• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
Спирам да пиша. С форума има сериозни проблеми и изчезват мнения и цели теми.

Писах пост с доста данни и изчезна....

До скоро!
magi208 - специалист
Ееех Ахмаков ...
Ако ми кажеш каква ми е била предполагаемата "далавера" , която не ми се е получила , ще ме направиш много щастлива :)
Ако под "далавера" разбираме да изпратя на някой колега от форума схемичка , сметчица или някой дребен компонент , без да искам и 1 лев заплащане - да - получила ми се е "далаверата" .
При това няколко пъти :)
Може би пък целта ми е била да разбия бизнеса на производителите на термопомпи с тази темичка ?
Не съм толкова наивна .
Целта на темата е друга .
В България има много способни хора .
Познавам хора , които си сглобяват електромобили от голо шаси , узаконяват ги и после си ги карат !
Познавам хора , които си строят сами самолети и парапланери !
Хора , които пишат софтуер за водещи компании и това им е хоби !
Мисля да спра да изброявам . Когато на човек не са му вързани ръцете и има желание начини се намират ! Но тези хора не са се родили научени !
Въпроса е ти като знаещ , когато пишеш във форум с насоченост "направи си сам" какво точно ще направиш ?
Коя позиция ще заемеш ?
Позицията : "Аз знам и ще помогна на питащият" .
Или : " Аз знам , но си пазя бизнеса и ще се опитам да го дезинформирам " .

Наистина бях много засегната от теб и другият ти подгласник .
Дълго мислих и накрая реших за себе си просто да не ви обръщам внимание .
Така че от този момент спирам да ви отговарям .

За всички останали пак съм на линия :yawinkle:
шоп - майстор
@magi208, добре дошла!

Моята ТП работи от няколко дни, даже и в момента, защото навън си застудя. Като цяло съм супер доволен, но според мен има да се пипнат още няколко дребни неща за да е всичко както трябва.

Имах намален дебит на сондажната вода заради стеснен тръбопровод-отстраних проблема
Имаше запушен У месингов филтър 2'' на системата за отопление-почистих го

Дебита през изпарителя е 5200л/ч Замерих го лесно с хорнометър и резервоар 1000литра

Дебита през кондензатора ми е неизвестен. Не съм сложил водомерм защото водомери на 1 1/2 са си цифра.
Помпата е ОMIS 32-80/180 и характеристиките и ги прилагам.

Тръбите между ТП и съществуващата система за отопление са 1 1/2, а натам са 2'' ( системата е стара и е била на гравитация) Би трябвало да има малко хидравлично съпротивление.

Делта Т по вода на изпарител е 4 градуса, на кондензатор е 6 градуса ( на макс. степен на помпата)

Закачил съм термометри ( избрал съм ги с еднакви показания и съм ги прикрепил с контактна паста, медно фолио, топлоизолация и тиксо) но когато правих ТП се зациганих и не сложих манометри на високото и ниското. Сега не знам температурата на изпарение и кондензация....само предполагам каква е.

Та от написаното дотук ме притеснява, че компресора работи с 10-12А ток, а според данните на производителя при кондензация 35 градуса тока трябва да е 8А

Какво още може да се направи според теб?

Имам два извода на високото и ниско на фреона за пълнене, дали там мога да закача манометричен блок за 407С? Удачно ли е?

Прикачен файл

pompa-obiegowa-omis-32-80180-omnigena.jpg
magi208 - специалист
шоп написа:
@magi208, добре дошла!

Моята ТП работи от няколко дни, даже и в момента, защото навън си застудя. Като цяло съм супер доволен, но според мен има да се пипнат още няколко дребни неща за да е всичко както трябва.

Имах намален дебит на сондажната вода заради стеснен тръбопровод-отстраних проблема
Имаше запушен У месингов филтър 2'' на системата за отопление-почистих го

Дебита през изпарителя е 5200л/ч Замерих го лесно с хорнометър и резервоар 1000литра

Дебита през кондензатора ми е неизвестен. Не съм сложил водомерм защото водомери на 1 1/2 са си цифра.
Помпата е ОMIS 32-80/180 и характеристиките и ги прилагам.

Тръбите между ТП и съществуващата система за отопление са 1 1/2, а натам са 2'' ( системата е стара и е била на гравитация) Би трябвало да има малко хидравлично съпротивление.

Делта Т по вода на изпарител е 4 градуса, на кондензатор е 6 градуса ( на макс. степен на помпата)

Закачил съм термометри ( избрал съм ги с еднакви показания и съм ги прикрепил с контактна паста, медно фолио, топлоизолация и тиксо) но когато правих ТП се зациганих и не сложих манометри на високото и ниското. Сега не знам температурата на изпарение и кондензация....само предполагам каква е.

Та от написаното дотук ме притеснява, че компресора работи с 10-12А ток, а според данните на производителя при кондензация 35 градуса тока трябва да е 8А

Какво още може да се направи според теб?

Имам два извода на високото и ниско на фреона за пълнене, дали там мога да закача манометричен блок за 407С? Удачно ли е?
Здравейте :)
Имате изтегляне от 24,75 киловата . Това e малко над нормата за този компресор и се явява първа индикация за проблем .
Завишеният ток е втората индикация .
Дали не сте я заредили с R407 ? Ако да , това би обяснило много неща .
Вторият сценарий е при презаредена т.п. Ще имате случай на повишена консумация съчетана със занижено отдаване към вътрешният кръг . Изисква проверка на наляганията и температурите на входа и изхода на компресора , за да се диференцира проблема , но проблем определено има .
Закачете манометричният блок . Не знам какви изводи имате оставени за такъв контрол . Ако може да помоля за снимка ще стане ясно .
Не бих се учудила ако високото налягане ви е над 25 бара при така описаните параметри а това не би било добре .
Успех от мен !
шоп - майстор
Компресора е Copeland ZR81KCE-TFD

системата е заредена с 2,4 кг фреон 407С, топлообменниците са китайски по 3.2м2 издържат и на фреон 410, ако се разровя мога да намеря размрите им.

При температура 45 гр. на изходящата вода към системата за отопление, прегретите пари от компресора са 75 градуса, от изпарителя към компресора 10-11 градуса.

Имам защита по налягане във високата част отваря на 26 бара +-1 бар, затваря 20 бара +-1бар
ниска част отваря на 1,7 бара +- 0,34бара, затваря на 2.7 +-0,34 бара.

Досега защита не се е включвала никога.

Постарах се да направя снимки на щуцерите за пълнене на всмукателната и нагнетателни линии на компресора. Тъмничко е и не са хубави снимките, но това са стандартни вентили за клима техника запоени, а от другата страна с резба 11мм ( на мъжката част ) не съм 100% сигурен, но май 1/4 резба.

Дали там мога да закача манометричен блок и според теб дали да стои постоянно там или само за проверка да го закача.... ако има опасност от изпускане на фреон няма да стои постоянно

Прикачен файл

SAM_9262.JPG

Прикачен файл

SAM_9260.JPG

Прикачен файл

SAM_9259.JPG

Прикачен файл

SAM_9258.JPG

Прикачен файл

SAM_9257.JPG
magi208 - специалист
Не ги оставяйте за постоянно . Вероятността от теч е много висока .
Само направете замерване , ако може при 2-3 стойности на водата във вътрешният кръг .

п.п Добре сте се справили с конструирането =D>
шоп - майстор
magi208 написа:

п.п Добре сте се справили с конструирането =D>
Благодарение на Вашата тема и съвети. Идеята за леко преоразмерени пласинчати топлообменници дойде от вашите постове.

Ще с опитам да взема на заем един манометричен блок за 2-3 дни. Ще направя замерваня на наляганята на всеки 5 градуса.

Ако не намеря ще купя нещо такова: https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=3245

даже се замислих за електронен: https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=4625

за да е по-точно всичко, но щом не е желателно да е закачен постоянно няма смисъл да давам 350 лв

@magi208, един въпрос, според Вас, какви са най-икономичните ражими от към старт/стопове?

Имам 1000 литра вода в системата, имам и буфери, които мога да им отворя крановете-мога и да не ги отварям.

В момента е 10 градуса навън ( сравнително топло ) и помпата работи 10 мин и 25мин почива.

Мога да я направя и с по-големи интервали ако увелича хистерезиса на включ-изключ. Сега е 5 градуса. Мога да го направя и 2-3 мога и 10-15 градуса.

Забелязах, че на помпата и трябват 1-2 минути за да влезе в режим. В тези първи 1-2 мин в наблюдателното стъкло след кондензатора има минимални мехурчета въздух. После фреона е 100% кондензирал.
radius - майстор
Заглавието на темата е силно подвеждащо!
Повече прилича "Термопомпи Вода-Вода - само Шоп-а може да си направи сам" :lol: :lol:
Чета с интерес и се кефя на мерака и прогреса.
Извинете за офтопика.
magi208 - специалист
Електронните са добри , но за лично ползване не са много оправдана инвестиция .
Дори нашите техници си ги ползват само в производството а на обекти ходят с механични .
Разликата в точността е незначителна а не са ангажирани да проверяват батерии преди тръгване .
За оставяне за постоянно просто маркучите не са изработени за такава цел .
Идеята е да са максимално гъвкави и се правят от слоеве каучук със текстилна армировка .
За постоянно можете да ги монтирате на медни тръби Ф6 с кунуси и стандартни климатични гайки .

Буферите се слагат по 2 причини :
1. Като термоакумулатор . Това се прави за разреждане на стартовете точно поради тази причина , която вече сте забелязали =D>
Когато се стартира , цикъла на Ранк все още не е реализиран и устройството 30-40 секунди само хаби ток без все още да е термопомпа .
Това във вашият случай не пречи , но има инсталации с по 40-50 литра вода и леки конвектори където може да се случи т.п. да работи 1 минута и да почива 3 минути . Тогава понеже максималният КОП се постига чак след 5-10 минути работа , то такива инсталации са не идеално ефективни .

2 . Като хидравличен изравнител . Това се прави за да се осигури на т.п. необходимата и вътрешна циркулация , когато не сте сигурни каква е циркулацията на системата или знаете , че е ниска .
В този случай т.п. си върти през буфера с номиналната си циркулация а втора помпа върти през инсталацията .
Виждам , че си запознат с тези неща , но обяснявам по принцип за всички .

Буферите , обаче имат и една негативна страна , която трябва да се отчете :
Първо те не се поставят в стая за живеене и следователно тяхната термозагуба е нежелателна .
С други думи искат жестока термоизолация .
И второ , при паралелните буфери има смесване на температурни фракции и изходящата температура към инсталацията може значително да се различава от тази , която генерира Т.П.
шоп - майстор
@magi208, благодаря!

Доста работи ми се изясниха. Явно маркучите на манометричният блок са слабото място.

Много ми се иска да имам постоянен контрол на ниското и високо налягане. Удачно ли е да монтирам два такива глицеринови манометри за ниско и високо налягане : https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=2199

да ги монтирам с медна тръба ф6 на конус и гайки към съществуващите запоени резбови накрайници?

Ако според Вас има шанс за теч на фреон, ще изчакам до пролетта и ще източа системата от фреон и със запояване ще направя всичко. Просто нямам вакум помпа, везна и съм зависим от съсед, който е супер ангажиран и не искам да го притеснявам за дреболии.

П.П. Всъщност обикновенните или глицериновите термометри са по-подходящи за ТП?

П.П.П. Малко като диалог се получава, но знам, че темата се чете от много колеги и от още повече не регистрирани потребители. Ще се чете и след години и на много хора ще им е от полза.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: