛИЧЕСТВЕНО е енергията по дефроста и предпазването?
Имам идея вече как да се сметне, ама не съм докрай уверен.
Ahmakov - специалист
COP дава оценка само на термопомпения цикъл. Не се интересува от марка, място на производство, вентилатори, помпи, озонатори, самопочиствания и т.н., някой може да поиска и разхода на телевизора или компа да се включи в него, защото гледа телевизия или играе на компа в стаята с климатика.
EER дава оценка само на хладилния цикъл.
Ограничението за външната температура идва от темп. на изпарение при атм.налягане за съответния фреон. За фреоните за климатици е от порядъка на -40С. Според редица ограничения, размер на топлообменник, дебит на вентилатор, шум ,цена и т.н. реално климатика може да работи ефектовно до -15С. Но вече се ползват "двустъпални" компресори, някои са с директно впръскване на фреон в цилиндъра, което позволява ефективно ползване до -25С.
За вътрешната е малко по относително, може да "духа" и с 30С струя и да е "комфортно" и ефикасно.
За дефроста е малко по сложно, трябва по дълго обяснение. Но накратко при по голяма влажност се "печели" и от конденза на водните пари. При образуване на скреж и лед се "печели" най много, но после има и разход за стопяването им. При ниски температури, под -15С за обикновените климатици, а не само за тях, е повече "поемане на глътка освежителен въздух за климатика". Така че топлината не идва само от "прекарания" от вентилатора въздух. Във въздуха и при -25С има много енергия, къде са -273С, чак там вече няма енергия.
Идеята е, че в процеса на работа климатика ти е спестил 100 единици енергия и може да се "поглези" да изразходи 5 единици, за да може пак да ти дава 100 , а не да речем 50. Това със смятането му не е никак лесна работа, има много ако...

Бих искал да попитам групата на "невярващите", ако инверторните не са по икономични и не пестяха 30 или 40%, както го рекламират, знаете ли с колко би се увеличил броя на милионерите в "белите" страни и колко фирми произвеждащи климатици, щяха да са фалирали?
ХОРАТА не позволяват да ги лъжат.
torbalan - Дървен философ
Ахмаков...
колкото се "печели" от конденза и замръзването, точно толкова се губи при размразяването и изпарението...

а ти ако докараш 30% икономия на моята термопомпа, като я преработиш във вариант "инверторна" - енергото ще трябва да ми дават пари....
8180 - майстор
COP дава оценка само на термопомпения цикъл. Не се интересува от марка, място на производство, вентилатори, помпи, озонатори, самопочиствания и т.н., (Ahmakov)
Благодаря Колега,
Най-после, след 10стр. и 2 седмици, някой да се престраши да го каже!
Бях започнал да се чувствам малоумен, питайки във всеки пост едно и също.
Приемам го за вярно, защото е "вода в моята мелница", макар да важи и за конвенционалките вероятно със същата сила. Вярвам, че поне консумацията на компресора се отчита в "термопомпения цикъл".
Приемам и не коментирам ЗАЩО производители и търговци така са се разбрали да обявят точно този СОР за най-меродавен.
От "митовете на Тани", считам първият за изчерпан:
Мит 1: Привежданият в документации и реклами СОР не е достатъчно меродавен, отчита само термопомпения цикъл и като такъв, е винаги по-голям от реалния при експлоатация на климатика. Отделно и допълнително, СОР намалява с понижение на външните температури (спрямо базата +7оС, в което инвестираме).
Ahmakov написа:
За дефроста е малко по сложно, трябва по дълго обяснение.
ХОРАТА не позволяват да ги лъжат.
Напълно съгласен, че има печалби и загуби при дефрост - въпросът е КОЛКО са загубите, отнесени към придобитото? И това, вероятно е:
Мит 2: ?
- аз не знам, но имам съмнения.
А дали "хората позволяват да ги лъжат" - открит въпрос.
Днес, благодарение на теб, почти се уверих, че за СОР си ни "връткат" яко и сигурно 90% от участниците в темата доверчиво не са го предполагали. :prost:

Моля, който има инфо, да каже за един климатик (примерно 800W), как приблизително се разпределят мощностите - компресор, вентилатори, управление, др. ("телевизор", ако има :) )
hladnia - специалист
preslav написа:
Казвам единствено защото ми хрумна, че не съм чувал за хладилници в които да е приложена технологията DC Hybrid Inverter, защо ли, може би някой се опасява, че няма да му стигнат плюсовете след А за да се обозначи икономичността на подобен хладилник? А може би вече има и такива хладилници, макар и промишлени, а не битови???
http://www.tehcomservis.com/forum/topic ... &topic=134
http://www.vsekidom.com/index.php?Itemi ... &task=view
Изображение
EDI - майстор
Не е съвсем така, има разлики за производителите и те са посочени в сервизните.търговците ги изключваме, защото там почти нищо не е вярно.Правилната информация може да се вземе от сервизните на прозиводителите.Например при МИЦУБИШИ ЕЛЕКТРИК, при ХИТАЧИ и други, при пресмятане на КОП влиза цялата консумация.При ТОШИБА влиза вътрешния вентилатор и цялата електроника, без външния.Консумациите са следните - плазмен филтър 2-3 вата, турбина до 35 вата максимално, външен до 45 вата максимално, електроника 3-5 вата.Компресорите имат различна мощност и КОП.В сервизните се дава при определена честота, но тя се променя при инверторите.
По отношение на дефроста-загубите не са големи.Дефроста приключва обикновено при +5 градуса температура на обменника за малките машини и +9 при големите.Има и изключения, да достига до +16.Целия алгоритъм на дефроста се съдържа в сервизните документи и следва да се има предвид, че не през целия цикъл компресора работи на пълна мощност.
Ahmakov - специалист
torbalan написа:
Ахмаков...
колкото се "печели" от конденза и замръзването, точно толкова се губи при размразяването и изпарението...

а ти ако докараш 30% икономия на моята термопомпа, като я преработиш във вариант "инверторна" - енергото ще трябва да ми дават пари....
Не е точно така. При кондензация по ламелите се получава конденз, който си изтича и не се налага да го изпаряваме, чиста аванта на 100%. При замразяване и размразяване ще го коментирам малко по късно. Искам да видя малко коментари по данните които съм дал.
Щом казваш термопомпа, значи не си с климатик въздух - въздух, за тях са тези 30%. Нямам време да ровя, дай линк да я разгледам. Ама от енергото пари не чакай... :wink:
8180 написа:
...
Благодаря Колега,
От "митовете на Тани", считам първият за изчерпан:
Мит 1: Привежданият в документации и реклами СОР не е достатъчно меродавен, отчита само термопомпения цикъл и като такъв, е винаги по-голям от реалния при експлоатация на климатика. Отделно и допълнително, СОР намалява с понижение на външните температури (спрямо базата +7оС, в което инвестираме)....

Напълно съгласен, че има печалби и загуби при дефрост - въпросът е КОЛКО са загубите, отнесени към придобитото? И това, вероятно е:
Мит 2: ?
- аз не знам, но имам съмнения.
Днес, благодарение на теб, почти се уверих, че за СОР си ни "връткат" яко и сигурно 90% от участниците в темата доверчиво не са го предполагали. :prost:

Моля, който има инфо, да каже за един климатик (примерно 800W), как приблизително се разпределят мощностите - компресор, вентилатори, управление, др. ("телевизор", ако има :) )
Не е точно така. Някой се опитват да дават среден, сезонен, с разход на вентилатори, с разход на нагреватели и не знам какъв си. Това си е техен проблем. Има си система, по която СОР се определя и ако на някой не му харесва и не съвпада с неговото виждане, как трябва да се изчислява, си е негов проблем. Дали някой се опитва да ни врътка или ние сами се качваме на въртележката е отделен въпрос.
СОР не винаги пада с падане на температурата. Ще ти дам конкретен пример, за реален климатик. При 5 С на въздуха консумира 1660W и отдава 4780W или СОР е 2,88. При -15 консумира 100W и отдава 300W или СОР 3. Абе, малко е хлъзгава тази материя. От тук идва и приказката, че СОР не топли, защото при -15 С ,не знам какво може, да направи човек с тези 300W.
Консумациите са много различни, вътрешен вентилатор от 5 до 40W максимално, външен от 0 до 50W максимално, електроника 5-10W, подгряване на компресора 50W, компресор от 50 до 1200W.
EDI не съм съгласен с това, че какво ще влезе в СОР зависи от производителя. Ако може дай цитат от такова сервизно.
Ако тези разходи влизат при изчисляване на СОР, ще има само базови модели, без никакви екстри, които да сриват СОР.
EDI - майстор
Ще ги издиря и ще ги кача.При ТОШИБА ДАЙСЕЙКАЙ ІІІ КОП го смятат при отопление със 630 вата, от които 600 компресор, 30 турбина, при охлаждане на турбината слагат 20 вата.При МЕ вкарват всичко.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: