Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
8180 - майстор
nikolovvd написа:
И през Лятото се получава ефекта на дискомфорт.
През лятото има един случай (и май единствено изключение), когато проветряването не работи и е вредно. Примерно селски зимник, подземно мазе и подобни., чиито стени са перманентно студени (ок. 12оС) - това им е работата.
Решаваме, че едно проветряване със сравнително сух 40-50% и топъл 25-30оС би осушил зимника, а на практика положението се влошава или е без ефект. А навън прането съхне "веднагически".
И тук, ако разсъждаваме САМО през Относ. вл. нещата изглеждат нелогични. Ако въведем и температурата, която позволява да се определи Абсол. вл., нещата отиват по местата си.
nikolovvd - майстор
Това е съвсем в реда на нещата, защото тези 50% при 30 градуса стават на 100% още при 18 градуса и започват водопадите по стените.
Не виждам обаче как ще го накараш въздуха да излезе от зимника, след като е по-студен и следователно по-тежък от външния. :-D
Най-обичам да ходя в мазето през лятото! :lol:
8180 - майстор
nikolovvd,
Има резон.
Числата не съм ги мерил - умозрително ги пиша, но зимникът е съвсем реален (в Севлиевско) и допускам, че не са се променили нещата близо 90г.
Баща ми по едно време, след пенсиониране се беше заел с осушаването - без видим успех. Възможно е през вратата да е минавал някакъв обмен, който май беше влошил нещата по негови думи. В сравнение с баба ми, която през лятото не ползваше преходното помещение - голяма приземна стая, при баща ми там се готвеше и лятото.
Другата "топла" стена на избата - също преход, на по-високо ниво има прозорче ок.60х100см, което баща ми държеше открехнато - "заради влагата", въпреки моите възражения. Бабата не го отваряше - "да пази хладината".
Не бях отчел написаното от теб за естествения обмен и сигурно греша. :?
Днес във всеки супер са така нещата с хоризонталните хладилници - някои отворени.

НО, както стана дума, нищо не и пречи на дифузията да мести влагата в кофти посока. Да не се окаже, че Бабата е подозирала и за нея, без да е чувала.

Сега, когато не се ползва къщата, нещата са както ги помня от дете.
Много очарование и вековен строителен опит има в тези къщи. :)
nikolovvd - майстор
Ако се напънеш може да си спомниш, че като малък в зимника си виждал лед дори и през лятото, завит в слама.
Хората тогава са били прости и неуки, но са спазвали съветите и са уважавали мнението на по-възрастните.
Живели са просто, на затова дълго.
Само веднъж съм успял да извадя влагата от мазето, но с помощта на котела на парното и то след няколко години и няколко десетки тона въглища! :-D
Стигна се до там, че когато вкарвах по 2 тона мокри въглища, защото през Зимата няма кой да ги суши, не се образуваше конденз по металната вратичка на въглищарницата. Дори през 2012, когата във Видин температурата падна до -29 градуса, пак нямаше конденз.
8180 - майстор
nikolovvd написа:
Ако се напънеш може да си спомниш, че като малък в зимника си виждал лед дори и през лятото, завит в слама..
Хе-хе - Вкъщи не съм виждал, но "технологията" и ледохранилището в двора на млекарницата си го спомням.
Дълбок кладенец с къщурка отгоре - все се въртяхме там и ни гонеха да не паднем вътре.
Успяваха само с "дъвка" - сакъз му викаха. Нямам представа за какво се полваше в млекарницата. А "нормална" дъвка още нямаше.

Май прекаляваме в Темата - ще го водим, че я поддържаме активна до новото инфо от Автора. :)

Тема "влага в спалнята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: