• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
css - напреднал
denuchi написа:
АКО ПОСТАВИШ...3) външното тяло - монтирано в ~4м2 стая

мога да ти гарантирам че ще изкара не повече от 2-3 часа. и ще замръзне цялото а лятото на 30 мин. е изключил по високо налягане...
Ако това е вярно, значи жалко за идеята... а изглеждаше така хубава :).

И все пак, в най-лошия случай и ако не ползвам камина (водна риза): тогава това няма ли да бъде равносилно като че използвам нафта за отопление единственно в най-студените дни/часове?

Или дори по добре:
1) термопомпа за да стопля къщата от -3 до 22 = 25 градуса темп. разлика

2) вентилация за да стопля стаята (мазе) от -ХХХ до -3 градуса = ??? темп. разлика (брой радиатори)

3) нафта за да стопля водата преди да влезе в термопомпата от -3 до 7 градуса = 10 градуса темп. разлика само!
denuchi - специалист
е винаги има решения на проблема но трябва и да има желание. невъзможни неща няма. според мен/
joe007 - специалист
Ами идеята ми беше че енергията която ще ползваш за затопляне на водата е по-добре директно да отоплява къщата от колкото да топли вода за т.помпата и тогава да се топли къщата.
П.С.В този ред на мисли....примерно вариянт водата за т.помпата да се топли примерно от слъчев колектор.Стига да има слънце де.:) Но пък и с малко такова темп.ще е достатъчна.
css - напреднал
css написа:
дори по добре:
1) термопомпа за да стопля къщата от -3 до 22 = 25 градуса темп. разлика

2) вентилация за да стопля стаята (мазе) от -ХХХ до -3 градуса = ??? темп. разлика (брой радиатори)

3) нафта за да стопля водата преди да влезе в термопомпата от -3 до 7 градуса = 10 градуса темп. разлика само!
Според коментара по-горе, стаята още в началото на работа ще стане по-студена от външната температура. Ето малко промени и добавки към първоначалната идея:

1) ще се използва термопомпа вода-вода, следователно температурата на водата преди да влезе във външното тяло трябва да бъде минимум 7 градуса (колкото е температурата на водата в сондажа или колкото е според спецификацията на термопомпата).

2) разлика спрямо стандартно изпълнение на "термопомпа вода-вода" е:
2.1) вместо сондаж, на входа на външното тяло се подава вода която циркулира в няколко радиатора
2.2) температурата на водата се подгрява изкуственно до 7 градуса

3.1) отпадат: радиаторите в стаята и вентилацията на стаята
3.2) добавят се: радиатори извън къщата (евентуално с антифриз вместо вода)
Целта е водата преди горелката да бъде с температура равна на външната температура.
(Външните радиатори трябва да са заключени с катинар заради крадците.)

4.1) нафтовата горелка се използва когато температурата на водата е по-ниска от 7 градуса. Водата се подгрява от външната температура до температура 7 градуса.
4.2) За икономия на нафта, водата може да бъде подгрята предварително по друг начин (печка на твърдо гориво). Може да се използва водата от радиатора на генератора за ток (когато генератора за ток се използва).

Отново да попитам: няма ли да е по-евтино от колкото цялото отопление да е с нафта? Все пак, водата се подгрява до 7 градуса, а не до 70 градуса, колкото е темп. на водата в радиаторите на парното. Водата се подгрява само през студените дни/часове.

В какви граници е температурата на фреона преди и след външното тяло?

Ако в радиаторите извън къщата има антифриз, какво подаваме на входа на външното тяло: вода или антифриз?
(Ако е вода ще трябва допълнителен топлообменник)

Когато се достигне желаната температура вътре в къщата и системата изключи, трябва и горелката да се изключва.
Чаро - Акълия
denuchi Много съм доволен от ТП и подовото!!! При минус 11 в спалните беше 22гр (с ламинат са) а другите бяха над 24гр!!!!! и това при Т на водата 37-38 гр!!!
Оказа се че водата от сондажа излиза 14гр. Връща се 10-9. Намалих дебита на 1,6м3/ч и пак си грее добре. (ТП иска 2,7м3/ч)

css ще ти дам идея. Сложи буферен съд... да речем 1000л. И вържи към него термопомпа въздух-вода (чилър) да ти топли водата до 10гр примерно. от там я вкарваш в ТП вода-вода. Няма нафта, нама дърва.
Топлиш едната вода с КОП над 1 в повечето случай, а другата с около 4. И сложи подово, за да не те притеснява спирането на тока. То изстива с часове, да не кажа дни. Ако пък сложиш и буферен съд слад ТП вода-вода......
Като гледам се същите пари ще излезе. И пак си на копче.
css - напреднал
cacho написа:
css ще ти дам идея. Сложи буферен съд... да речем 1000л. И вържи към него термопомпа въздух-вода (чилър) да ти топли водата до 10гр примерно
Незнам дали се шегуваш :)... засега идеята е да купя само ТП вода-вода, всичко друго ми изглежда по-лесно и евтино. Буферен съд ще трябва, незнам дали да е толкова голям.

Не ми пречи да монтирам няколко радиатора, да пробвам само с ТП, без сондаж и с камина с водна риза за студените дни. А следваща година да мисля за друго. Може да направя сондаж и така ще се получи точно както са го мислили умните глави.

Няколко въпроса имам:

1) какво става ако претоплиш външното тяло?
Както при теб се е случило да му подаваш дебит по-голям от необходимия. ТП-та не си ли регулира дебита сама? Струва ми се глупаво след като всичко се прави за икономия на разходите.

2) какво става когато те няма 10 дни, и междувременно ти се развали помпата в сондажа?
Т.е. във външното тяло на ТП остава вода, температурата на вън е отрицателна, водата замръзва и после?

3) как се изчислява един топлообменен процес?
Каква площ на топлообменника/радиатора ако имаме вода/вода, ако имаме вода/антифриз, ако имаме вода/въздух, ако имаме антифриз/въздух
Как влияе обема на водата/антифриза, как влияе скоростта на циркулация на водата/антифриза?

4) Какво означава: "водата от сондажа излиза 14гр. Връща се 10-9. Намалих дебита на 1,6м3/ч"?
Колко е бил дебита преди това?
Каква енергия е отдадена от това количество вода?

Благодаря.
Чаро - Акълия
Много и много сложни въпроси.
Не се шегувам! Минавала ми е през главата, горната идея. Не съм я обмислял и смятал.

ТП вода-вода няма външно тяло!
И има толкова защити че не можеш да си представиш.
Няма да изброявам.... ама: защита против замръзване на 4 гр(настройва се ); защита за помпите (външен кръг и вътрешен) от претоварване и от липса на поток; защита от висока и ниско налягане на фреона; защита от висока и ниска т на фреона; на водата ..............

При загряване/охлаждане на 1л вода с 1 градус се използва/получава 1ват и нещо си беше . (по спомени пиша, ако греша да ме поправите) та смятай... Има значение дебита за отнетата Т на сондажната вода. Коклото повече Т отнемаш, толкова по-малко вода ти трябва. БГ термопомпите ги настройват да отнемат 10гр ! ОК супер, малко дебит искат, но може да замръзне изходящата вода!!!
Цялата система от подаващи и връщащи тръби трябва да е под земята за да се избегне замръзване. ТП също трябва да стои на топло. Аз моята съм я опаковал с вата и фибран, и при нея е около 15 гр постоянно.

Ако ТП вода-вода си регулираше сама необходимия дебит, щеше да супер. Пък и ако регулираше оборотите на компресора- за още по голяма икономия.... . Аз не съм чул/чел да има такава.Мисля че е въпрос на време да я направят. Обмислях да направя автоматично регулиране на дебита с CU 300 и помпа SQE na Grundfos ама не ми стига ъкъла!!!!
denuchi - специалист
Ако ТП вода-вода си регулираше сама необходимия дебит, щеше да супер. Пък и ако регулираше оборотите на компресора- за още по голяма икономия.... . Аз не съм чул/чел да има такава.Мисля че е въпрос на време да я направят. Обмислях да направя автоматично регулиране на дебита с CU 300 и помпа SQE na Grundfos ама не ми стига ъкъла!!!![/quote]

и това го има ама са малко повече парички.. дори хората са докарали и КОП 12 е неса за домашна употреба, но предполагам че и това е въпрос на време.
tinalex - специалист
Колеги,това вила ли е?Много сложни системи за вила.Няма да се изплатят.Най-добре да изчакаме китайците да се заемат сериозно с производството на термопомпи.Цените им ще паднат поне 5 пъти.
rulom - модератор
Китайците са поръчали 6 000 бр. конвектори от "Клима 2000".Смятайте щом са поръчали от нас, а работят за една шепа ориз на ден, колко ни струва на нас труда :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: