• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 34
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Zoro5 - специалист
torbalan написа:
Е с радиатори, с какво да съм
С радиатори, ясно! Рекох да не си с подово и да се оплакваш. :)
Термометъра не е нужно да е марков или специален, обикновен битов ще свърши работа. Най-евтини и удобни са от този вид:
http://stbbg.com//?page_id=21&record_id=8862 .
Дистанционните ИЧ термометри са още по-удобни, но са по-скъпички. Като този:
http://stbbg.com//?page_id=21&record_id=10069
Естествено, после с тях може да си мериш и на други места.
miroki - майстор
Е, то замяната на радиатор с вентилаторен конвектор, не е много сложна.
И, ако няма подово, задължителна.
torbalan - Дървен философ
radius написа:
torbalan написа:
Е с радиатори, с какво да съм :)
Е сега, термопомпите не са за радиатори, аз се сещам и за нещо друго освен конвекторите, но явно не си фен, щом не си го направил.
Дори не ми мина през ум за подово. Не го харесвам :)
Прав си.

У дома е студено само, когато температурата трайно падне под -10 максимална, а това е максимум седмица през зимата...
Тогава тук-там из къщата пускаме една духалка.

Оцелява се... :)
kuuuuuul - майстор
Значи,също като въздух-вода,но по скъпо. :?
kuuuuuul написа:
Не разбрах кое е същото?
miroki - майстор
По-точно различни.
Вместо да топли фреона с външна -20, го топли с +7+10 подземна температура. Лятото пак така, вместо +30 външна, +10 подземна. Само, че с този радиатор не става да се ползва лятото за охлаждане.
Разликата, като разход е само в помпата, която прави циркулацията, но за разлика от вода-вода, при вода-земя е затворена система. т.е. малка помпа. При вода-вода наистина има един разход от водната помпа, който не е за пренебрегване и никой не го слага в КОП-а.
miroki написа:
...
Очевидно не си ми разбрал въпроса... :)

В едно заведение тук (в Козлодуй) имаше монтирана термопомпа въздух-вода (или чилър не знам още как му казват)...

И понеже в студените месеци, температурата в заведението беше непоносима, собствениците решиха да я сменят с вода-вода...

Вярно е, че похарчиха пари за сондаж, нова термопомпа и т.н., но откакто е монтирано новото отопление, дори в най-студените месеци е пълно с клиенти, а сервитьорките фърчат по тениски (млади момичета са)

та в този ред на мисли ми беше въпроса...
kuuuuuul - майстор
torbalan написа:
kuuuuuul написа:
Не разбрах кое е същото?
Мисълта ми беше че и при тебе външната тем. оказва влияние както при въздух-вода но инвестицията е много по голяма.Иначе е ясно че вода-вода е най-доброто.Според мен най добрия вариянт (икономически и експлоатационно) е въздух-вода, комбинирано с камина или котел на твърдо гориво.
kuuuuuul написа:
torbalan написа:
kuuuuuul написа:
Не разбрах кое е същото?
Мисълта ми беше че и при тебе външната тем. оказва влияние както при въздух-вода но инвестицията е много по голяма.Иначе е ясно че вода-вода е най-доброто.Според мен най добрия вариянт (икономически и експлоатационно) е въздух-вода, комбинирано с камина или котел на твърдо гориво.
При мен е с директно изпарение, ако някъде съм писал вода-вода объркал съм, в земята са закопани тръби, в които директно се изпарява фреона...

За котел на твърдо гориво не искам и да чуя.

Най добре е термопомпа с вода от сондаж.
На второ място е с директно изпарение в тръби под земята.
На трето със закопани пласмасови тръби, в които циркулира вода.
С топлообменник на въздух ефикасността е най-ниска. И при температури под 5 градуса си става все едно се грееш на ток. Особено на места, като Козлодуй, където влажността редовно е над 80%. Тези машини са ефикасни само в междинния сезон, когато се чудиш да пускаш ли отополение или не...

Като разходи - освен термопомпата в къщи съм видял още една - в едно заведение в козлодуй.

Моята сумарно беше около 9 хиляди лева, което включва термопомпата, 150 метра медни тръби, закопаването им с багер, монтажа и оживяването на машината. Нямам буфер, което считам за грешка и това лято ако видя някой излишен лев ще си монтирам и буферен съд.

Тази в заведението е около 12 хил. лева, което включва машината, буферния съд, сондажна помпа, тръболяци, автоматика за сондажа, хидрофор...

Единствено сондажа не знам колко струва, защото когато ме викнаха вече беше направен.

Не съм убеден, че в рамките на 10 хиляди лева ще се вмести термопомпа на въздух, котел, комин, склад за гориво и т.н. А дори да е така - хамалогията с твърдото гориво хич не ми допада...

Като цена за гориво за отоплителен сезон - по-евтино от добре изградена термопомпа може да бъде само с дърва купени някъде близо до планината, където цената е много ниска...
kuuuuuul - майстор
Съгласен съм с твоята класация с една малка корекция.При тем. до 5гр най доброто е въздух-вода (сумарна инвестиция) при по ниски тем. вече е както казваш освен че копа клони към нула.В крайна сметка и двамата сме фенове на Термопомпите. :partyman:
viewtopic.php?f=23&t=40532
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 34

Тема "Термопомпа Земя-Вода(самоделна)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: