• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
svetliopi44 написа:
Колега понеже сам даде идеята, я вземи ти направи експеримента и покажи резултатите тук.
Опитах се, но запецнах в създаването на еднакви условия за двата климатика т.е. каквито и резултати да споделя те ще са некоректни, а не искам да бъда тенденциозен.
Надявах се, че някой вече е направил подобен експеримент абстрахирайки се от рекламните материали.
1115 - специалист
jordanvass написа:
Колега 1115, изказваш се неподготвен. Климатикът не е просто машина, която взема от контакта енергия, трансформира я и я прави на топлина като печка Елва. Енергията от контакта се използва, за да се пренесе топлина от външната среда вътре в стаята. Естествено, че няма машина, която да има КПД по-голямо от 100%, но при климатика се сравнява вкарваната от него топлина с енергията, която заплащаме, а не с енергията, която той ползва безплатно от околната среда, за да я вкара вътре в стаята. Ти заплащаш 1 киловат електроенергия, но климатикът улавя от външната среда 3 киловата топлина и ти ги вкарва в стаята. Затова не се използва точно понятието КПД, а коефициент на преобразуване.

Истината е, че се изказвам подготвен.
Целта на поста беше колегата да коригира глупостта с КПД_то и да я замени точно с коефициент на преобразуване при охлаждане и отпление.
Утре някой ще му хареса идеята за КПД 300% и ще почне да спори, че някъде чел.....за това.
В крайна сметка инверторния климатик е малко по-икономичен от конвенционалния по простата причина, че при единия има известно количество загуби от тръгване и спиране на компресора (пусков ток) + загуби докато системата влезе в работен режим.
Зимата маслото променя вискозитета си и при ниски температури е нужна повече енергия за преодоляване на този ефект.
При инверторите, поради непрестанната работа се свеждат до минимум тези загуби.

Икономията не е голяма, макар разни фирми да тръбят за 25...30%, но същите говорят за КПД 350% процента примерно...
pavkatay - майстор
1115 написа:
fox_vt написа:
.....Не се бъркайте с конвекционалните печки те произвеждат топлина и кпд то им не може да е повече от 100%.При климатика имаме пренос на топлина и кпд то е 300-400%,като теоретично може да достигне над 1000%,но сегашните матвриали не го позволяват.
И ти нещо си в голяма заблуда - няма как КПД да достигне 100%, а за 300...400%, че и 1000% не е възможно да се говори.
Това КПД и мен ме накара да се ококоря-явно науката много е напреднала откакто съм приключил обучението си :shock:
1115 - специалист
Да допълня на базата опит.

5г. в офиса се топлехме с конвнекционален климатик, а от 2 зими с инвертор.
Сметките за нощна енергия (работи само климатика) имаха спад с около 15% по-малко киловати.
Естествено не е 100% точно (зимите са с различни, а и климата беше по-стар модел), но определено имаше разлика в изразходваната енергия.
kirofabv - специалист
Добре де, а фирмите как се обосновават за разликата в COP-а м/у това и това например ? Разликата при отопление е над 50% по-голям COP, което води до по-малка консумация съответно...
marian1 - майстор
по твоя въпрос, може би това е един от отговорите:
Изображение

няма да се учудя първите модели и да не са инвертори, всичко това е една фирма, един модел климатик но една година по късно - като последният е 2000г модел - аз го имам :lol: а сега виж какво е имало преди 11 години там и какво ни предлагат тук - обърни внимание на КОП-а това е чиста евро 12-ка! За сравнение масовото Фуджицу и Панасоник тук е с коп 4.0 който е бил клас А/А боже ще ме уморят от смях тия хора! Този старец е близо 30% с по висок КОП :prayer:
П.С. 969 кв/ч е годишна консумация но незная какви са условията при който се мерят - макар това да е друга бира ...
Последна промяна от marian1 на чет дек 08, 2011 11:38 am, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
е, па форумите и сайта на техномаркет са източник на пълната и чиста истина...

някой по-горе писа - трябва да се направи експеримент с две машини, като е задължително в случая да са на един производител и от един клас...

всичко останало са празни приказки на пазара...

аз зададох един въпрос, ама никой дори не прави опит да отговори...

представете си един климатик - да кажем инверторен... веднъж го управлявате по мощност, а втори път влючено/изключено...

от къде ще дойде разлика в КОП-а?

п.п.

хм
я да взема да си отговоря сам...

КОП-а на термопомпата зависи от температурата на изхода на компресора...
може би в тази посока трябва да се мисли :)

дори има логика при режим на работа включено/изключено КПД-то да е малко по-голямо, защото машината ще работи при оптимални параметри...
и както е добре известно - при отклоняване от оптималните параметри - на всяка топлинна машина КПД-то намалява...
marian1 - майстор
Аз от друго съм учуден - повишаването на коп-а, като на моменти направо за запецнали :lol: и после огромен скок
cybersas - специалист
Нищо не разбирам, но ето моя опит:

Старата ми клима издумка (обикновена) и я замених с инвертор. Сметката от 240 на 160. Е те така. За отопление говоря, при равни други условия - нямаме нови електроуреди, нито сме спирали нещо друго.

И е по-тих сякаш. Това сигурно е, че е модел доста по-нов все пак. Обаче тече от външното тяло мамка му - баш на пътеката на двора и замръзва... Ще напука бетоня :) Що така тъпоса направени - не зная.
Тани - модератор
Предишния климатик с какъв СОР беше ? А новия? Тук ти е разковничето! Конденза от външното тяло го хвани в една по-широка тръба за да не замръзва и го вкарай в улука или го отведи на по-подходящо място от пътеката!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: