• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
Другата седмица ще сложа манометри и ще знам точните наляганя на изпарение и кондензация.

Изобщо ТП я започнах на шега и ще я доизкусорявам. Затова и не съм изработил и монтирал декоративни капаци.

Цялото запояване бе в азотна атмосфера, вакумирането старателно, индикатора в дехидрататора не показва влага....

Трябват си корекции и подобрения. Още днес ще завъртя трмобалона на ТРВ то

Пролетта ще надградя системата с предкондензатор за БГВ , ще монтирам предохладител за фреона и стационарни манометри.

Имам и 7.5 киловатов трифазен честотен инвертор, но там съм резервиран относно използването му.

Маги, моля те разясни + и - при намаляване на честотата и опасността от лошо смазване на компресора.
Увеличаване честотата до 60 херца е ясна.
magi208 - специалист
Добре сте го замислили . Това са смислени подобрения .
Плюс изолация НА ВСИЧКИ КОМПОНЕНТИ не както много хора си мислят че може само на тези , които правят конденз .
Стремежа е цикъла на изтегляне да тръгва максимално бързо и в този смисъл липсата на изолация ви бърка в джоба 2 пъти .
Един път от термозагуби и втори от време на реакция за повторно темпериране .
Не се изолират само електрическите участъци на помпи и някои клапани .
При този компресор безопасната редукция е 40% в оборотите , което води до около 50% в изходната моюност .
За щастие консумацията му пада пропорционално със изходящата мощност .
Но понеже пишем за всички темата е сложна .
Различните компресори не се държат по един и същ начин при редукция !!!
Например при монофазните понижаването на оборотите се отразява катастрофално на топлинната им мощност отнесена към консумацията .
По-полезен за вас е другият интересен казус :)
И това е елиминирането на заводското презапасяване в мощността на ел.двигател към компресорен механизъм :)
Няма нужда да се прави редукция . Тя има смисъл само ако всичко по инсталацията стане инверторно .
Но инсталирането на инверторен регулатор може при правилна настройка да ви занижи тока на компресора с около 8% без да променяте оборотите .
За ефекта си има съвсем просто обяснение , за разлика от екзотичните обяснения в мрежата .
Двигателя е изчислен така , че винаги да може да поддържа помпенето дори при много високи налягания , каквито при Т.П. вода - вода няма да използваме . С добавянето на този модул вие подавате толкова въртящ момент колкото е нужен за вашето конкретно налягане в конкретният момент .
Моля само това да не се бърка със описането в обявите на много търговци на Т.П. вода вода .
Когато прочетете "инверторна термопомпа вода - вода " в 99,9 % от случаите става въпрос за един друг пазарен трик , който ще ви завиши консумацията на обекта :)
Ако на някой му е интересно ще го обясня по-подробно .
radius - майстор
Баси, Маги, пусни една снимка, не вярвам че си жена :razz: .
Аз не че помагам за темата, но поне да не си пишете само двамата. Повече няма да пиша.
шоп - майстор
Маги, ще изолирам всички тръбопроводи + целият компресор. Просто ТП я свързах и работи постоянно от няма и седмица и не остава време

Значи за този тип компресор и безопасноту му смазване честотата трябва да е от 30-35 херца нагоре

Много ми стана интересно какъв е трика за инвертор и икономия до 8% на тока?
Моля те обясни, на мен ми е интересно, предполагам и на други с трифазни компресори.

Токовете не са ми силата, знам, че инвертора ми регулира векторно и още по един начин, но не съм чел задълбочено.
magi208 - специалист
radius написа:
Баси, Маги, пусни една снимка, не вярвам че си жена :razz: .
Аз не че помагам за темата, но поне да не си пишете само двамата. Повече няма да пиша.
На теб лично ще ти пратя кой ми е профила в "сурат тефтера" , защото ми направи най готиният комплимент :-D
Все пак има две неща , които ще те помоля да имаш предвид . Снимката ми там е много стара . От времето на моята младост .
И моля те не го споделяй , защото доста хора по форумите ми имат зъб . Не защото съм лош човек , а защото не им мълча .
Другото е съвсем естествено за професионалист , каквато мисля че съм .
Но не винаги заслугата е моя . Съпруга ми е човека до който най-често се допитвам по много казуси , преди да ви ги поднеса .
Когато той не е на разположение пък съм питала техници и дори преподаватели , за да мога да помогна на някой с въпрос , на който аз не знам отговора .
Така , че гледайте на този профил като на сбор от знанията и опита на много хора .
magi208 - специалист
шоп написа:

Много ми стана интересно какъв е трика за инвертор и икономия до 8% на тока?
Моля те обясни, на мен ми е интересно, предполагам и на други с трифазни компресори.
Ще се пробвам да го обясня , макар че аз пък не съм добра като лектор...
От Копеланд не знаят къде ще попадне компресора , който са произвели , нито кой ще го ползва .
Може да работи на 430 волта трифазно , но не бива да спира и на 300 . Може да попадне в страна където честотата е 60 херца , може и на 50. На всичкото отгоре аз мога да искам да го ползвам на 30 бара високо , някой друг клиент пък иска да го ползва на 15 бара .
За да отговорят на всички изисквания от завода го презапасяват много . Така покриват по-широк кръг потенциални клиенти .
Това презапасяване води до не много голямо , но все пак измеримо повишаване на консумацията , когато компресора не се ползва на максимална мощност .Тоест двигател изчислен за 4 кловата и използван на 4 би бил малко по-икономичен от такъв , който е изчислен за 8 киловата , но се ползва пак на 4 .

И тук идва момента с електронното управление . Ако контролера е добър и има функция стабилизатор на обороти , той подава само толкова ток към мотора , че да го завърти до колкото сте задали без презапасяване .
Е не всички контролери са толкова умни . Има и такива , които само изработват определена честота и не ги интересува с какъв ток и обороти се върти мотора , стига да не е максималният на който им е настроена защитата . /ако изобщо имат защита /
шоп - майстор
magi208 написа:
Ако контролера е добър и има функция стабилизатор на обороти , той подава само толкова ток към мотора , че да го завърти до колкото сте задали без презапасяване .
Е не всички контролери са толкова умни . Има и такива , които само изработват определена честота и не ги интересува с какъв ток и обороти се върти мотора , стига да не е максималният на който им е настроена защитата . /ако изобщо имат защита /
Ето такъв инвертор имам. Чисто нов.
https://vikiwat.com/product/21826/chest ... 7-5kw.html

Нямам представа дали е добър и дали има функция за стабилизатор на оборотите.
Електротехниката не ми е силна страна. Знам, че при 50 херца асинхронен двигател с един чифт полюси би трябвало да с върти с 3000 об/мин. Реално са 2880 заради "приплъзването"

Маги, този инвертор дали може и как може да се върже?
magi208 - специалист
шоп написа:

Ето такъв инвертор имам. Чисто нов.
https://vikiwat.com/product/21826/chest ... 7-5kw.html

Нямам представа дали е добър и дали има функция за стабилизатор на оборотите.
Електротехниката не ми е силна страна. Знам, че при 50 херца асинхронен двигател с един чифт полюси би трябвало да с върти с 3000 об/мин. Реално са 2880 заради "приплъзването"

Маги, този инвертор дали може и как може да се върже?
Има тази функция в описанието , но дали може не знам и не знам дали някой знае .
Това е българска търговска марка зад която стоят китайски неща . Ако Велин , чиято е марката е решил да поръча на китайците нещо добро /демек скъпо / то и вие получавате нещо добро .
По всяка вероятност може да развърта мотори в лек режим като вентилатори , водни помпи и прочие .
Но дали ще завърти компресор ....кой знае . Компресорите работят в по-тежък стартов режим .
Може да сте първият от който всички да почерпим опит .
Потърсете от някъде информацията кой точно продукт стои зад търговската марка в случая и търсете отзиви за него .
От някой руски или английски форум може нещо да пишат по въпроса .
Ако пък вие ще го тествате , първо го тествайте на някой по-безотговорен двигател .
Ако мотора не загрява повече от нормалното може да се пристъпи към реалният тест на този инвертор с Копеланда .
Christo - майстор
Здравейте,
Следя темата с интерес. Може и аз да си направя такова отопление, просто в момента не ми стига времето (и финикийските знаци :lol: ). Лаик съм по въпроса. Има какво да ви кажа за инверторите. Много се съмнявам, че ще има полза от включването на този инвертор. Като му гледам принципната схема на входовете и изходите, това е нисък клас китайски инвертор. Ще може да му се регулира изходната честота и от там оборотите на компресора и до там. Няма кой да каже колко са реалните обороти, какво е натоварването и от там да се предприемат мерки(от инвертора) за да се коригират оборотите. Тоест, липсва обратна връзка от мотора към инвертора. Трябва да се мерят фактическите обороти на компресора и тока на мотора. Това и да го има, няма къде да се подаде на конкретния инвертор. Оборотите се задават твърдо от потенциометъра, свързан между земя и плюс 10V. Напрежението постъпва на вход AI1. Посоката на въртене най-вероятно се задава или с параметър, или с някой от входовете Х1-Х6. Ако ми пратите книжката, като файл, с по-подробно описание, вероятно ще мога да ви кажа колко трябва да е потенциометъра(няколко килоома), и евентуално как трябва да се пипнат параметрите, за да се подкара. Поздрави и успех.
шоп - майстор
@Christo, благодаря за компетентното мнение.

Май се отказвам засега от монтажа на инвертора. Прекалено е сложно за мен. Ползата ще е съмнителна, а доколкото знам и в инвертора има загуби.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: