• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
rulom - модератор
Ще се радваме ако споделиш какви са ефектите....

Въздуховодите от какъв материал си ги направил?

Няма такава изградена система за жилище или ако има, то собственика не влиза в тоя форум.....та затова никой не може да ти каже какво ще е положението в преходните сезони...ма ти давай резултати, па ние ще коментираме :wink:

Успех!
nihonjin - специалист
Въпроса ми е към денучи.

Смятал ли си статичното съпротивление на нагнетателния и смукателния контур? Ако си били споделил колко го изкара в Паскали (Pa).
Аз например изкарвам за 10м кръгъл въздуховод с диаметър 10 см, с два завоя на 90 гр и две розетки, около 50 Pa при 100 куб. метра дебит. При това положение трябва да си купя вентилатор с дебит 2 до 3 пъти по-голям т.е. 200 до 300 куб.м. за да преодолее съпротивлението и да вкара 100 куб. м. Говоря за обикновенни осеви вентилатори.
Zoro5 - специалист
А с външната смрад от парна,кюмбета, казани за компоти и "вся осталная сволач", как ще се борим? :wink:
denuchi - специалист
поне на този етап на близо няма такива уреди използващи материали с гадна миризма. всичко борави с климатици използва се предимно ток. е виж за казанчета за компоти нямам наблюдение. каквото това ще е. материала на въздуховодите е (П-3). по въпроса за паскалите в момента за самите въздуховоди ми са нужни 150 (pa) свободен напор. вече за самата вентилационна камера (по скоро бих казал климатична камера) там все още не е съвсем ясно. все още не е подбран топлообменника, вида на нагревателите, филтрите се чудя с какъв клас на филтриране да са. но на пръв поглед ще са нужни около 450 (pa). а за твой-те сметки ще се помъча да ти отговоря непрофесионално, далеч съм от самата и точна истина. малко на обратно. ако си вземеш по голям вентилатор 200-300 к/ч. той вече няма да ф100, а доста по голям. и какви са точно въздуховодите че успя да сметнеш тези 50 (pa). PVC тръба с колена, сигментни с студено изтеглени колена, а ако са гъвкави въздуховоди е там вече е по интересно. трудно може да се хванат там съпротивите. има значение как е изпънат падания вдигания. ако поставиш по голям осов вентилатор както искаш ти примерно 200-300 к/ч и го поставиш на тези ф100. ще се повиши скоростта. от там съпротивите а ще си има и повечко шум. а до колкото съм чувал доста трудно се намира осов вентилатор с 100 (pa) и нагоре. моето непрофесионално мнение.
п.с. и не се хващайте за думата вентилация в точният смисъл. вентилация се осъществява и чрез отворен прозорец по принцип. да сменим малко говорим за климатизация.
nihonjin - специалист
Благодаря за отговора!

Съпротивленията ги сметнах като ползвах информация от брошури. В сайта на фирма Тангра имат графики със съпротивленията на всички продукти които предлагат и ги ползвах за ориентир.
Иначе съм аматьор във вентилацията сега се уча понеже искам да си направя сам рекуператор тръба в тръба.
Прав си за вентилаторите; над 200 куб са вече или за 120мм или 150 мм тръба.
bulhomes2 - майстор
denuchi поздравления за вентилацията. Работи ли вече?
denuchi - специалист
Благодаря. Работи само частично когато е включа ръчно. Но и направих и малко подобрения. Идеята е да стане умна и интелигентна система. Все още не живея там и като гледам как вървят нещата скоро няма и да стане да се преместя.. Автоматиката все още не работи, постоянно добавям по нещо си. Иначе като отделни компоненти всичко си работи без проблем. Като отида е пускам за малко да проветрявам и по изсушавам и ставам като оператор спирам това пускам онова. Пълна лудница.
bulhomes2 - майстор
Напънал съм се да изчета всички теми за рекуперацията и после ще питам конкретно :partyman:
Последна промяна от bulhomes2 на нед апр 10, 2011 4:36 pm, променено общо 1 път.
denuchi - специалист
Стига да са лесни въпросите. За трудните ще мислим.
Тани - модератор
Чак сега видях че си имаш тема! Поздравление за решението да споделяш с нас!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "вентилация в дома" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: