• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Zoro5 - специалист
kamburovgn написа:
...Бидона се държи много по добре от външната духалка .То не ще и питане де . Ако те интересува нещо по конкретно питай .
Бидона работи но дали е достатъчно ефективен? Струва ми се, че "харчи" 2 пъти повече вода от необходимото, но по дадените данни не може да се прецени точно. Ако искаш точни резултати трябва да се измери по следния начин:
1. Накарай климатика да работи без прекъсване поне 1 час, ако трябва отвори прозорците за да не вдига температурата в стаята, настрой вътрешното тяло на макс.градуси и на макс.вентилатора. Като поработи така 1 час направи следните замервания:
- температура на сондажната вода
- температура на отработената вода
- дебит на сондажната вода - например засечи в секунди пълнене на бутилка 10л
- външна температура
- вътрешна (стайна) температура
- температура на входа на вътр.тяло (отгоре)
- температура на изхода на вътр.тяло (отпред в най-силния поток)
- виж колко е дебита на вентилатора в м3 (по табелката)
- виж колко е мощността/тока на компресора (по табелката) или ако можеш ги измери

При мерене на температурите изчаквай минута да се установят стойностите!
С тези данни ще може доста точно да се сметне мощността, КОП-а и ефективността на радиатора.
kamburovgn - напреднал
- температура на сондажната вода м/у 15,5и16 градуса
- температура на отработената вода м/у 7и8 градуса
- дебит на сондажната вода - ? по малко от 1 кубик хидрофор 5 кубиков 10 секунди работи 55 секунди почива при постоянна работа на климатика
- външна температура около 0 градуса
- вътрешна (стайна) температура м/у 22и23 градуса площ около 68 кв. метра
- температура на входа на вътр.тяло (отгоре) ?
- температура на изхода на вътр.тяло (отпред в най-силния поток) 50,5 градуса
- виж колко е дебита на вентилатора в м3 (по табелката) 720кубични метра на час
- виж колко е мощността/тока на компресора (по табелката) или ако можеш ги измери 2,4 киловата

При мерене на температурите изчаквай минута да се установят стойностите!
С тези данни ще може доста точно да се сметне мощността, КОП-а и ефективността на радиатора.
filmatoplo написа:
:-D Въздуха ако вършеше работа -казана за ракия щеше да е с въздушно охлаждане :wink: (шегичка)
спокойно мога да ти покажа и едно мое творение по тази част. до към 17-18 гр. външна температура върши перфектна работа. вече над тези градуси не е добре. а все пак няма да е правим лятото я. :-D :sauf:
Zoro5 - специалист
- температура на сондажната вода м/у 15,5и16 градуса = 15.75°C
- температура на отработената вода м/у 7и8 градуса = 7.5°C
- дебит на сондажната вода - ? по малко от 1 кубик хидрофор 5 кубиков 10 секунди работи 55 секунди почива при постоянна работа на климатика = 0.77m3/h
- външна температура около 0 градуса
- вътрешна (стайна) температура м/у 22и23 градуса площ около 68 кв. метра = 22.5°C
- температура на входа на вътр.тяло (отгоре) ? - мери се отгоре на тялото защото оттам влиза въздуха , засега приемам стайната = 22.5°C
- температура на изхода на вътр.тяло (отпред в най-силния поток) 50,5 градуса = 50.5°C
- виж колко е дебита на вентилатора в м3 (по табелката) 720кубични метра на час = 720m3/h
- виж колко е мощността/тока на компресора (по табелката) или ако можеш ги измери - 2,4 киловата = 2.4kW

Хидрофора каква мощност е? Мощността му (само реалната, средночасова) трябва да се прибави към тая на компресора за да е пълна сметката!
=> Ph= 1.5kW пълна / Ph=0.23kW средна

Резултати:
Площ на потопения топлообменник Sv=0.0095*3.14*37=1.1m2
Отнета топлинна мощност от водата Pw=1.16*0.77*(15.75-7.5)=7.37 kW
Мощност на компресора Pc=2.4 kW
Полезна топлинна мощност от вътр.тяло Pa= 0.00033*720*(50.5-22.5)=6.65 kW = 22'700 Btu
КОП=Pa/Pc = 6.65/2.4=2.77
Цена на квтч = 0.155/2.77 = 0.056лв = 5.6 ст/квтч (денонощна)
С отчитане на хидрофора:
КОП=Pa/(Pc+Ph) = 6.65/2.63=2.53
Цена на квтч = 0.155/2.53 = 0.061лв = 6.1 ст/квтч (денонощна)

С тия данни се получават несъответствие - Pw трябва да е 4.25kW а не 7.37kW. Но по принцип тоя прекъснат режим на хидрофора не става за точни измервания. Желателно е да се осигури непрекъснат дебит. За целта може да се пусне вода от водопровода - ще жертваш 1лев в полза на науката. :wink: Стига да не е прекалено студена!
Температурата на входа на вътр.тяло я приех като стайната но сигурно има разлика. Дебита на вентилатора също се приема "на доверие" както и Pc, но за конкретния режим може да са други.

За измерване на ток,мощност и пари се продават едни нескъпи уредчета:
http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=8876
http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=8869
Последна промяна от Zoro5 на вт яну 19, 2010 4:21 pm, променено общо 1 път.
kamburovgn - напреднал
Нямя проблем за левчето може и два да жертвам но нямам наблизо тръбопровод на втория етаж съм а "питеината" вода е чак в мазето и на този етап няма как да стане . Имам втора сонда в мазето която мисля да използвам за тази цел но това ще стане чак лятото.Съжалявам че не мога да дам малко повече инфо.

ПП. хидрофора е 1.5kw
kuuuuuul - майстор
ПП. хидрофора е 1.5kw[/quote]

Не е ли много мощен този хидрофор? :?
kamburovgn - напреднал
Използва се за водоснабдяване не само за климатика ,а и за триетажна къща, три домакинства.
Zoro5 - специалист
kamburovgn написа:
Нямя проблем за левчето може и два да жертвам но нямам наблизо тръбопровод на втория етаж съм а "питеината" вода е чак в мазето и на този етап няма как да стане . Имам втора сонда в мазето която мисля да използвам за тази цел но това ще стане чак лятото.Съжалявам че не мога да дам малко повече инфо.

ПП. хидрофора е 1.5kw
Ощо взето климатика си работи перфектно, само тия сметки с водата не излизат. Но ти тоя дебит не си го мерил, а цитираш фабрични данни ,така ли? Може би реалния е по-малък. Ако всичко се замери точно (мощности ,дебити и т.н.) сигурно сметките ще се напаснат. Ако можеш да прихванеш водата която прелива от бидона и да засечеш за колко секунди пълни 10литра например, може да се засече истинския дебит.
Иначе за "прегряването" на климатика - въздушните климатици при отопление са изчислени да работят оптимално при около +2°C на фреона в изпарителя(външното тяло) и ако вдигнеш там температурите, започват да се "задъхват" и вдигат налягане. Затова водата в бидона не трябва да е много топла, 5-7°C долно ниво е оптимално.
kamburovgn - напреднал
Да забелязал съм че при около 5 градуса работи най добре .А за водата хидрофора ми е настроен да включва на 3.2 атмосфери налягане и да изключва на 4,5 .дебита на водата при 3.5 и 4,5 атмосфери е различен и от там се бъркат изчисленията .Но не мога да я замеря на изхода защото съдът ми е горе при мене и ще текнат едни води навсякъде после ще трябва да ходя за риба в къщи ..... :? много трудно прогоних системата за течове ,и конденза ми правеше проблеми които в последствие отстраних много трудно мястото е тясно и не искам да го разбутвам пак,за което се извинявам момчета иначе климатика се държи много добре без значение от външната температура.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: