a_stoev написа:По скоро ми е интересно тая минимална мощност от 40W при COP6 прави 240W отопление за какво ще я ползвам? Крушките в хола ми са 500W, ще топлят повече от него...
a_stoev написа:Ти както искаш си смятай топлозагубите, методики много. Презапасявай се колкото искаш. Презапасяването струва пари.Останах с впечатление, че си заможен и парите не са чак от такова значение за теб.
Да приемем, че си от Бургас, защото не знам от къде си, а и не ме интересува, също така ще може да ползваме таблицата за Бургас..
При отоплителен сезон от 6144 часа, при 1607 часа "това конкретно помещение се нуждае" само от 220W топлинка, при което за тези 1607 часа, ще трябва да заплатиш 80kWh, ако ползваш климатика , които аз ползвам. Аз не ползвам климатика от снимката, но много бих желал да го ползвам, защото има APF над 6, а при мен в момента е около 4. Дадох сминката за "сплакване на очите".
При отоплителен сезон от 6144 часа, при 1607 часа светене, по 6 часа на ден, на твоите 500W крушки, ще трябва да заплатиш 803,5kWh и няма да ти е толкова топло.
Ако пък "сведеш" малко глава, ще видиш, че на мен, ако бях в Бургас, за отоплителен сезон ще са ми нужни 939kWh, което е съизмеримо със живеене на светло, но на студено, с 500W крушки.
Та така, смятам си загубите, презапасявам се и кво, осветлението и то май струвало много пари.