• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
tihar - специалист
пон дек 09, 2024 12:51 pmянко написа:
вт ное 05, 2024 4:56 pmspeka_rs написа:
вт ное 05, 2024 1:02 pmnasttii написа:
Да попитам температурата на фреона излизащ трябва ли да е по-висок от влизащата студена вода? Моя е 34гр толкова е и водата 34гр. Не трябва ли да е по-висока температурата на фреона? Чудя се дали не е малко фреона (топъл фреон вдига 80 на тръбата)
Важно е температурата на излизащия фреон да не е по-ниска влизащата вода.
И при мен е така,входящата вода е с около 2гр. по-висока от изходящия фреон.Въздушния датчик беше 10к,аз сложих 15к,държи водата около32-35гр.с консумация около 400 вата.Как може да се оправи това?Климатика е макс 7,6кв топлообменника е 8кв
Интересно ми е къде мерите всичките тези температури? Дали е върху медните тръби близо до топлообменника? Питам, понеже от няколко години си играя със самоделка и последното двайсе ми изскочи когато започнах да местя EXV-то по-редовно. Когато навън е топло и отворя EXV-то (за да не прегрява вход. фреон) започнаха да се отчитат температури на вход. фреон значително по-ниски от тези на изходящата вода - пр. влиза 35° фреон, а излиза 37° вода (водата я меря на колектора на 40 см от топлообм.). Изход. фреон пък е не по-малко от 34°. При това положение топлообм. е целият нагрят и подозирам, че загрява и медните тръби и температурата им почва да няма много общо с температурата на фреона в тях. Ако позатворя EXV-то, фреонът вдига примерно 50° и всички отчети стават реалистични (както биха се очаквали - вход.вода < изход. фреон < изход. вода < вход. фреон). И топлообм. става чувствително по-топъл откъм вход. фреон., та може да не влияе толкова вече.

Подобно е положението и във външното тяло - явно по-късите тръби и 4-пътния вентил, който ги събира всички заедно, са причина понякога да се отчита 18° на фреона излизащ от изпарителя при 10° на въздуха наоколо.

Та ми е чуденка има ли къде да ги меря тези температури, така че да са възможно най-коректни?
янко - специалист
Аз меря непосредствено до топлообменника ,на камината имам механичен термометър и показанията съвпадат.Мислех да си правя още експерименти,но резултатите до момента ме устройват напълно и се отказах.Само не съм доволен от дайкина,много е шумен
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29

Тема "Преправяне на климатик в термопомпа Въздух-Вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: