• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
viewtopic.php?f=29&t=9762
mavryt4o - майстор
:thumbs:
fox_vt написа:
bulhomes2 ако има добър водообмен не е проблем да се точи вода от него а ако няма или малък дебит трябва или серпентината.Ако кладенеца се затопли водата де,не вярвам да истине така от самосебе си за една нощ.Може да се вземе най доброто от двата свята-топлообменник в кладенеца,затворена система със циркулационна помпа и терморегулатор който да включва помпата за поливане при затопляне на водата в кладенеца.Като поработи 10 на минути ще дойде студена вода и готово.Всеку уважаващ собственик на кладенец има помпа за поливане така че не е проблем а ако кладенеца е достатъчно дълбок-разбирай водата този цикъл на изпомпване може да е доста рядко позващ се .

пп писали сме едновременно :)
значи действам по този вариант най-евтин и прост а ако стопля кладенеца през това време ще сам разбрал дали има ефект и дали си заслужава да минавам на вариант Б
bulhomes2 - майстор
fox_vt написа:
bulhomes2 ако има добър водообмен не е проблем да се точи вода от него а ако няма или малък дебит трябва или серпентината.Ако кладенеца се затопли водата де,не вярвам да истине така от самосебе си за една нощ.Може да се вземе най доброто от двата свята-топлообменник в кладенеца,затворена система със циркулационна помпа и терморегулатор който да включва помпата за поливане при затопляне на водата в кладенеца.Като поработи 10 на минути ще дойде студена вода и готово.Всеку уважаващ собственик на кладенец има помпа за поливане така че не е проблем а ако кладенеца е достатъчно дълбок-разбирай водата този цикъл на изпомпване може да е доста рядко позващ се .

пп писали сме едновременно :)
Сега ти видях поста. Честно - мислех, че това е ясно и няма нужда да се обяснява. Скептичен съм обаче за за автомобилния радиатор. Бързо ще се затлачи. Медната тръба не е кой знае колко скъпа и лесно се огъва. Ахмаков може да изчисли спрямо тялото колко тръба би било подходящо да се навие.
lakosste - специалист
donkiko написа:
mavryt4o написа:
Не намерих сходна тема по въпроса и затова отварям нова препращайте ми линкове ако могат да ми помогнат да си изясня.Идеята ми е следната :Изпадна ми без пари един климатик на части и идеята ми е да монтирам вътрешното тяло и в него да циркулира с помпа студена вода от кладенеца .Един приятел каза че ще ми подкара вентилатора на вътрешното тяло .Мисля да си купя помпа (като тези за парното) която вади вода от кладенеца по тръбопровод под земята(да се стопля по-бавно) и от там през вътрешното тяло и пак във кладенеца или за напояване.Причините за тази идея ми са че нямам излишни пари за климатик и ток но стотина вата се ядват.Дали ще има тази система някакъв ефект в горещите летни дни ? За информация стаята ми е 30 квадрата със нова дограма и изолация отвън 8 см стиропор и гипскарто и вата отвътре.
Със сигурност е възможно.Преправял съм тела за отопление или охлаждане на вода.С едно тяло неможеш да си стоплиш кладенеца посмъртно.Циркулационна помпа(като тези за парното) няма да ти вади вода от дълбочина .
на вътрешното тяло се отстраняват тънките(капилярни тръбички) за да падне съпротивлението,клемореда може да ползваш за пускане на помпата
Колега,може да се стопли ако е по-малко водата-поне аз съм го правил когато връщам водата обратно.А относно преправянето на телата се правят на поне 2 кръга.
torbalan - Дървен философ
bulhomes2 написа:
То по тая логика ако няма обмен в кладенеца - като го изпомпиш ще пресъхне.
Не искам да споря. Човека си има глава на раменете. Питаше за съвет - аз казвам как аз бих го направил най-просто и икономично. Като иска може и буфер да си сложи (вър'и го изолирай и му накупи автоматиките), термопомпа да тури по средата, Ферари да си купи и с него да захранва инвертор за 220V за някоя помпа...

ПП. Твоята термопомпа не беше ли със закопани в земята тръби? Е, като се затопли около тях - спира ли да работи?
Обмен ще има, ако източиш вода от кладенеца...
Ако само я топлиш - нема от де да доде тоя обмен...

Вече писах - ако кладенеца е в подземна река - със серпентина е идеалния вариант...

Ако кладенеца си е обикновен кладенец (каквито са 999 от 1000, които съм виждал) няма да стане със серпентина...
donkiko - напреднал
първо се извинявам,че дълго не взех участие в темата

цитат-комшията има сонда и ще ползвам нея за ваденето на водата

незнам вече докъде стигна,но ако под сонда разбираме и помпа която да ползваш да избута вода до вътр.тяло то друга помпа не е нужна.През стената отпадната вода към градината или където искаш.Не ти е нужна много вода -гониш около 5 градуса разлика вход изход.При термопомпа изходната вода е равна на температура на кондензация на хл.агент и наистина може да стопли кладенец ,но при теб е изключено!(все пак да не е нивото 50 санта).

от външното тяло става идеален конвектор за отопление на гараж,хале или нещо такова.На мястото на крановете заваряваш преходи на половин цол.Вътре пак махаш тънките тръби.Избираш едната за вход на другата долепяш осезател на термостат през който прекарваш перката.Евтин от железарията да цъка около 40 градуса.Целта е да не духа студено ако няма топла вода.
mavryt4o - майстор
как да направя малките медни тръби фи 6 и фи 8 с преходници за тръба 1/2 има ли такива преходници и с какво могат да ги запоя или друг вариант?!?! Спрях се на тази помпа какво ще кажете става ли? http://www.onlinemashini.bg/pompa-gradi ... 06087/1995
mavryt4o - майстор
днес направих проба на конвектора сложих термометър пред тялото беше 20 градуса пуснах го на последна степен 19,5 падна с половин градус след това вкарах вода с тепература 12 градуса и изходящата температурата падна на 16 градуса а изходящата вода стана 15 градуса .Какво ще кажете ако лятото е 30 и ми бута с 4 градуса май няма много смисъл или бъркам нещо?!?!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Малко данни, може да са ти полезни за сметките - направо ги копирам да не ги преписвам.
"Моят климатик се пуска когато е нужно. На ден е изхарчвал ел. енергия от 0,8kWh до 2,2kWh за около 10часа при 25гр. в стаята с климатика (почти югозапад - не пече външните стени през лятото) и 26гр. в другата стая (почти североизток). Значи е вкарал в 2-те стаи (общо 30-32м2) хладилна енергия средно 1,5кWh x 3.8(EER) = 5,7kWh студ. (Това за 30-32м2-сравнително студени стаи 2ет. от 4ет. тухлен блок)
Ако се вкара тази хлад. енергия в стаите означава че водата в кладенеца се е стоплила със същата енергия.
Въпроса е колко литра вода можем да стоплим с 5.7kWh като и повишим температурата с 4гр.?
И отговора е приблизително 1425 литра = 1,425м3"
Спокойно се охлаждат 30-32м2 със изходяща струя около 18-19гр. и дебит 480м3/h, няма изолации, лоша дограма, никой не се охлажда около мен.
Колко вода смяташ че имаш в кладенеца, дълбочина на водата, диаметър на кладенеца?
Според мен ако цопнеш външното тяло на 20см. от дъното и имаш 1,5м3 вода ще стане работата.
Може да дигаш дебита на вътрешния вентилатор също - е, повече ще духа ама за ударно охлаждане става.
Отделно, когато вътрешното тяло прави конденз въздуха се изсушава и се усеща като по-хладно.
Даже има хора дето си купуват вентилатори :lol: - духа със стайната температура, но усещането е за по-хладно.
veteran - напреднал
гарантирано става трябва да се направи както трябва вижте темата безкомпресорно охлаждане
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Вътрешно тяло от климатик с вода от кладенеца ще стане ли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: