• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ahmakov - специалист
a_stoev написа:
По скоро ми е интересно тая минимална мощност от 40W при COP6 прави 240W отопление за какво ще я ползвам? Крушките в хола ми са 500W, ще топлят повече от него...
a_stoev написа:
Ти както искаш си смятай топлозагубите, методики много. Презапасявай се колкото искаш. Презапасяването струва пари.
Останах с впечатление, че си заможен и парите не са чак от такова значение за теб.
Да приемем, че си от Бургас, защото не знам от къде си, а и не ме интересува, също така ще може да ползваме таблицата за Бургас..
При отоплителен сезон от 6144 часа, при 1607 часа "това конкретно помещение се нуждае" само от 220W топлинка, при което за тези 1607 часа, ще трябва да заплатиш 80kWh, ако ползваш климатика , които аз ползвам. Аз не ползвам климатика от снимката, но много бих желал да го ползвам, защото има APF над 6, а при мен в момента е около 4. Дадох сминката за "сплакване на очите".
При отоплителен сезон от 6144 часа, при 1607 часа светене, по 6 часа на ден, на твоите 500W крушки, ще трябва да заплатиш 803,5kWh и няма да ти е толкова топло.
Ако пък "сведеш" малко глава, ще видиш, че на мен, ако бях в Бургас, за отоплителен сезон ще са ми нужни 939kWh, което е съизмеримо със живеене на светло, но на студено, с 500W крушки.
Та така, смятам си загубите, презапасявам се и кво, осветлението и то май струвало много пари.
Ahmakov - специалист
denuchi написа:
Опитвам се да гледам и чета написаното, ама започнах да му губя смисъла вече. Но не виждам смисъла от тези таблици който си поставил. Една програма изчислява и пресмята това което и кажеш ти като стойности. Да, аз съм и казал да ми изчисли топлозагубите по часове и температури, за помещение с определени пераметри. Аз съм стигнал, по някакъв начин, до извода, че при -20С ми стигат 1800W и тъй като мен ме мързи да смятам за всички температури, казвам на програмата тя да ми ги сметне. Като никъде не сме се разбирали, с програмата, на какво ще се топля. А тази температура се появява защото програмата може още много неща, но на този етап не са ми били нужни и не сме ги коментирали с нея. Ако забелязваш има една графа Direct heating, демек мога да вържа нагревател или пернишка печка на въглища, но това по никакъв начин няма да окаже влияние на количеството топлина което ми трябва за отопляването на това помещение. И затова, че не ги разбирам нещата искам да попитам. Примера който си посочил е за 15 гр (външна) и 52 гр. (около 22 бара) кондензна температура, колко ще е високото в случая. Ами във въпроса ти се намира отговора, високото е при 52С и налягане 20,88 bar, ако трябва да сме по точни. Явно искаш да попиташ нещо друго, уточни какво и опитай пак. И още веднъж, тази температура в случая нема никакво отношение към топлозагубите на помещението. Дали ще консумира 100 вата компресора. Предполагам, че и изпарението няма да е толкова в конкретният случай. Колко време един климатик може да работи в такива условия който си посочил, времето се променя постоянно. Не можеш да ме убедиш, че една машина работи винаги в тези стойности и параметри. Аз и не съм правил дори опит да те убеждавам, дори никъде не съм го твърдял. Това че ти гледаш не това което коментирам и което е съществено, не е мой проблем. Веднага давам и пример. Влизаш в мебелен магазин. Гледаш спалня модел ДЕНИ. На етикета пише цена 962лв. На тоалетката 48 инча плазмен 3D телевизор, спалнятя заслана със сатенени чаршафи, пред спалнята меча кожа, а на спалнята страстна мома Бургазлиика. Сега се пита, за тези пари какво от изброеното получаваш? Какво ще се получи при -10 гр. там. Питам понеже не-ги разбирам нещата и конкретно примерите който си дал. Надявам се скоро да дойде времето да обясниш за осезателя и за ТРВ - за което те помолих. Попитах и още нещо не точно към теб, но ако желаеш може и да отговориш. Нали трябва да се започне от някъде от къде идва по икономичната работа на инверторните климатици. Може би този елемент оказва някаква работа върху машината. Ако беше прочел предните ми постове, щеше да видиш, че аз съм дал няколко пъти мнението си кое прави инверторните климатици по икономични.

...Това е разпределението на температурите, по часове, и нужната мощност..." Кое ти се вижда нагласено. Нека да гледаме заедно. Първия ред показва температурата на околния въздух през 5С. Четвъртия ред показва брой часове за дадената температура, за даденото населено място. Петия ред показва какви са загубите на определено помещение или нужната мощност, при някаква изолация, като в случая загубите при -20С са 1800W.
С кое от горното не си съгласен и ти се вижда нагласено. Чакам точен и конкретен отговор.

Ако те разсейват някакви температури на изпарение и кондензация, да взема да ги триина?
Така по добре ли е?
Доколкото разбрах ти клониш към твърдението, че ТРВ прави инвертора по икономичен. Ако може да се обосновеш, какво става и какво се постига с това. И защо целим да получим точно това.
Последна промяна от Ahmakov на пет дек 23, 2011 4:02 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Ahmakov написа:
Интересно защо не гледаш това за което говоря, а гледаш данните за заблуда и реклама. Гледай това за което говоря. Пък някой път може да поговорим и за заблудите и рекламите.
Изображение
Еми, да взема да коментирам това, което пишеш, пък оценката рекламно или не, ще я оставя на Вас.
Темата беше да икономичност, която според мен, НЕ се измерва нито в часове, нито във Ватове (споменавах го вече). Плащаме за kWh.
От табличката горе пресмятам:
Сумарно, необходимо топлинно потребление в отоплителния период - 3519кWh (тук може да се губи половин дискрета 15-20оС - не са дефинирани достатъчно интервалите).
От тях потребление в "период с 15оС" - 336кWh=1459h*0,23kWh.
Или отнесено към енергията за отоплителния период - 336/3519=9,5%. Това се отличава повече от Два пъти от приведените по-горе 25%. Защо - не коментирам, засега.
Евентуално, коректното твърдение би било: "Около 10% от необходимата ни енергия за отопление в отоплителния период, този климатик ни доставя със СОР=6 (примерно)."
Това, след евентуални корекции, ще го оформя като Мит 2.
Отделно, колко от купувачите търсят отопление в този диапазон.
И да напомня (за протокола, макар да не е толкова важно за този диапазон на външни Т):
Мит 1: Привежданият в документации и реклами СОР не е достатъчно меродавен, отчита само термопомпения цикъл и като такъв, е винаги по-голям от реалния при експлоатация на климатика. Отделно и допълнително, СОР намалява с понижение на външните температури (спрямо базата +7оС, в което инвестираме).
denuchi - специалист
Ahmakov. Дай сега да направим така. Нали искаш да се уважаваме. След като искаш уважение от мен, не дописвай чужди постови, с твой изрази и изречения за телевизори, кастфони мастфони. Та били те 3,4 или 5D и голи Бургазлийки на леглото. Какво си седнал да ми викаш подчертавайки постовите си. Не видях нещо чак толкова ценно в тях че да ги истапосаш с огромни букви. Ти подхвана въпроса с тези картинки и снимки (за мен чисто рекламни), та питам какво целиш с тях. Какво искаш да докажеш по икономичен ли е или не, като пляскаш тези картинки и графики. Обясни на хората с прости думички това и това така и така. Не всички са вещи в тази област като тебе. Или поне според мен заради еди какво си е по икономичен. Добре да гледаме картинката, ще ме извиняваш ама тя си е като във всички брошури. Какви 5 гр. колко време ще работи в този режим. сега е 5 гр. след 5 мин 4 гр. по късно може и 8 гр. И сега какво искаш да ми кажеш че няма никакво значение тази температура ли. Аз че не разбирам не разбирам, и никога не съм твърдял че е разбирам тази материя. За какво ти трябваше да задаваш въпрос за този осезател. каква е връзката с всичко това. Тези твой постове следва продължение ми заприличаха на някой турски сериал. Това по надолу по нагоре отиди му намери края или това което търсиш, точно като във въпросните сериали. Ходих гледах с малки големи букви е признавам си него открих. Едно ЕЛ. ТРВ каква информация използва за работата си, и една капилярка и тя. Сега остава да кажеш че и и налягането е постоянно или всеки път ще нагласяме капилярката според налягането. Това го видях благодаря за предложената информация, но по добре вземи да е прочетеш и ти. Като въртиш винта какво натягаш и какво отпускаш и балона върху какво въздейства, че се посмях тук малко. :-D. А това аз към къде клоня и какво се постига, ами само предположени от моя страна. Нали някой знаещ трябва да ни посочи грешките. Да ни насочи в правата посока.
fox_vt - майстор
Колега Ахмаков мисля че запрати темата в трета глуха нали говорихме за инверторни и конвекционални КЛИМАТИЦИ кво значение има топлозагубите на помещението?Сравняваме два вида климатици в еднакви условия по вътрешна и външна температура и със еднакви топлинни загуби от помещението.И какво си се заял за тоя термостат има с течност има и с газ съгласих се друго по отговора ми за принципа на работата му имаш ли против моля отг с да и не.И отговори ми за втори път те питам външното тяло защо се заскрежава на места а не цялото,ако не знаеш отговора седни отвън и го гледай докато се заскрежи и ми кажи дали изведнъж цялото се се заледило или постепенно.
8180 - майстор
fox_vt написа:
кво значение има топлозагубите на помещението?
Фокс,
За климатиците няма особено значение, но е съществен момент в маркетинга на "инверторите".
Ахмаков, с последните си постове налива вода в тази мелница - суперикономични, в режим, който почти никого не интересува - 15-20оС външна!! и добита енергия, която ако ядосам/предразположа жената, тя ще я генерира, може би (и със сигурност, ако не угасим ламбите). :)
Ahmakov - специалист
8180 написа:
Ahmakov написа:
Интересно защо не гледаш това за което говоря, а гледаш данните за заблуда и реклама. Гледай това за което говоря. Пък някой път може да поговорим и за заблудите и рекламите.
Изображение
Еми, да взема да коментирам това, което пишеш, пък оценката рекламно или не, ще я оставя на Вас.
Темата беше да икономичност, която според мен, НЕ се измерва нито в часове, нито във Ватове (споменавах го вече). Плащаме за kWh. Абсолютно верно. Само че има ред Input kWh. Той показва какво ще плащаме.
От табличката горе пресмятам:
Сумарно, необходимо топлинно потребление в отоплителния период - 3519кWh (тук може да се губи половин дискрета 15-20оС - не са дефинирани достатъчно интервалите).
От тях потребление в "период с 15оС" - 336кWh=1459h*0,23kWh.
Или отнесено към енергията за отоплителния период - 336/3519=9,5%. Това се отличава повече от Два пъти от приведените по-горе 25%. Защо - не коментирам, засега. 1607h*0,22kW=353,5kWh 353,5kWh/80kWh=4,42 или това са 442%, това показва колко е икономичен, което се отличава от приведените 9,5%
Това е разпределението на температурите, по часове, и нужната мощност, на база отоплителен сезон, за региона където живея. Както се вижда, тези 240W са достатъчни, да си ползвам икономично климатика 1459 часа на режим отопление,а това е към 25% от целия отоплителен сезон. Репликата беше на въпрос защо ми е, кога ще работи в този режим, а не колко процента от общото потребление е това.
Евентуално, коректното твърдение би било: "Около 10% от необходимата ни енергия за отопление в отоплителния период, този климатик ни доставя със СОР=6 (примерно)." За кое населено място е валидно това. От другата табл се вижда че часовете са различни. Ако производителя даде такава подробна справка за всяко населено място, ще му отнеме повече ресурс да се занимава с книгоиздаване, а не с производство на климатици. Стандартите са точно за това.
Това, след евентуални корекции, ще го оформя като Мит 2.
Отделно, колко от купувачите търсят отопление в този диапазон.
И да напомня (за протокола, макар да не е толкова важно за този диапазон на външни Т):
Мит 1: Привежданият в документации и реклами СОР не е достатъчно меродавен, отчита само термопомпения цикъл и като такъв, е винаги по-голям от реалния при експлоатация на климатика. Отделно и допълнително, СОР намалява с понижение на външните температури (спрямо базата +7оС, в което инвестираме).
Просто си закъснял. Този мит вече е развенчан и са въведени други.
preslav - майстор
fox_vt написа:
И отговори ми за втори път те питам външното тяло защо се заскрежава на места а не цялото,ако не знаеш отговора седни отвън и го гледай докато се заскрежи и ми кажи дали изведнъж цялото се се заледило или постепенно.
Извинвам се, че ще отговоря (или поне ще се опитам да дам смислен отговор) на въпрос който не е към мен, но външните ми тела са така монтирани, че мога да ги наблюдавам без специални усилия - при мен заскрежаването (ако има такова) се получава равномерно на цялата външна пита, има някаква тенденция заскрежаването да започва отдолу нагоре, но не е явно изразена. Виждал съм обаче външни тела, които са заскрежени на хоризонтални ивици (през 3-4 тръбички) - предполагам това е някакъв проблем с качеството на изработка на машината или неправилно проектиране на топлообменника. Изобщо не съм сигурен, че някой целенасочено е направил топлообменниците си така, че в част от тях изпарението да е по-интензивно отколкото в други участъци, но допускам и това да има своето обяснение.
Ahmakov - специалист
denuchi Дай сега да направим така. Нали искаш да се уважаваме. След като искаш уважение от мен, не дописвай чужди постови, с твой изрази и изречения. Добро предложение, но защо не започна да го спазваш първо ти?

Кой прати темата в трета глуха с тъпи въпроси е спорен въпрос.

Кво значение имат топлозагубите на помещението. Просто нямам думи. Да сигурно е заради маркетинга...

Мойте са на неудобно място да ги гледам и затова се пуснах вътре по тръбите. Оказа се че заскрежават на ивици или постепенно когата не им достига фреон. Ама може да бъркам, че вътре е тъмно и не се вижда хубаво.
8180 - майстор
Колега Ахмаков,
Нещо започваш да живееш двойствен живот в темата.
Коментирам ТВОЯ таблица и по нея смятам какво се случва в МОЯ джоб и твоя град. :)
Не разбрах какво не ти харесва конкретно в:
"Около 10% от необходимата ни енергия за отопление в отоплителния период, този климатик ни доставя със СОР=6 (примерно)."
Независимо от Мит 1, СОР е отчетен в горното.
Независимо, че е "АЗ съм закъснял", гледам ти още го ползваш:
1607h*0,22kW=353,5kWh 353,5kWh/80kWh=4,42
Откъде и защо взе 1607h*0,22кW си е твоя работа/двойнственост.

Ако сериозно искаш да ни демонстрираш тезата си, моля ползвай един и същ пример.
Друг път ще питам за "загадъчната картинка "Suva (TM) 410A", къде в нея присъства "Input kWh" и колко общо има със "любимия" ти СОР и "Input kWh". А също там където ги има по таблиците "Input kWh" какво са - статистика на реални замервания или математически упражнения?
Хайде, ВЕСЕЛА КОЛЕДА, ако не се чуем.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: