• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
8180 - майстор
EDI, Ahmakov,
Следя Ви с огромен интерес и благодарност. =D>
Дано ни изясните кое-как.
Надявам се, пък и е в интерес на добрите фирми да се сравняват по една и също методика - няма значение точно каква, но да е ЯСНА.
Ahmakov написа:
СОР не винаги пада с падане на температурата. Ще ти дам конкретен пример, за реален климатик. При 5 С на въздуха консумира 1660W и отдава 4780W или СОР е 2,88. При -15 консумира 100W и отдава 300W или СОР 3. Абе, малко е хлъзгава тази материя. От тук идва и приказката, че СОР не топли, защото при -15 С ,не знам какво може, да направи човек с тези 300W.
Консумациите са много различни, вътрешен вентилатор от 5 до 40W максимално, външен от 0 до 50W максимално, електроника 5-10W, подгряване на компресора 50W, компресор от 50 до 1200W.
Колега,
Ако не си забелязал, аз сега навлизам в тази материя и си съставям мнение, което може и да се отклонява от истината малко или съществено.
Този пример (или подобен) с 300W при -15оС и относително добър СОР го имаше в темата, ама малко безсмислен (рекламен) ми се вижда - за да наблегна го нарекох "изкуствено дишане", че опонентите го изтъкваха като сериозно предимство.
Ако не е трудно, примерно за този режим да дадете експертна прогноза за "другите" консумации (извън термопомпения цикъл) да опитаме да пресметнем "реална ефективност".
Еди по-горе спомена "50-70W при всички машини". Ако стъпим на това, в примера "реалният СОР" веднага от 3 става 2, а безплатната енергия 150W + 150W "изкуствено дишане" (ако нещо не греша) !?
Доколкото прочетох, има чалъм да се оптимизира СОР при ниски температури в специализирани за отопление машини. За комбинираните (отопление/охлаждане, не знам термина) май не е масов случай - Вие знаете. :)
Надявам се по-нататък да стигнем и до това - до какви температури имаме "безплатна" енергия и къде се стопява изгодата (по-горе се мяркаха едни -27оС, но май ще отпаднат!?).

Това разпределение на мощностите, предполагам е за една машина?
Това, което дават за електрическа мощност, трябва ли да е сума от приведените максимуми или... ?
Сори, ако ставам досаден.
vankovarnata - специалист
Ahmakov написа:
Но вече се ползват "двустъпални" компресори, някои са с директно впръскване на фреон в цилиндъра, което позволява ефективно ползване до -25С.
Те са пенсия вече. Това е от 90-те и е вехто, а има и друго от негово време наречено ТОПЪЛ ДЕФРОСТ по сегашно време, ама нека се изкаже САШО който за мен е спец.
Ahmakov - специалист
8081 При примера с 100W консумация, разпределението е горе долу следното. 6 - 8W вътр.вентилатор, 10 - 12W външ.вентилатор, 6 - 10W електроника.
При ниски температури се прави компромис с СОР за сметка на мощността, т.е. климатика да може да топли е приоритет. СОР пада до 2, но запазва номиналната си мощност до -15 С, докато при другите остава около 40% от номинала. Така, че даже и там си на сметка. Това е за качествени машини.
vankovarnata написа:
Те са пенсия вече. Това е от 90-те и е вехто, а има и друго от негово време наречено ТОПЪЛ ДЕФРОСТ по сегашно време, ама нека се изкаже САШО който за мен е спец.
Това впръскване се ползва от 80-те години, но в бутални хладилни компресори, в климатичните едва от няколко години се въвежда при ротационни и скрул компресори. Може да е за пенсия, но по добро и по скъпо за сега няма.
Т.н. топъл дефрост го има сигурно от 60- те години в хладилната техника.
Нищо ново под слънцето, просто изчакват да изтече времето на патента, за да го иновират, да го патентоват наново и газ на цените.

EDI това е за горния пример. Предполагам позна за кой модел е. Тук няма вентилатори, платки и др. консуматори. Има само работа на макс.
8180 - майстор
Ahmakov написа:
8081 При примера с 100W консумация, разпределението е горе долу следното. 6 - 8W вътр.вентилатор, 10 - 12W външ.вентилатор, 6 - 10W електроника.
При ниски температури се прави компромис с СОР за сметка на мощността, т.е. климатика да може да топли е приоритет. СОР пада до 2, но запазва номиналната си мощност до -15 С, докато при другите остава около 40% от номинала. Така, че даже и там си на сметка. Това е за качествени машини.
Мерси,
Неудобно ми е, че го обръщам на чат, вярвам, че е интересно и за други.
Дотук, при 100W ефективни за 300W добити, докарахме +25W други.
Все още пропускаме размразяването?
Приемам, че при ниски мощности, не присъства в явен вид - не се стига до режим дефрост, но ако искаме да топлим с "номинална мощност" (подразбирам близко до 9000BTU за 9-ка), няма как без разходи по дефроста. И тук Торбалан изглежда прав, че ще издухаме спечеленото обратно + работата по това с някакъв ЕЕR, според мен.
EDI - майстор
Написах един дългичък пост, но скапания интернет го прати на ...... му :lol: .Та с две думи.Прегледах някои сервизни на инверторни и конвенционални машини на добрите поризводители.
При инверторите на ТОШИБА, МИЦУБИШИ ЕЛЕКТРИК, МИЦУБИШИ ХЕВИ и триото на ФУД...... при пресмятане на КОП по номинал влиза пълната консумация на двете тела.Така е и при ХИТАЧИ.Не е посочено само дали при моделите с плазма, влиза консумацията на плазмената касета, но както казахме тя дърпа 2-3 вата.
При конвенционалните на МЕ сервизното е дадено малко по-различно.Дадена е изходящата мощност, консумацията при тази мощност, но КОП е пресметната с прибавяне на още 35 вата към консумацията.Тези 35 вата не са дадени отделно в графа.
За други производители не се наемам да твърдя нещо категорично, понеже сервизните не са пълни и има двусмислия.
На колегите, на които им е интересно, ще дам два линка - http://www.energimyndigheten.se/sv/Hush ... par/?tab=2 , http://www.scanoffice.fi/fi/tietoa-laem ... iraportit/ .Прегледайте ги и ще си отговорите на някои възникнали въпроси.В първия линк отдадените мощности са на 100"% натоварване на компресора при тимпирутари под 2 градуса.
Що се касае до въпроса за минималната консумация и отдаване, който коментира колегата, тези минимални стойности реално се получават при сравнително топло време и никога не могат да бъдат достигнати при отрицателни температури, защото там загубите стават по-големи и машините работят на по-висока мощност.На моята ТОШИБА ДАЙСЕЙКАЙ ІІІ по сервизно дават минимална консумация на отопление 120 вата, при 600 отдаване.До сега съм го засичал да поддържа стабилно, няколко часа, в режим с минимална консумация 160 вата.Слизал е до 120-150, но не за продължително време.В това отношение моделите за Япония на ТОШИБА и САНЬО са уникални, могат да си поддържат стабилна работа на компресора с консумация 40-70 вата, естествено, при по-топло време.
Ahmakov, аз не съм инженер и малко трудно се ориентирам в такива графики и данни, но това ми прилича на ТОШИБА V-а серия, ако не бъркам, де.
torbalan - Дървен философ
COP-а не зависи от това дали климатика е инверторен или не...

СОР-а зависи от температурата на изпарение на фреона и температурата, до която се нагрява в компресора...

няколко пъти ви казвам - зарежете тоя СОР, търсете икономията от другите места...
EDI - майстор
КОП зависи и от вида машина.Конвенционални с КОП над 4 няма, но инвертори с КОП 6,7-7 има.Отделно от това, да не говорим за отдаваните мощности, разликата е в пъти.Просто инверторите имат много по-добра хладилна част и електроника, както и много по-добра работа на цялата система.Икономията идва от цялостната работа на системите, а не само от един или два фактора.
Ahmakov - специалист
torbalan написа:
COP-а не зависи от това дали климатика е инверторен или не...

СОР-а зависи от температурата на изпарение на фреона и температурата, до която се нагрява в компресора...
Само не разбрах как от 100% верно твърдение,
torbalan написа:
... зарежете тоя СОР, търсете икономията от другите места...
направи 100% грешен извод.

Това са две табл. от препратките на EDI за някакъв модел и марка климатик. Тук е включено всичко като разход, даже и дефростта. Ама вече става дума за SPF. Вижда се, че има направена икономия въпреки разхода са дефрос. Това е направено от някаква институция за да се види, какъв е действителния разход на дадено изделие, а не при стандартни условия. Производителя е длъжен да даде при стандартни условия, какъв е разхода, за да може да се сравняват различните изделия. А работата на специалистите е да пресметнат за конкретен случай, кой модел ще върши работа, при определени конкретни условия, където ще се ползва климатика. Което не ги прави мошенници, които искат да ни излъжат, само защото на нас така ни изнася, да си тълкуваме дадени каталожни данни.
Най обичам така, даваш няколко Gb информация и викаш чети вътре го пише. Ако може цитат, където пише, примерно: СОР се определя по EN14511 или по GTB21362-2008 и при определянето му се отчита консумацията на вентилаторите, електрониката, плазмата, прахусмукачката, вентилатора за пресен въздух или друга глезотийка. Не го приемай много лично, не се заяждам. Може и да се окаже, че някъде го пише. Чел съм какви ли не простотии. Много е лошо, когато преводача си няма представа, за материята която превежда.
Ако някой е навит, мога да му окажа съдеиствие, да си направи обикновен климатик с СОР 9, но после да няма... ама като го пусна, вдига покривката от масата, барабар с чиниите и за кво ми е да се топля при тези температури... Всяко нещо си има разумни граници.

Прикачен файл

COP.jpg
COP.jpg (13.77 KиБ) Видяна 3070 пъти

Прикачен файл

SPF.jpg
SPF.jpg (51.32 KиБ) Видяна 3070 пъти
hladnia - специалист
EDI написа:
Написах един дългичък пост, но скапания интернет го прати на ...... му :lol:
Ahmakov, аз не съм инженер и малко трудно се ориентирам в такива графики и данни,
E и това се случва с компа. :supz:
Изображение
Уважаеми колеги ,понеже виждам че темата може да стане безкрайна реших,да внеса малко пояснения по въпросната таблица защото, тя дава доста отговори.

Ще поясня за тези който не са хладилни техници.
1.Кафявата черта е, налягане на кондензация (във случая вътрешно отоплително тяло).
Според това налягане зависи и, температурата на парите във топлообменника
Забелязва се разликата от 41,1 bar до 25,4 bar проследяваме зелената черта и, виждаме разликата консумация на компресора от 0,98 до 0,16 kW а това е, част от отговора по малко налягате по малка консумация.
2.Тъмно синя черта налягане на изпарение 6,3 bar тук е обратно ляво по ниско и, съответно по ниска температура на изпарение(повече заскрежаване,обледяване) от дясно 7,4 bar по високо налягане съответно -2 градуса температура на изпарение(по малко заскрежаване,обледяване)
3.Розовото е температурен диференциал (променлива разлика) ляво 8 при капилярно и
Дясно 2 при регулиране със ел. ТРВ което бе споменато по преди (и разбира се добрия термо контрол от датчици и добър софтуер) а то спомага за зелената черта.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
8180 написа:
В петък бях написал един пространен пост, в диалог с abcd..., но нещо се е загубил, а ме мързи да го повтарям - главно касаеше "сервизните режими" и дали те се отчитат в СОР. – На стр. 10, предпоследния пост съм ти отговорил да не се повтарям, но май не ги четеш. Извинявай ако съм те обидил с нещо.
Та, някой ако знае КОЛКО КОЛИЧЕСТВЕНО е енергията по дефроста и предпазването? – Отива към 80Wh обикновено (иначе от 50Wh до 125Wh) – като при моя спира на 16гр. на топлообм. – при другите може и по-малко, но може и повече.
Според мен, най-лошото е да работи с часове на заскрежен топлообменник (всички показатели са влошени) и да не сети да размрази. Както казаха колегите – по-добре да загубим 5 (в случая – 100Wh), но да спечелим 50 (в случая – 500Wh примерно).
Друг голям проблем – Да се размразява без нужда, на кратък интервал (да не споменавам модел, че е инверторен при това от хубава марка). Просто няма време да стопли между размразяванията пък харчи и в двата режима.
EDI написа:
КОП зависи и от вида машина.Конвенционални с КОП над 4 няма, но инвертори с КОП 6,7-7 има.Отделно от това, да не говорим за отдаваните мощности, разликата е в пъти.Просто инверторите имат много по-добра хладилна част и електроника, както и много по-добра работа на цялата система.Икономията идва от цялостната работа на системите, а не само от един или два фактора.
И аз се питам колко е най-високия СОР на ОН-ОФФ климатик – да видим.
Че СОР на всички пада с падането на температурите е ясно.
Аз като си избирах климатик гледах минимално топлоодаване - за плюсовите температури, СОР да е висок - икономия, максимално топлоотдаване при минус 15гр. – да може да стопли въобще, без оплаквания към дефроста, поносима цена на климатика.
Това, че бил мааалко по-шумен, малко се чувал се фреона, леко тракало нещо, пластмасата била евтина или дизайна бил “нинам какъв” – за мен това са глезотии и не са никакъв критерий за избор. Щом детето никога не се е събуждало от климатика съм доволен.
Ако оставим настрана цената на климатика, понятието хиперинвертор е малко спекулативно. Той може да е с СОР=6 ама с номинал 2kW – какво ще стоплиш?
Затова си измислих коефициент кръстен ABC = COP*Pном. (произведение на СОР и номиналната мощност).
Така при АВС<15 – обикновен климатик , 15<АВС<20 – добър климатик, 20<АВС<25 – много добър климатик и АВС > 25 - на това аз му викам хиперинвертор.
Благодаря за корекцията на неравенствата 8180.
Последна промяна от abcdefghijklmnopqrstuvwxz на вт дек 20, 2011 5:23 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: