• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
fbr - майстор
Подценяването на аудиторията не е признак на висок интелект.
Ahmakov - специалист
Колега 8081, дай да изчистим и въпроса с раздвоението на личността и маркетинга.
Давайки, малката табличка тя бе нарочена за манипулирана и рекламна, затова "командировах" въпросния климатик в Бургас, като дадох по разширена табл., с данни вече при новите условия. И в следващите постове права коментарите, при новите условия.
Какво не ми харесва ли? Например това ,че за Петрич въпросните 10% ще са повече, а за Севлиево или Чирпан ще са по малко. А тези от неспоменатите градове, ще имат претенции, че спямо тях има дискриминация и никой не ги споменава и не дава данни за тях. Затова производителите са задължени да ги дават при стандартни условия. Интересно ще е да видим как са нещата и при другите температури, не само при 15С. Какъв е относителния дял на база отоплителен сезон, за колко време и т.н. Защо не ги сметнеш и да ги видим. Мога и аз, ама ще излезне като реклама, гледаш, при мен процентите са все по големи, отколкото при теб.
Аз ползвам не само СОР. Ако обърнеш внимание на новата таблица, има едни надписчета Seasonal Efficiency,а някъде назад споменахме и APF. Та те включват разните му там разходи на вентилатори, електроники и т.н. Тук вече говорим за реален разход на ел.енергия. Ама нали съм си гадина, ще ти обърна внимание на завършващото изречение:"Просто си закъснял. Този мит вече е развенчан и са въведени други." Какво други? Защо взеха да пишат все по често,че климатика е до -5С? При отчитане на СОР, ако сложиш нагревател на вътрешното тяло, по закон, има си такава наредба при етикетиране на стоки за EU, трябва да обявиш, че СОР на уреда е 1. Та въпрос от един "защитен" от закона потребител, ако този нагревател се включи при тем. по ниска от обявените -5С, как ще се отрази това на гореспоменати други?
Като гледам и ти почваш да проглеждаш. Това сигурно се дължи на факта, че четеш и препрочиташ и на всичкото отгоре и мислиш. Внимавай, тръгнал си в погрешна посока и има опасност да се присъединиш към омразните рекламни агенти...
Ти друг път ще питаш за "загадъчната картинка "Suva (TM) 410A", къде в нея присъства "Input kWh" , но аз ще ти отговоря предварително. Там се говори за "СОР" и се отчита само разхода на компресора "Compressor Power". При другите се отчитат и др. консуматори, говорим за "Seasonal Efficiency" затова е "Input kWh".
Считам че маркетинга го поизяснихме.
Ahmakov - специалист
Колега fbr, бих казал, благодаря подобно, но няма да го казвам. Изказването на лично мнение, подкрепено с конкретни примери не е престъпление. Потърпевшия може да се защити.
Аз повече няма да коментирам, нищо което е извън темата, така че дерзайте, може да ме изкарате по черен и от дявола. И пак, няма да има никакви коментари, извън темата, от мен.

Само едно доуточнение, не съм притежател на климатика от снимката, бях го казал няколко пъти,но ...Изкарахте ме търговец на подобна техника, но... Все пак е Коледа, а на Коледа ставали чудеса. Та бих казал: От вашите клавиатури, в Божиите уши или поне на Дядо Коледа. Ха дано през новата година да стане чудо, да почна да продавам такава техника, ако е много ще съм доволен и на климатика от снимката, за лично ползване, аз си знам защо си го пожелавам... А, и вашите желания да се реализират, каквито и да са те...

Хайде, ВЕСЕЛА КОЛЕДА, ако не се чуем,... ще си пишем.
fbr - майстор
Когато се опитвам да обясня нещо, и болшинството не ме разбира, бих помислил, дали аз не съм достатъчно красноречив.
a_stoev - майстор
Предложих да спрем с личните заяждания, ама както и да е.

Относно загубите в АС двигателя:
За да се върти ротора взаимодействат две магнитни полета: Въртящо се магнитно поле създадено от намотките на статора и магнитното поле на ротора, което е неподвижно, спрямо ротора. Това е в сила и за АС двигателя и за DC инвертора. Разликата е в произхода на магнитното поле в ротора. В АС двигателя магнитното поле се създава тока протичаш в кафеза на ротора. Тока е в следствие напрежението индуцирано в от разликата между ъгловата скорост w на полето на статора и ъгловата скорост на ротора. Тази разлика е примерно 5 Hz. При цялата тази галимация тока в ротора генерира топлина и това са обсъжданите повишени загуби в АС двигателя. При DC инвертора в ротора са постоянни магнити и я няма тази разлика в ъгловите скорости на въртене на полето на статора и ротора. Мисля че е достаъчно достоверно да се каже че с една и съща консумация в АС двигателя ще има примерно 5Hz по ниска скорост на въртене. Дано не го прочете някой от даскалите ми, ще ми иска дипломата назад.
Чаро - Акълия
a_stoev написа:
При цялата тази галимация тока в ротора генерира топлина и това са обсъжданите повишени загуби в АС двигателя. .
Благодаря за отговора -постарал си се. Не вникнах много в текста по две причини - икономист съм и вече съм в празнично настроение. :drinkers:
Обаче, тези загуби основно са топлина- нали така?
Загуби ли са в случая?
:partyman:
a_stoev - майстор
Загуби са защото ако бяха отишли в механична работа щяха да стоплят kWхCOP, а така топлят само x1
Чаро - Акълия
a_stoev написа:
а така топлят само x1
По-скоро пропуснати ползи, но не и загуби.
Определено би трябвало да е по-ефективно. Обаче не ми е ясно в самият инвертор какви компоненти има и какви загуби има там? Ако там има загряване, това вече си е загуба. Не минава идеята с рекуперация. В проценти какво изражение би имал случая?
preslav - майстор
Чаро написа:
Обаче не ми е ясно в самият инвертор какви компоненти има и какви загуби има там? Ако там има загряване, това вече си е загуба.
Нагоре в темата този въпрос е дискутиран, дори снимки има.
8180 - майстор
Ха, здравейте и Честита Коледа.
Поработили сте в темата докато ме нямаше, вярно често извън съществото.
Ахмаков,
Ти хубаво реши да отговориш на полузададения въпрос за "загадъчната картинка (графика) "Suva (TM) 410A", къде в нея присъства "Input kWh":
Ahmakov написа:
Там се говори за "СОР" и се отчита само разхода на компресора "Compressor Power". При другите се отчитат и др. консуматори, говорим за "Seasonal Efficiency" затова е "Input kWh".
Еми, доколкото попрочетох и споменах хипотеза още на 15.12.2011 (стр. 10 от темата) - (дали съм "закъснял и дали е развенчан митът" - ти казваш):
8180 написа:
4. Дори за целите на елементарно сравнение на климатици при отрицателни температури, СОР (в днешната му дефиниция) не е особено надежден. За да е меродавен, би трябвало да се усредни примерно за една студена нощ, в която климатикът е минал през повечето си потенциалните режими поне веднъж. Тогава не е изключено повечето рекламирани нововъведения да се окажат системи за "изкуствено дишане", поддържащи климатика в "будна кома". Включително така бурно хваления режим на "минимална мощност". С минимална мощност се свършва минимална работа, докато в тежки студени периоди има необходимост от много (мах) работа (топлина). Тогава е съвсем логично да влизат в действие и споменатите технически екстри на инверторите.
Апропо, обсъждат се (разбрах) намерения в тази насока - например да се въведе сезонен СОР.
Та, видях доста и различни писания на тема СОР.
Въпросната графика силно ми напомня една ТЕОРЕТИЧНА МЕТОДИКА за определяне на СОР по: типа фреон и две налягания, БЕЗ да се коментира с какъв компресор и как са постигнати наляганията. Може и да греша, но го разбирам като една от началните стъпки за проектиране на машината - върху диаграмите на фреона (на графиката е само една от семейството криви), нанасяме необходимите енергии, получаваме наляганията и вече търсим подходящ компресор, който да ги постигне. Когато изберем компресор, според неговото КПД, бихме могли да получим прогнозната "Compressor power".
Коя точно задача (права или обратна) решава калкулаторът вдясно от картинката, аз не мога да кажа - ти си познаваш калкулатора.
От там и не мога, пък и не го виждам какво и доколко се отчита и при "Seasonal Efficiency" - не изключвам и там да е "теоретична мечта".
Защо не дадеш линк или нещо др. за опитната постановка, в която се изпитват COP, SE на конкретна машина, ако има такива.

При време ще сметна и разпределението на енергиите в отоплителния сезон, макар да ми се струва, че за теб е по-лесно с наличните ти инструменти. Тогава и ще оформя подобаващо Мит 2 - за полезността от работата при променлива (и минимална) мощност. :prost:
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: