• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
miroki написа:
Коп 6 е доста.
Не е лош копа. След като направихме машинатя я закачихме на топломер. Даде почти 25 киловата топлинна мощност. Като добавим и консумираната ел.енергия доближава 30 киловата. Режим 10W35

https://www.elektronika-sa.com.pl/tcmod ... ID=4&Tab=2

покри данните на производителя.

Вкъщи вече монтирана окончателно подобри още малко параметрите, защото и осигурих 4.2м2/час на сондажна вода с вход и изход изпарител 15/11 градуса.

Помпата към парното също е доста мощна ( 270 вата ) и прекарва грубо 3,5м2/час. Може и до 4м2 да го докарва, защото всички тръби са от 1 1/2 до 2''

Закачил съм трифазен електромер и ще записвам всички показания. Остава да доизолирам тръбите, да подредя кабелите, да събера в табло всички термометри и да чакам зимата:-)))

Прикачен файл

SAM_9242.JPG

Прикачен файл

SAM_9241.JPG

Прикачен файл

SAM_9240.JPG
miroki - майстор
Ти си вече готов. :partyman:
Тя на 407.
Мощните помпи не са много за предпочитане. Изяждат доста от реалния Коп.
шоп - майстор
:partyman:

ще тествам тази зима за сефте самоделката и ще споделя резултатите

мощна е защото мисля да работи само или предимно на нощна ел.енергия
Ahmakov - специалист
шоп написа:
Да изтупам прахта от темата. Не е писано в нея от почти година....

Чета я от-до сигурно за 10ти път. Жалко, че няколко злобни и комерсиални " колеги " изгониха окончателно magi208

Окончателно се убедих, че в Бг рядко се среща безкористна и "безплатна" помощ...демек според мен е разклатен фундамента на този форум поне от към клима и хл. техника. За други раздели във форума това не е така.

Благодарение на написаното от magi208 си сглобих ТП вода-вода с компресор Copeland ZR81KCE-TFD

С нетърпение чакам студовете, но засега ТП и цялата отоплителна система се справят отлично и КОПа е около и над 6 :-D Очаквам доставката на 6 бр водни конвектори и с тяхна помощ се надявам КОП да е над 8 :!: ....
Шоп и аз прочетох темата наново, но не ми стана ясно, как точно и с какво magi208 ти помогна да си сглобиш ТП вода-вода. Никой не е изгонил magi208, тя сама си тръгна, тъй като разбра, че няма да и се получи далаверата. Защо не пишеш в другата тема, където беше започнал.
шоп написа:
Не е лош копа. След като направихме машинатя я закачихме на топломер. Даде почти 25 киловата топлинна мощност. Като добавим и консумираната ел.енергия доближава 30 киловата. Режим 10W35

https://www.elektronika-sa.com.pl/tcmod ... ID=4&Tab=2

покри данните на производителя.

Вкъщи вече монтирана окончателно подобри още малко параметрите, защото и осигурих 4.2м2/час на сондажна вода с вход и изход изпарител 15/11 градуса.

Помпата към парното също е доста мощна ( 270 вата ) и прекарва грубо 3,5м2/час. Може и до 4м2 да го докарва, защото всички тръби са от 1 1/2 до 2''

Закачил съм трифазен електромер и ще записвам всички показания. Остава да доизолирам тръбите, да подредя кабелите, да събера в табло всички термометри и да чакам зимата:-)))
Копа не е лош, но не е верен. След като си я закачил на топломер, той ти е показал колко топлина произвежда и няма нужда да добавяш консумираната ел.енергия.
Под Режим 10W35 се разбира - 10С температура вода кладенец и 35С температура вода отоплителна система. Което е много различно от 10С изпарение и 35С кондензация...

4.2м3/час на сондажна вода с вход и изход изпарител 15/11 градуса - това са 18224W ...

Това на картинката не е абсолютно точно, защото съм интерпретирал, на база това което си писал. Ако дадеш точни температури и налягания, ток на компресора, ще имаш и по точни данни. И това е без консумацията от помпата на кладенеца.

Прикачен файл

schop.JPG
schop.JPG (89.54 KиБ) Видяна 1578 пъти
шоп - майстор
Да, прав си, не трябва да прибавям ел. мощност на компресора :!: Тези 4 киловата мощност ме греят но с КОП 1 ца.

Потопяемата помпа е 370 вата, циркулационната 270 на макс. степен. Всиячко свързано с ТП + двете помпи като разход на ел. енергия минава през контролен електромер. Даже сондажната помпа пълни и 500 литров бидон на хидрофора ( вижда се зад ТП ) та този разход не е към отоплението, но няма да издребнявам:-)

Раздам се на твоята компетентна критика, очаквам и Стоев да се включи.

@idunno според мен изгони Маги, но това вече е минало. Пак според мен Маги не търсеше комерсиялност, а с раздавеше безрезервно, но както и да е. Другата тема не е ТП вода-вода и смятам, че това е най-удачната тема за самоделки.

Чакам студове, ще изолирам всичко и окончателно ще намстя термометрите и разбира се ще споделя данните. Знам, че с твоята компетенция, на Стоев и на още няколко човека мога да подобря нещата. Аз нямам опит с ТП, нито образованието ми е такова. Тепърва се уча. Според мен всеки човек може да си направи ТП с малко чужда помощ.

Поздрави!
Ahmakov - специалист
шоп написа:
Да, прав си, не трябва да прибавям ел. мощност на компресора :!: Тези 4 киловата мощност ме греят но с КОП 1 ца.

Потопяемата помпа е 370 вата, циркулационната 270 на макс. степен. Всиячко свързано с ТП + двете помпи като разход на ел. енергия минава през контролен електромер. ...

Раздам се на твоята компетентна критика, очаквам и Стоев да се включи.
...

Чакам студове, ще изолирам всичко и окончателно ще намстя термометрите и разбира се ще споделя данните. Знам, че с твоята компетенция, на Стоев и на още няколко човека мога да подобря нещата. Аз нямам опит с ТП, нито образованието ми е такова. Тепърва се уча. Според мен всеки човек може да си направи ТП с малко чужда помощ.

Поздрави!
Тези 4 киловата мощност ме греят но с КОП 1 ца. - Тези 4kW топломера ги е отчел или по точно, това което е влязло в системата от тях.
Мое мнение - разхода на помпата не трябва да влиза в изчисляване копа на ТП. А за цената на отоплението се отчита.
Не го приемай като критика.
Докато чакаш студовете, защо не си монтираш водомер за сондажната и за циркулационната помпа и манометри на ниската и високата страна на ТП. Не е задължително, но така ще знаеш какво получаваш и на каква цена. И измервай температурата с по голяма точност, до десетти.
Може и с евтини термометри, който не са много точни. Важното е да са със близки показания, т.е. грешката да е еднаква за два термометъра. Теб те интересува разликата между вход и изход, а не самата стойност. Може да си вземеш и един точен, с който да измерваш реалната температура, когато се наложи.
шоп написа:
...За съжаление не става. Май в тази тема Маги сметна, че при две ТП с КОП 4 като се свържат каскадно копа няма да е нито 8 нито 16, а 2,33 :sad:

само първата по веригата смуче топлина от природата, а втората ся явява само трансферна и хсби ток. Разбира се, има случаи когато такова свързване се прави с црл да кажем висока температура, но това е в ущръб на КОПа.

@radius, засега мисля да сложа в бараката 4 бр еврокубове по 1000 литра на пале и да ги пълня. Не че ми е нужна топла барака, но едно е като влезеш в нея да е 2-3 градуса-друго да е минус....пък и мога през водата да прокарам въздуха, който влиза за вентилация на къщата ми/ макар че съм с рекуператор/

А с помоща на термодатчик, като стане водата 7-8 градуса на самотек да се излива в попивният сондаж и пак да се пълни с 10 градусова. 4000 литра вода при делта 3 градуса е над 12 киловата енергия :idea:
...Ако има за какво да ги ползваш тези 12kW.
Правиш си втора самостоятелна, а не каскадна ТП. Водата с температура 10С ти е подарък, ти вече си заплатил за нея и си я използвал, един вид тя е отпадък. Топлиш вода до същата температура, като първата и изхвърляш с 7С, с компресор ZR61 с КОП 4. Така че може да използваш тази вода, без КОП да ти пада до 2,33. Дори да смяташ КОПа за работата на двете ТП едновременно, пак няма да падне под 4,5.
шоп - майстор
@Ahnakov, чел съм че копа за отопление се смята по следният начин:

КОП= (хладилно производителносста + потребената мощност)/ потребената мощност

при мен КОП= (25+5):5=6

КОП само при охлаждане= хладилнопроизводителността/потребената енергия
25:5=5

моята машина не е реверсивна, само за отопление ще е

Много ме е яд, че не монтирах рна ниското и високо по един манометър. Сега не ми се точи фреон за да монтирам манометри.

Относно термометрите.... виждат се на снимките. Купих си 20 броики по 1$ от ибей и съм ги подбрал и калибрирал с точност 0,1 - 0,2

датчиците съм ги монтирал плътно с контактна паста, покрити с медна ламарина/фолио, отгоре изолация и най-отгоре тиксо.

Мога ли да те попитам нещо? Как най-йоректно да сметна температура на изпарение само по термометър без манометът.

Вход сондажна в изпарител 15
изход канал 10,5 до 11 гр
изход фреон от изпарител 13 гр

Питам, защото имам солари и мога да смесвам сондажната вофа, но да не превиша кондензацията над 15 градуса.
miroki - майстор
COP е отдаваната топлина делено на консумираната енергия.
Защо добавяш консумираната енергия към произведената топлина. Загряването трябва да си е включено в производителността.
За охлаждане е ЕЕR.
Въпреки, че за да ги завишат малко минаха на сезонна SCOP.
шоп - майстор
miroki написа:
COP е отдаваната топлина делено на консумираната енергия.

Това е така, никой не спори, но при съвременните херметични компресори в режим на отопление произведената поплина е както написах: сбор от консумираната ел. енергия + енергията взета чрез изпарителя от околната среда.

Това е така, защото топлината от намотките в ел. двигателя се отнема от фреоновите пари. При полухерметичните компресори е пак горе долу така. При старите компресори с ремъчни предавки е друга бира

Как и да го смятам на топломер даде между 29,2 и 29,8 киловата с консумация около 5 киловата. Около 7 ампера

Друг е въпроса, че сега вкъщи и усигурих по-мощна циркулационна помпа, но не мога да ги достигна :? Компресора харчи повече ток ( тръгва от 10А , на 35 градуса вода в систмата е 11А, а ако го оставя да работи до 40-45 геадуса стига и 12А ток)

Единият проблем го видях и отстраних. Имах един участък на сондажната помпа от тънки тръби, замених го с Ф40 и сега водата е 5200 литра на час.
miroki - майстор
29 е много добре.
Добави и разходите на помпите за твое правилно изчисление.
200 вата за 5м3 е доста хубава помпа.
Изравнява се с ТП въздух вода, вентилаторите са 200 вата.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: